Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zimsko sonce se blešči v snežnih kristalih, sneg škripa pod nogami, korak je čedalje počasnejši, saj je strmina pobrala že kar nekaj moči. Nahrbtnik postaja čedalje težji, dolina pa je vedno bolj oddaljena. Za skalo, ki osamljena moli ven iz snega, končno klopca. Pohodnik se ustavi, se malo usede in pogled mu zaplava v dolino. Zima se je razbohotila v vsej svoji mogočnosti in zasnežena pokrajina ponuja rajsko sliko. Narava se je potopila v zimsko spanje, zasnežena pokrajina pa ponuja obilo možnosti za rekreacijo na snegu.

Avtor: Saša Vrbančič

Griči, hribi, gore pozimi

Poleti so griči, hribi, gore vsekakor drugačni. Prijeten poletni sprehod na bližnji hrib je lahko pozimi kar krepak zalogaj. Že sama hoja po snegu terja nekaj več kondicije, vzpon pa seveda še več. Zato je prav, da se na zimski pohod odpravimo dobro obuti in primerno opremljeni – nepremočljiva oblačila ter  nahrbtnik, v katerem naj ne manjkajo sadne ploščice, kakšen sendvič in termovka čaja. Prave gorske ture so namenjene samo najbolj izkušenim, zato vam svetujemo, da ubirate znane bližnje hribčke, lažje dostope in krajše razdalje. Če se boste odpravili navkreber v lepem in stabilnem vremenu, bo užitek prav tako velik. Oblačnost in megla vam lahko nakopljeta marsikatero težavo. V primeru hudega mraza vam bodo prav prišle grelne vrečke, ki jih prodajajo v vsaki bolje založeni športni trgovini. Izogibajte se hoji v hribe v mraku ali proti večeru.

Kaj pa otroci? Za njihovo varnost je treba še posebej dobro poskrbeti. Toplo jih oblecite in obujte. Če so še manjši, jih lahko naložite v nahrbtnik za prenašanje otrok. V tem primeru se izogibajte strmih terenov. Zavedajte se, da vam lahko zdrsne in otroka lahko pokopljete pod seboj ter ga poškodujete. Več kot pol ure sedenja v nahrbtniku je za otroka lahko že napor, zato se z malim otrokom ne odpravljajte predaleč. Malo večjim otrokom dovolite, da hodijo sami in pred vami, zato da lahko spremljate vsak njihov korak. Ne izbirajte napornih tur, saj jim boste hojo v hribe z njimi oddaljili, to pa zagotovo ni vaš namen.

Sankanje

Vsak od nas si je kot otrok privoščil vsaj to radostno igrivost. Dričanje po bližnjem hribu, pa čeprav na polivinilu, nudi svojevrstne užitke. Dobre sanke, na katere gresta dva ali trije, pa so vredne še več. Velika zabava z mnogo smeha. Pripomočki za sankanje so raznovrstni, izbirajmo pa med bolj varnimi. Zagotovo so najbolj varne klasične sanke, lopate pa niso priporočljive in tudi razni bobi so lahko glede varnosti precej vprašljivi. Ne pozabite na uporabo čelad, ki otroka in tudi odraslega obvaruje pred raznimi nevšečnostmi.

Drsanje

Drsanje pri nas ni tako popularen šport kot na Nizozemskem, kjer po zaledenelih kanalih vijuga staro in mlado. Pa vendar je to zelo privlačen šport s kančkom romantičnega. V zadnjih nekaj letih je v zimskih mesecih – decembru in januarju pri nas čedalje več umetnih drsalnih površin, ki jih pripravijo na prostem. Osnovnega drsenja po ledeni ploskvi se lahko naučimo sami. Spretnejši bodo izvedli tudi kakšno „pirueto“ in z njo očarali mimoidoče drsalce in gledalce. Ko smo na drsališču, upoštevajmo smer gibanja in ne izvajajmo vratolomnosti, ker s tem ogrožamo druge. Oblecimo se v oblačila, ki nam bodo omogočala dovolj udobnega gibanja, na roke pa si dajmo rokavice, saj nam bodo preprečile marsikatero težavo ob morebitnem padcu.

Alpsko smučanje

Smučanje je šport, ki zahteva malo več organizacije in priprav. Že izbira opreme – primernih smuči in čevljev – ni kar tako. Odločitev za ukvarjanje s smučanjem je povezana tudi s precejšnjimi stroški. Za primerno smučarsko znanje se je najbolje napotiti na tečaj. Izkušen smučarski učitelj je najprimernejša oseba za učenje smučanja. Pravilna tehnika nam bo olajšala marsikatero strmino in zavoj.

Kaj pa otroci? Otroci se lahko na smučke podajo že (približno) pri 4 letih. Če jih boste pri tej starosti vpisali na prvi tečaj, bodo osnove smučanja zelo hitro osvojili. Pomemben podatek je tudi, da se otroci te starosti ne bojijo strmine, zato klance lažje premagujejo. Seveda to ne pomeni, da jih pustite same, zavarujte jih pred različnimi divjaki, ki noro vijugajo sem ter tja. Smučarska čelada je  nepogrešljivo in obvezno varovalo za otroke in tudi za nas, odrasle.

Smučarski tek – vsestranski šport

Eden najbolj priporočljivih zimskih športov, ki se je v zadnjih letih razmahnil tudi pri nas, je smučarski tek. Zdravniki in strokovnjaki športne rekreacije ga uvrščajo med najpomembnejše športe glede na dobre učinke na človeški organizem. Primeren je tako za mlajše kot tudi za starejše ljudi. Pri smučarskem teku je dejaven celoten organizem, zato je najučinkovitejša športna panoga za razvoj aerobnih zmogljivosti. Gibanje deluje na usklajeno delovanje dihalnega, srčno-žilnega in živčnega sistema. Blagodejno vpliva na telesne tegobe sedanjega časa, na motnje v delovanju srca in ožilja, pljučne bolezni, sladkorno bolezen in tudi psihično preutrujenost.

Gibanje na tekaških smučkah lahko prilagodimo svojim fizičnim sposobnostim in tehničnemu znanju. Začetnikom in nezahtevnim sprehajalcem na tekaških smučeh priporočamo klasično gibanje. Je povsem naravno, saj izhaja iz preproste hoje, razmeroma hitro pa se naučimo tudi vseh osnovnih elementov, potrebnih za premikanje po različnih vrstah terena, ki pa za začetnike in starejše sprehajalce ne sme biti prezahteven. Fizično kondicijo bomo pridobivali iz dneva v dan, zato bo naše gibanje na tekaških smučkah vsakič bolj intenzivno, daljše in tehnično bolj dovršeno. Če imate možnost, se podajte v enega od številnih tekaških tečajev, ki jih je v smučarskih središčih, kjer so proge steptane, kar precej. Vaša tehnika bo že na samem začetku popolnejša in pri gibanju boste imeli manj težav.

Gibanje pozimi je ravno tako pomembno kot gibanje poleti. Ne ustrašite se nizkih temperatur, primerno se oblecite. Tako imenovana „dryfit“ majica, ki je narejena tako, da odvaja znoj stran od telesa, bo ohranila vašo kožo suho. Uporabite jo, prodajajo jo v vseh specializiranih športnih trgovinah.

 

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več