Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Posamezno gospodinjstvo za ogrevanje domovanja vsako leto nameni kar precejšen delež svojega proračuna. Ko se odločamo, katero obliko ogrevanja izbrati, moramo upoštevati več dejavnikov, predvsem pa se za izbrano obliko ogrevanja odločiti po temeljitem premisleku in posvetom s strokovnjakom, ki nam bo znal pravilno svetovati.  Pripravili smo vam pregled nekaterih oblik ogrevanja − tako bo morda odločitev nekoliko lažja.

Avtorica: Andreja Košir

 

Ogrevanje s klimatsko napravo

Invertna klimatska naprava danes predstavlja enega od cenovno najugodnejših načinov ogrevanja doma. Poleg energijske učinkovitosti pa ogrevanje s klimatsko napravo prinaša še nekatere druge prednosti: zrak iz klimatske naprave se zelo hitro razporedi po prostoru, klimatska naprava tudi filtrira zrak v prostoru, ta način ogrevanja pa je tudi zelo udoben, saj nam ni treba skrbeti za zalogo in shranjevanje energentov.

Namestitev klimatske naprave je hitra, poseg v prostor pa minimalen. Glede namestitve klimatske naprave se je treba posvetovati s strokovnjakom, ki nam bo glede na prostor tudi priporočil, kateri tip klimatske naprave bi bil za nas najprimernejši.

Toplotne črpalke

Vedno več ljudi se odloča tudi za ogrevanje s pomočjo toplotne črpalke, ki jo poleg priročnosti in ekonomičnosti odlikuje tudi popolnoma ničen vpliv na okolje, saj zraka ne onesnažuje z izpusti ogljikovega dioksida, prav tako pa s takim načinom ogrevanja zmanjšamo porabo fosilnih goriv. Z ogrevanjem s toplotno črpalko lahko stroške ogrevanja zmanjšamo za kar 70 odstotkov v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje.

Za vgradnjo toplotne črpalke ne bomo potrebovali izgradnje dimnika, pa tudi ne peči, gorilca, cisterne ali prostora za shranjevanje drv. Vendar pa se je treba za optimalno načrtovanje tega načina ogrevanja temeljito posvetovati s strokovnjakom.

Lesni peleti – cenovno ugoden način ogrevanja

Ogrevanje na lesne pelete v zadnjem času postaja vedno bolj razširjeno, kar lahko pripišemo predvsem ugodni ceni samega energenta. Lesni peleti namreč zagotavljajo največ energije za naš denar. Prav tako je tovrsten način ogrevanja tudi prijazen do okolja, saj peleti pri gorenju ne oddajajo škodljivega ogljikovega dioksida, iz njih pa nastane tudi zelo malo pepela.

Lesni peleti prav tako ne zavzamejo veliko prostora, poskrbeti moramo le za to, da je prostor, kjer jih hranimo, suh. Tudi sicer z ogrevanjem nimamo veliko dela, saj peči na pelete delujejo na elektriko in imajo avtomatizirane mehanizme za dolaganje peletov.

Ogrevanje na pelete je v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje ali plin cenovno precej ugodnejše, uporaba lesnih peletov pa naj bi v primerjavi s fosilnimi gorivi tudi precej zmanjšala oddajanje emisij v okolje.

Infrardeči paneli

Ena od možnosti ogrevanja domovanja so tudi infrardeči paneli, ki so cenovno zelo varčen način ogrevanja. Paneli zraka v prostoru ne segrevajo neposredno, ampak segrevajo površino predmetov, ti pa nato segrevajo zrak v prostoru.

Uporaba infrardečega sevanja tudi zelo dobro dene našemu zdravju. Infrardeče žarke denimo uporabljajo pri lajšanju oziroma odpravljanju težav z mišicami in kostmi, pri zdravljenju arterioskleroze, hipertenzije … Infrardeči žarki naše telo ogrejejo enakomerno, ta toplota pa deluje protivnetno, pomaga zmanjševati stres, razstrupljati telo, prav tako pa tudi izboljšuje krvni obtok, čisto kožo, krepi delovanje imunskega sistema, pomaga pri boleznih dihal.

Zagotovo ste že kdaj obiskali infrardečo savno − ogrevanje z infrardečimi paneli deluje na popolnoma enak način. Infrardeči paneli so tudi zelo energijsko učinkoviti, ekonomični ter prijazni okolju in uporabniku.

Kaj pa talno gretje?

Talno gretje je eden najstarejših sistemov za centralno ogrevanje prostorov, saj so ga poznali že v starorimskih časih. Sodobni sistemi talnega gretja so se začeli razvijati pred drugo svetovno vojno, v zadnjem času pa tak način ogrevanja domovanja postaja vedno bolj razširjen.

Talno ogrevanje namreč predstavlja odlično rešitev za vse vrste stanovanj. Na tak način se toplota enakomerno razporedi po prostoru, prav tako pa se zmanjša tudi izsušenost zraka v prostoru.

Zastrupitev z ogljikovim monoksidom

Zastrupitve z ogljikovim monoksidom so najpogostejše prav v času kurilne sezone. Gre za plin brez barve, vonja in okusa, zato je zelo pomembno, da znamo prepoznati znake tovrstne zastrupitve. Ogljikov monoksid se sicer sprošča pri nepopolnem gorenju drv, nafte, kurilnega olja, bencina in premoga.

Rahla zastrupitev se kaže kot glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost. Ko pa pride do vdihavanja večje koncentracije ogljikovega monoksida, pride do zelo močnega glavobola, postanemo zaspani, zmedeni, ne moremo jasno razmišljati, pojavijo se težave z vidom. Takrat lahko izgubimo zavest, pojavijo se krči, dušenje, lahko tudi odpoved srca in dihanja, v skrajnih primerih tudi smrt. Po nekaterih podatkih naj bi pri nas zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom vsako leto umrlo približno 50 ljudi. V približno treh četrtinah primerov naj bi šlo za samomor.

Potencialnih virov ogljikovega monoksida v hiši je več, denimo zamašen ali slabo očiščen dimnik, grelniki brez zračenja, prižgan avtomobil v zaprti garaži, pa tudi plinske peči in kamini, ki so v stanovanju najverjetnejši vir tega plina in zato predstavljajo največjo nevarnost za zastrupitev. Če se doma ogrevate na tak način, priporočamo, da kupite detektor za odkrivanje povečane koncentracije ogljikovega monoksida v prostoru.

 

 

December, 2014

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več