Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Okolje, ki nas obdaja, vpliva na naše počutje in razpoloženje ter s tem posredno tudi na naše zdravstveno stanje. Čim ugodnejša je mikroklima, boljše se počutimo. Osnovni dejavniki, ki vplivajo na naše počutje, so: temperatura zraka, relativna vlaga, hitrost gibanja zraka, temperature sten in tal, ki nas obdajajo, količina svežega zraka, nečistoče v njem, vsebnost različno prijetnih ali neprijetnih vonjav ter koncentracije različnih plinov.

Ste vedeli, da povprečna družina ustvari 15 litrov vlage na dan?

Vlažnost zraka razumemo kot relativno vlažnost oziroma razmerje parcialnega tlaka in tlaka nasičene vodne pare v odvisnosti od temperature. Vlažnost zraka pomembno vpliva na občutek ugodja, saj največji del življenja preživimo v zaprtih prostori. Vlažnost zraka v prostoru, kjer bivamo ali delamo, je odvisna od temperature, močan vpliv pa imajo tudi predmeti, ki so v prostoru. Le-ti lahko vlago bodisi vežejo nase bodisi jo oddajajo v prostor.

Za popoln občutek ugodja v prostoru naj bi bila temperatura zraka v prostoru 22-24 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa 40-55 %.

Pozimi se zaradi presuhega zraka, ko je zračna vlaga v stanovanju običajno 20-30 %, pogosteje pojavljajo obolenja, kot so alergije, občutek oteženega dihanje, prehladi. Zaradi izsuševanja zraka se poveča nastajanje prahu, ta pa v stiku z ogrevanimi površinami izloča različne snovi, ki dražijo dihalne organe.

Prav nasproten pa je pojav prekomerne vlage v prostorih in razvoj plesni na notranjih  površinah. Pravega vzroke za prekomerno vlago in razvoj plesni je težko določiti, saj sta oba pojava povezana z mnogimi dejavniki. Med vzroke za  nastajanje vlage v prostoru lahko štejemo nepravilno uporabo prostora in neprimernih ter prekomernih aktivnosti v njem. Dihanje, znojenje, umivanje, kuhanje, pranje, sušenje perila ter nezadostno prezračevanje veliko pripomorejo k nabiranju prekomerne vlage v prostoru. Drug sklop nepravilnosti pa nastane zaradi gradbenih nepravilnostih, poškodb, konstrukcijskih napak, prehitre vselitve.

 Prekomerna vlažnost in nastanek plesni

Prekomerna vlažnost je glavni vzrok za nastanek plesni, za njen razvoj zadostuje že 80-85 % vlažnost v prostoru. V bivalnem okolju je vedno dovolj hranljivih snovi za razvoj plesni, naj jih naštejemo nekaj: ometi, disperzijske barve, les, tekstil, tapete, prah in še kaj bi se našlo. Plesni uspevajo tako v svetlem kot temnem okolju, razvojna doba pa znaša od dveh pa do šestih mesecev. Topla vlaga nudi dobre pogoje za nastajanje mikroorganizmov in nevarnost infekcij. Hladna vlaga pa lahko sproži razvoj revmatičnih obolenj in zmanjšanje imunske odpornosti.

Simptomi vlage v hiši:

 • rosijo se notranja stekla
 • na oknih se lušči barva in nastaja plesen
 • tapete v kotih odstopajo, v kotih, za pohištvom ter za zavesami na zidu pa nastajajo rumeni madeži
 • v vlažnih in hladnih prostorih na notranji strani zunanjih sten nastajajo glive in plesni
 • v omarah in za pohištvom zaudarja po plesni
 • kadar stopite v prostor, začutite vonj po plesnobi
 • predali, vrata in okna se zatikajo, ker se je les napel.

Že z nekaterimi ukrepi, izboljšavami lahko zagotovimo odpravo kondenzacije:

 • Ob gradnji ali obnovi zagotovimo ustrezno toplotno izolacijo sten in stavbnega pohištvo.
 • Pri stavbnem pohištvu izberimo stekla in profile s čim manjšo razliko v toplotni prehodnosti.
 • Čim bolj enakomerno ogrevajmo vse stanovanjske prostore oziroma zapirajmo vrata, če so med prostori temperaturne razlike.
 • Pravilno in zadosti prezračujmo bivalne prostore.
 • Pohištvo naj bo odmaknjeno od sten 5-10 cm.

 

 

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več