Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Večina ljudi lepo količino življenja preživlja v zaprtih prostorih, med štirimi stenami stanovanj in pisarn. Prav zato je kakovost ozračja ključnega pomena, še bolj pa pride do izraza v poletnih dneh, ko z visokimi temperaturami vedno pogosteje posegamo po klimatskih napravah. Mnenje o slednjih je deljeno, medtem ko so številni prepričani, da njihova uporaba škoduje človeškemu zdravju, pa so številni strokovnjaki mnenja, da so ob primerni uporabi in pravilnem vzdrževanju lahko nadvse koristne.

Avtorica: Nika Arsovski

Težave z vlago, temperaturna razlika in čiščenje

Tako kot vse preostale naprave, moramo tudi klimatske uporabljati z glavo. Marsikdo zato za poletni prehlad krivi klimatsko napravo, vendar pa smo si pri tem krivi povsem sami. Če zunanja temperatura dosega visokih 36 ˚C, medtem ko si klimo v avtomobilu nastavimo na prijetnih 22˚C, je možnost, da nas bo v prihodnjih dneh obiskal prehlad, še toliko večja. V avtomobil se namreč pogosto usedemo prepoteni, medtem ko nam med vožnjo z jeklenim konjičkom mrzel zrak piha naravnost v obraz. Kadar je koža prepotena, se ob stiku z mrzlim zrakom močno ohladi, kar sledi, sta vnetje sinusov in zabit nos. Ljudje, ki nespametno uporabljajo klimatsko napravo v avtomobilih, so zato tudi v poletnih mesecih stalno na pragu prehlada. Temu so podvrženi tudi delavci v nepravilno klimatiziranih pisarnah.

Klimatizacija se mora namreč prilagajati delovnemu okolju, kar pomeni, da klima ne sme delovati zgolj v enem samem prostoru, v drugih pa ne, saj s tem škodujemo vsem, ki se v prostorih gibljejo. Težave pa ne nastanejo zgolj z velikimi temperaturnimi spremembami, temveč tudi z vlaženjem. S spreminjanjem temperature zraka namreč nastanejo težave z vlago, čeprav naprave v veliki meri zmanjšujejo vlažnost zraka v prostoru. V večini ga rešujemo z glinenimi ometi, ki regulirajo vlago, medtem ko se temu v industrijskih objektih le s težavo izognemo. Prav tako veliko težav pa povzroča tudi neprimerno vzdrževanje, saj se uporabniki ne zavedajo, da gre za sistem, v katerem se dogajajo procesi in ki ga je treba nenehno vzdrževati ter servisirati. Filter se tako lahko spremeni v pravo gojišče, ki v zrak oddaja spore, plesni in alergene, če ga ne zamenjamo pravočasno.

Prvi pokazatelj je lahko neprijeten vonj

Klimatizirani prostori, v katerih se nahaja plesen, so lahko vir številnih resnih težav. Zrak v klimatski napravi namreč spore plesni vsrka v sistem in s tem ustvari idealne pogoje za razrast. V slabo vzdrževane klimatske naprave se lahko naseli tudi plesen, ki je eden izmed najpogostejših razlogov za respiratorne in druge zdravstvene težave. Najpogosteje se nahaja v glinenih loncih za rože, lesenih talnih oblogah … zato so klimatske naprave najprimernejše prav za poslovne prostore, v katerih tovrstnih gojišč ni, medtem ko jih strokovnjaki odsvetujejo v stanovanjih z veliko lončnicami. Prav zato se je treba pred nameščanjem klimatske naprave prepričati o izvorih plesni in jih odpraviti.

Ko postanemo ‘ponosni’ lastnik klimatskega sistema, pa je za tega treba tudi pravilno skrbeti. Po nasvetu strokovnjakov je potrebno servis opraviti vsaj enkrat na leto, pred pričetkom obratovalne sezone, pri močneje obremenjenih napravah pa tako na začetku kot ob koncu sezone. V času mirovanja se namreč v uparjalniku klimatske naprave zaradi vlage, temperature v prostoru in prahu pričnejo razvijati številne bakterije, mikroorganizmi in virusi. Prav zato se ob ponovnem zagonu lahko prične sproščati neprijeten vonj, ki je lahko pokazatelj okvare ventilatorja ali pa številnih nečistoč na filtru. To pa ne velja zgolj za domače klimatske naprave, temveč tudi tiste v avtomobilih in drugih vrstah vozil.

Pozor, kadilci, lastniki hišnih ljubljenčkov in alergiki!

Med sestavnimi deli klimatske naprave pomembno vlogo igra filter, saj prestreže marsikatere delce v zraku, ki škodujejo našemu zdravju. Prav po zaslugi tega v klimatiziranih zaprtih prostorih lahko dihamo bolj kakovosten zrak. Če pa je filter umazan, slabše očisti zrak in pripomore h kopičenju škodljivih snovi,  ki jih nato zrak potiska skozi prezračevalni kanal naravnost v prostor. Prvi pokazatelj nujnega čiščenja je viden prah na samem sistemu, predvsem na filtrih, ki jih lahko po potrebi očistimo tudi večkrat letno.

