Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopati opravimo pri kroničnih težavah natančen homeopatski pregled, ki traja približno eno uro. V tem času vzamemo anamnezo (zgodovino bolezni), določimo konstitucijo (prirojeno bolnikovo stanje), miazem (odgovor na bolezen) in psihične lastnosti (razmišljanje). Za zdravljenje uporabimo konstitucijske, bazične in simptomatske učinkovine, ki so izbrane individualno za vsakega bolnika. Zdravljenje traja najmanj 6 tednov.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm., lekarnarica in homeopatinja                    

 

Pri akutnem stanju pa so pomembni trenutni lokalni simptomi, zato se homeopati po posvetu z bolnikom v lekarni hitro odločimo, katero homeopatsko učinkovino (remedijo) mu bomo predpisali. Zanima nas, ali bolnik bruha, ima drisko, kakšne vrste je bolečina, ali mu je bolje po hladnem ali toplem, … Tu se osredotočimo na določen problem, pri katerem niso v ospredju bolnikovi mentalni znaki, niti nas ne zanima njegovo obnašanje in živčni sistem. Ob začetku bolezni, prehlada bomo vsakemu bolniku dali npr. ACONITUM (alkaloid strupene rastline preobjede), ne glede na tip bolnika. Običajno se za akutna stanja uporabljajo nižje potence večkrat na dan, terapija pa traja nekaj dni. Če v 48 urah ni izboljšanja, je treba učinkovino zamenjati. Ko je doseženo približno 80-odstotno izboljšanje, prekinemo s terapijo.

 

Kroglice oz. granule so izdelane iz laktoze in saharoze kot polnila in so primerne tudi za diabetike.

Damo jih pod jezik, ker je tam absorpcija najhitrejša, pol ure oz. vsaj 15 minut prej in potem ne smemo jesti in piti. Granul se ne smemo dotikati z rokami, da jih ne kontaminiramo. Starejšim pacientom praviloma ne dajemo visokih potenc. Doze za otroke so enake odraslim. Enako velja za kapljice, ki jih damo v malo vode in popijemo.

Homeopatska zdravila nimajo kontraindikacij in interakcij z zdravili. Hranimo jih na suhem mestu pri sobni temperaturi, nikakor ne v hladilniku.

 

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi.

Marsikatero akutno težavo, za katero klasična medicina nima primernega zdravila, temveč samo lajša težave, lahko uspešno pozdravimo homeopatsko v nekaj dneh.

Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja, ki je na voljo v lekarnah tudi v vseh naših sosednjih državah.

V nekaterih evropskih državah homeopatsko zdravljenje povrnejo tudi zavarovalnice, saj je načeloma cenejše od alopatskih zdravil. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem alopatske medicine in homeopatije.

V slovenskih lekarnah bolnikom, ki poizvedujejo po homeopatskih pripravkih, kljub že obstoječemu znanju žal še ne moremo pomagati. Napotimo jih v lekarne sosednjih držav, s katerimi sodelujemo tudi sami in se oskrbujemo za lastno uporabo. Ker smo polnopravna članica EU upamo, da se bo to stanje končno uredilo ter bodo homeopatska zdravila pacientom na voljo tudi v slovenskih lekarnah kot povsod po svetu.

S svojim homeopatskim znanjem lahko lekarnar zelo učinkovito reši akutne težave bolnikov. Ravno ob osupljivih uspehih homeopatskega zdravljenja pri dojenčkih in živalih se bo marsikdo prepričal, da homeopatija ni le plod domišljije.

 

Poudariti želim, da »čudežna« kroglica ne obstaja. Homeopatija nam pomaga ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje v telesu. Sodobni homeopati pri tem kot podporno drenažo (odstranjevanje strupov iz telesa) uporabljajo tudi fitoterapijo (matične alkoholne raztopine iz rastlin) ter gemoterapijo (glicerolni macerati iz embrionalnega rastlinskega tkiva  mladi vršički, koreninice).

 

Ko ravnovesje ponovno vzpostavimo, ga cenimo bolj kot kdajkoli prej. Zanj skrbimo vsak dan sproti po svetovno znani holistični metodi Voglove življenske filozofije, ki vključuje skrb za zdravje (zdravo prehrano, dovolj spanca, gibanje z ustrezno telesno vadbo), uravnoteženost s samim seboj, odgovornost, spoštovanje in moč ljubezni.

 

Naj zaključim z mislijo. »Bolje preprečiti, kot zdraviti!« Tako lahko postaneš star, kar je danes že privilegij, in pri tem ostaneš zdrav.

 

Kaj več o uporabi teh homeopatskih učinkovin v prihodnjih številkah.

 

Oktober, 2008

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več