Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Eko bivanje je zelo obsežen pojem. Odločitev za gradnjo tovrstnega bivališča je odločitev za življenje v sodelovanju z naravo in usklajeno z njenimi danostmi, kjer prebivamo.Ko se odločamo zanj, najdemo veliko različnih informacij, kaj je to. Na podlagi le-teh si ustvarimo svoje želje in vizijo, pravzaprav svoj osebni eko slog. Graditi hišo ali kupiti stanovanje? Odločitev je odvisna od želja in zmožnosti posameznika. Sicer je pri nas gradnja eko stanovanj za trg še v povojih, zato se bomo v članku dotaknili eko bivanja v individualni hiši.

Avtor: Saša Vrbančič 

 

Uskladimo svoje želje

Navadno se za gradnjo hiše odloči mlajši ali starejši par. Naloga je kar zahtevna, saj terja od nas veliko časa in tudi denarja. Uskladitev pogledov na novo ali prenovljeno hišo je prva naloga. Če se odločimo za samostojno gradnjo, je treba najprej poiskati lokacijo. Če bomo postavili hišo na temeljih že stoječe hiše, ki bi jo za namen novogradnje porušili, je že prvo eko vprašanje in dilema. Bo za novogradnjo treba uničiti 250m2 zemlje na novo ali lahko prihranimo »materi zemlji« in gradimo na že degradirani zemlji?Potem je koristno, da ideje prenesemo na papir v obliki skic, ciljev, ki jih želimo kot investitorji doseči. Tu se pričnejo razreševati ključna vprašanja.

 

Eko zidano ali eko montažno?

Po rešitvi dileme glede lokacije je na vrsti izbor: eko zidano ali eko montažno. Tu je pomembno vključiti arhitekta, ki bo znalželje in možnosti investitorja usmeriti k pravi eko rešitvi. Naj bo izbor eko klasična ali eko montažna gradnja hiše, je treba dogovoriti vsaj naslednja vprašanja:obliko hiše, notranji in zunanji izgled in funkcionalnosti, lego hiše na parceli in glede na pot sonca preko hiše tudi uporabo alternativnih virov v samih instalacijah hiše. Tudi fengshuija bodoče hiše ne spreglejmo. Prav tako so pomembni materiali: kakšna bo opeka, izolacija, bodo talne površine iz lesa, bo lakiran ali oljen, keramika? Kakšni bodo notranji ometi? Bodo klasični, mavčne plošče ali morda glina v kombinaciji s ploskovnim ogrevanjem in hlajenjem? Polno dilem torej, ki jih je trebarešiti čimprej.

 

Kako varčna bo vaša hiša?

Želite nizko energijsko, pasivno, »0 energy« ali energetsko aktivno hišo? Zelo pomembna odločitev. V pomoč naj vam bo, da je Slovenija kot del Evropske unije dolžna spoštovati direktivo, ki narekuje, da mora do leta 2020 pridobiti 20 % energije iz alternativnih virov. Te cilje bomo dosegli kot država tudi tako, da bo vsaka nova stanovanjska enota sama ustvarila 20% energije ali več za delovanje hiše same. To so sonce, voda, zrak, termalna energija, plimovanje morja, veter, odpadki. Seveda je odločitev odvisna tudi od virov, ki so na razpolago v okolici lokacije, kjer bo stala naša eko hiša.

Ko so vse te dileme jasne, je trebanarediti projektno dokumentacijo za izvedbo. To je delo za arhitekte in  krajinarje, ki dorečejo detajle zunanje in notranje arhitekture, strojne projektante, ki natančno opredelijo ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, vlaženje/sušenje, vodovod in kanalizacijo, izračunajo pa tudi gradbeno fiziko.

Projektant elektro inštalacij bo poskrbel, da bo ta napeljava v hiši »pametna«.

 

Zanimivost:

Slovenija je kot del Evropske unije dolžna spoštovati direktivo, ki narekuje, da mora do leta 2020 pridobiti 20 % energije iz alternativnih virov. Te cilje bomo dosegli kot država tudi tako, da bo vsaka nova stanovanjska enota sama ustvarila 20% energije ali več za delovanje same hiše.

 

Pametne instalacije v ekohiši so obvezne

Okoli pametnih inštalacij ni več dileme. Vgrajujejo se v vse nove  in prenovljene objekte, saj le tako lahko upravljamo tako varčnost (ogrevanje/hlajenje, kakovost zraka) in varnost (obveščanje v primeru izlivov vode, pojava C0-ja, javljanje hendikepiranih oseb,izklapljanje elektrike iz posameznih vej, ko le-ta ni potrebna – npr.ponoči, vključenost hišne solarne elektrarne v sistem električnega napajanja ali oddajanja  v elektrodistribucijski sistem),kot tudi udobje (temperaturein vlage po prostorih, svetloba, avdio-video naprave v hiši). Ne bojte se upravljanja pameti v hiši, saj to ni nič bolj zahtevno kot uporaba daljinskega upravljalnika za TV ali avdio naprave.