Največji problem predstavljajo filtri, v katerih se istočasno nabirata vodna para in prah, saj lahko postanejo leglo bakterij in drugih škodljivih snovi, ki povzročajo alergije in druge težave z zdravjem. Poleg tega je neredno menjavanje filtra tudi bistveno dražje, saj je potrebno po dolgoletni uporabi ob zamenjavi filtra opraviti še čiščenje prezračevalnih kanalov. Z umazanim filtrom pa se poveča tudi strošek delovanja naprave, saj umazan filter onemogoča normalen pretok zraka. Prav zato je filter treba tudi menjati, to pa je odvisno od namembnosti prostora, onesnaženosti okolja in pogostosti uporabe. Pogostejše čiščenje zahtevajo prostori, v katerih se zadržujejo kadilci ali domače živali. Prav posebno moramo biti pozorni tudi na okolje, kjer bivajo ljudje z zdravstvenimi težavami, kot so najrazličnejše alergije ali astma.

Za večkratno čiščenje se je treba odločiti tudi v primeru velike količine vlage v prostoru ali pa po veliki prenovi, ki je obsegala barvanje ali druga gradbena dela, prav zato so na udaru tudi delovni prostori, kot so delavnice. Večina klimatskih naprav ima sicer dandanes vgrajene merilnike padca zračnega tlaka, ki opozorijo na potrebo po menjavi filtra. Problem seveda nastane, če uporabnik opozorila ne upošteva in ga ignorira.

Podaljšajmo življenjsko dobo

Kljub temu filtri predstavljajo le majhen delež vzdrževanja, kot pa nam je zaupal strokovnjak za klimatske naprave Jože Rotar, veliko premalo uporabnikov pozornost posveča tudi čiščenju uparjevalca in ventilatorja. Slednji namreč vsrkava čist zrak in ga ohlajenega ter prečiščenega vrača nazaj v prostor, umazan ventilator tako zmanjša tudi učinkovitost naprave in poveča porabo energije ter možnost za nastanek bolezni. Čistost ventilatorja lahko preverimo prav vsi, saj ob dodatni svetlobi lahko  pogledamo v napravo in preverimo stanje, kljub temu pa umazanije ne bomo mogli očistiti sami, zato potrebujemo pomoč strokovnjakov.

Posebno pozornost velja nameniti tudi toplotnemu izmenjevalcu oz. uparjevalcu. Tam se namreč zadržujejo mikroorganizmi, ki se niso zadržali na filtru, za odstranitev teh pa lahko poskrbimo le z razkuževanjem. Slednje je namreč eden izmed postopkov, s katerim vzdrževalci dezifenkcirajo napravo. Ob tem velja dodati, da se pri določenih sodobnejših klimatskih napravah izmenjevalci osušijo, s tem pa se zmanjša možnost za nastanek bakterij. Zaradi neprijetnosti ne pozabimo niti na drenažno ponev, ki lahko ob nerednem čiščenju postane razlog za nastanek alergij in neprijetnih vonjav.

Sezona klimatskih naprav se je že začela, zato ne odlašajte, temveč čim prej pokličite strokovnjaka, saj imajo ti v času poletnih mesecev ogromno dela, zaradi česar jim zmanjkuje časa za vse. Poskrbite torej za svojo klimatsko napravo, saj boste s tem podaljšali njeno življenjsko dobo, znižali hrupnost, preprečili širjenje neprijetnega vonja in zdravstvene težave ter prihranili pri porabi električne energije. Če svojo napravo šele izbirate, bodite pozorni, saj strokovnjaki svetujejo, da ne izbirate najcenejših, saj vam lahko nekatere dodatne zmožnosti pridejo še kako prav. Pričakovana življenjska doba naprave je sicer ob upoštevani pravilni vgraditvi in vzdrževanju 10 do 15 let, vendar je odvisna tudi od številka vklopov kompresorja in pregrevanja posameznih delov.

Ste vedeli da…

Izpostavljenost bakterijam, plesnim in preostalim onesnaževalcem lahko povzroča neprijetne reakcije, kronične bolezni … lahko pa privede tudi do t. i. ‘sindroma bolne stavbe’. Ta se najpogosteje odraža v razdraženosti sluznice oči, pogostih vnetjih dihal in draženju nosu ter grla, srbečici, kašlju, glavobolu, utrujenosti …

Umazani in slabo vzdrževani filtri ne ogrožajo le zdravja posameznika, temveč tudi požarno varnost. Neprimerni filtri namreč lahko povzročijo tudi požar, predvsem v prezračevalnih sistemih, v katerih se nabirajo vnetljive oljne pare, pri katerih lahko pride do samovžiga.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več