Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bralke, priznajmo si, nekaj je realnost, drugo pa domišljija. Zjutraj smo takšnega videza, kot nam ga je podaril Bog (in z naravnim videzom ni nič narobe), ob ustreznih kozmetičnih dodatkih pa smo še lepše. Ves čas se lepotičimo, pudramo, opazujemo, ščetkamo, gladimo, mažemo, škropimo, namakamo, prekrivamo, poudarjamo, nanašamo, nato pa čistimo, drgnemo, vlažimo, … Rade ugajamo. Pustimo zdaj ob strani misli, da se »samozavest vidi tudi na zunaj«, in se posvetimo lepotičenju in kozmetiki. Vemo, da njena pretirana uporaba škodi. Je eko kozmetika morda manj škodljiva? Nam prihrani kakšno gubico, dve?  

O eko kozmetiki sem se pogovarjala s Petrom Virnikom, ki je zastopnik nemških izdelkov Eco cosmetic. Ta ima za vse izdelke certifikat ECOCERT.

Avtor: Andreja Hergula

 

Pod izrazom eko kozmetika si morda predstavljamo, da so kremice, zobne paste ipd. narejene iz same prvovrstne zelenjave, sadja. Kaj natanko vsebujejo eko kozmetični izdelki, če so zares eko?

Seznam sestavin v eko kozmetiki res zveni kot recept za sadno solato: kivi, papaja, grozdje, granatno jabolko. Ti sadeži vzbudijo naše brbončice, hkrati pa teknejo tudi naši koži in lasem. Poleg tega se uporabljajo še naslednje sestavine: jojoba, zeleni čaj, ginko (drevo, ki izvira s Kitajske, ima veliko pozitivnih učinkov na telo, pomaga npr. pri izgubi spomina, glavobolih, srčni aritmiji), morske alge, slez (naravna začimba, ki zdravi dihalne težave, želodec, sečevod, kamne), mirta (zimzelen grm, ki lajša kašelj, deluje blago pomirjevalno), morska sol in lubje vrbe. Rastline, ki se uporabljajo pri proizvodnji kozmetike, so organskega izvora. Kozmetika je obenem tudi brez umetnih parfumov, barvil in konzervansov, kar je osnovni pogoj za pridobitev certifikata naravne kozmetike.

 

Naštejte kozmetične izdelke, ki so jih do sedaj uspeli narediti v sodelovanju z naravo?

Kozmetični izdelki, izdelani v sodelovanju z naravo, so praktično vsi, ki jih poznamo. Od krem za obraz do gela za tuširanje in obnovitvenega šampona.

 

Verjetno je utopično pričakovati, da bi bile ženske vsak dan lahko v miru naličene in da ob tem koža ne bi prav nič trpela in se čez nekaj let maščevala z gubicami?

Kakovostna kozmetika in ličila koži navadno ne škodijo, razvoj gubic prej za kakšno leto odložijo, kot pa da bi jih povzročila. Narava pa je do nas neusmiljena. Eko ali neeko kozmetika – gubicam ne moremo ubežati.

 

Ženske smo navdušene, ko na kremici preberemo oznako eko. Lahko tem oznakam verjamemo? Koliko naravnih sestavin mora imeti kozmetika, da ima oznako eko?

Danes obstaja veliko komisij, ki podeljujejo takšne in drugačne certifikate. Ti naj bi dokazovali organski izvor izdelkov. Večinoma se komisije strinjajo glede tega, da najbolj škodljive kemikalije ne sodijo v prehranske in kozmetične izdelke. Obstajajo pa velike razlike med komisijami, sploh v preračunavanju in prikazovanju deležev organskih sestavin v izdelkih. Eco cosmetic ima certifikat ECOCERT.

Organizacija ECOCERT je bila ustanovljena v Franciji leta 1991 in danes opravlja nadzor v osemdesetih državah. Je ena največjih tovrstnih ustanov na svetu. Njena zahteva je, da je najmanj 10 odstotkov sestavin certificirano organskega izvora. Pri tem vodo šteje kot naravno sestavino in jo upošteva pri računanju deležev organske sestave v izdelkih. Npr.: nek izdelek, ki je sestavljen iz 90 odstotkov vode in 10 odstotkov organskih snovi, bo ECOCERT opredelil kot 10-odstotno organski. Kakšen drug certifikat bi ga lahko opredelil kot stoodstotno organskega. Zaradi tega razloga so lahko oznake in trditve na izdelkih zavajajoče. Vedno je treba preverjati, kdo je certifikat izdal in kakšne standarde uporablja.

 

Če imam v roki izdelek, ki je eko, in drugega, ki je popolnoma umeten, v čem bo moj obraz, koža bolj varovana? Se bom počasneje starala?

S kozmetiko je ravno tako kot s hrano. Z organsko pridelano zelenjavo so jedi okusnejše in po uživanju takih jedi se ponavadi počutimo bolje kot po hitri prehrani. Z našo kožo je enako. Z naravnimi izdelki se tudi koža počuti bolje.

 

Ali je v Sloveniji urad, ki bi pregledoval, če so kozmetični izdelki res ekološki?

V Sloveniji ni urada, ki bi podeljeval ali kontroliral eko certifikate.

 

Večina ameriških filmskih igralk, manekenk prisega na naravno kozmetiko. Je treba tudi pri njej paziti na količino? Je morda bolje doma narediti naravne maske za obraz ali pa nego za roke (iz sestavin, ki jih imamo npr. v hladilniku)?

Tudi na eko sestavine lahko razvijemo preobčutljivost, še posebej atopiki (atopija je nagnjenost za tvorbo posebnih protiteles za alergene, ki pri večini ljudi ne povzročajo imunskih reakcij). Seveda si lahko razne maske za obraz, lase pripravljamo sami, je pa ponavadi veliko enostavneje iz tubice stisniti že pripravljeno kremo, kot pa v kuhinji nabirati in pravilno mešati sestavine.

 

Je naravna kozmetika dražja od nenaravne? Si jo lahko privošči povprečna Slovenka, Slovenec?

Naravna kozmetika je v povprečju nekoliko dražja od nenaravne, natančnih podatkov nimam. Tudi pri običajni lahko gredo cene v nebo. Izdelki Eco cosmetic so sicer med cenovno ugodnimi.

 

Na voljo je tudi organska nega za otroke. Kako varni so ti izdelki za otroka, čeprav so eko?

Standardi glede tega, kaj je eko, so pri vseh enaki. Kar se tiče uporabe, pa menim tako – če ima otrok suho kožo, potem kremo potrebuje in pri tem ne vidim nobene nevarnosti. Če odrasli težimo k uporabi naravnih izdelkov, bomo pri otrocih še toliko bolj pozorni na sestavine. Izbirajmo izdelke, ki so namenjeni otroški koži, ki niso dražeči in so nealergogeni.

 

 

April, 2011

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več