Ko je načrtovanje končano, si v 3D-tehnologiji, ki jo pripravi arhitekt, investitorja ogledata notranjost in zunanjost objekta in presodita, ali je bodoča eko hiša načrtovana tako, kot sta si zamislila. Več kot je dogovorjenega v fazi načrtovanja, lažja in bolj eko je gradnja v nadaljevanju.

 

Iščemo dobre eko gradbenike in instalaterje

In potem se prične z izborom gradbenika, ki mora ustrezati ne samo cenovno, temvečmora obvladati tudi eko gradnjo in se eko obnašati. To pomeni, da v času gradnje ravna z odpadki ekološko – jih ločuje in odpadni material odvaža na uradno komunalno deponijo. Prav tako je pomemben nadzornik, ki ni le »znanec za najmanj denarja«, ampak avtoriteta na gradbišču, ki zahteva izpolnjevanje gradnje po sprejeti izvedbeni dokumentaciji, gradbenika in obrtnike pa odvrača od morebitnih napak in predlaga rešitve za odpravo le-teh in potrjuje obračune dejansko vgrajenega materiala.

 

Naj se gradnja prične!

Urejenost gradbišča, pravilnost izvedbe posameznih faz, nepotrebno trošenje materiala izven normativov, vgrajevanje naravnih materialov (les, pluta, ilovica, trstika,kamen) in optimalna uporaba energije pri gradnji so temelji eko gradnje.Spoštovanje dogovorjenih časovnih okvirov gradnje hiše je naloga vseh, ki so vključeni v gradnjo.Zaključevanje del in prevzemanje del je vedno pomembna faza, saj potrdilo kakovostne izvedbe obe strani ohrani v dobrih odnosih. Reklamacije so pa vedno nevšečna zadeva, ki na koncu izpadejo tudi neekološke.

 

Pred vselitvijo v eko hišo

Velikokrat gre za časovno neskladje, saj sta v konfliktu dva interesa. Uporabnik bi se rad čimprej vselil, hiša pa je ponavadi še prevlažna in predvsem v prvem letu lahko povzroči prenekatero nevšečnost (pojav plesni, nelagodje zaradi vlage). Vlago lahko elegantno in hitro odpravimo iz hiše, če so vgrajeni stenski, talni  in stropni sistemi ogrevanja/hlajenja ter prezračevanje, saj jih s pospešenim načinom delovanja koristno uporabimo tudi za namen pospešenega izsuševanja.

 

Prvo leto bivanja v eko hiši

Prvo leto bivanja v eko hiši prinaša potrditev simulacij ali rahla prilagajanja tako hiše s pametnimi inštalacijami kot stanovalcev. Z začetkom bivanja začnejo v hiši nastajati tudi odpadki. Te je treba ločevati. Komunalne odpadke stanovalci ločujejo po namembnosti (steklo, papir, ostala embalaža), izrabljene baterije pa se odstranjuje na posebnamesta. Za zalivanje se uporablja deževnico, ki jo s streh spravimo v vkopan zalogovnik, iz katerega se črpa tudi vodo za splakovanje v straniščnih školjkah.

 

Raveneko življenja v hiši

Raven se lahko spremlja preko sistema pametnih instalacij, saj le-te preko merilcev in senzorjev beležijo porabo električne energije, vode, plina ali olja in podatke shranjujejo v računalniški spomin. S primerjanjem podatkov o porabljeni energiji za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in ostalih porabnikov lahko ugotovimo, kako blizu je dejanski slog življenja tistemu, kar so predvideli strokovnjaki. Prav tako so ti podatki dobra osnova za pogovor med stanovalci, saj vsak lahko vidi posledico svojih ravnanj. Seveda delovanje posameznih naprav (ogrevanje/hlajenje, okenske in vratne žaluzije,…) ter porabe energentov z nastavitvami v sistemu pametnih hišnih inštalacij lahko tudi prilagodimo.

 

Ekološko bivanje terja vzdrževanje vseh naprav

Eko bivanje pomeni tudi eko vzdrževanje naprav. Redno menjavanje filtrov, čiščenje naprav in izvajanje predpisanih servisov podaljša življenjsko dobo naprav, prav tako pa njihovo eko delovanje.

Cilj vseh nas naj bi bil, da za svoje bivanje porabimo čim manj fosilnih goriv ali pa se jim celo izognemo in s tem tudi živimo kar se da eko, hkrati pa udobno.

 

Februar 2013

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več