Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Zima nam ponuja veliko opravičil, da se izognemo vadbi na svežem zraku. Mraz, megla, mrzel veter, zgodnja tema. Vendar je strah pred naštetim odveč. Pogum velja, primerna obleka tudi in že smo pripravljeni, da se tudi pozimi ne predamo kavču in lenarjenju ter nabiranju kilogramov.

Avtor: Aleksandra Vrbančič

 

Velikokrat smo že poudarili, da je redno gibanje osnova za dobro psihofizično delovanje vsakega posameznika. Poleg ugodnih fizičnih vplivov ne smemo pozabiti na užitek, veselje in zabavo. Verjetno se vsi strinjate, da v današnjem svetu, ki se vrti vse hitreje, tega močno primanjkuje. Zato nikar ne pustite, da se decembrsko vzdušje bolj obloženih miz kot običajno, z veliko sedenja ob kozarčkih rujnega prevesi v januar in vas ne spusti vse do pomladi. Zaradi naštetih dejavnosti in premalo gibanja, se je presnova  namreč upočasnila in pripomogla k »polnejšemu« izgledu. Že klesanje svojega telesa je lahko dovolj dober razlog za zimsko aktivnost. Mogoče boste odvrnili, da tako ali tako ni kam iti, vendar bomo dokazali, da temu ni tako. Poleg raznovrstnih možnosti drži tudi dejstvo, da med gibanjem na prostem zaradi mraza pokurimo več kalorij kot pri enakem gibanju v toplejših mesecih.

 

Smučanje

Vsem smučarskim navdušencem so verjetno najbolj domači smučarski poligoni. Izbira pri nas je zelo raznovrstna. Izkoristite sončno popoldne in čedalje daljše dneve in si privoščite užitke na pobeljenih pobočjih.

 

Drsanje

Strinjamo se, da so smučarske karte drage. Kaj pa drsališče? Kdor se z drsanjem ukvarja že od malih nog, ve, da nam tudi ta šport lahko nudi veliko užitkov. Vsi, ki bi sicer z veseljem zavili na ledeno površino, pa si ne upate, ne oklevajte preveč. Poiščite bližnje drsališče, ponavadi sposojajo tudi drsalke, ne pozabite pa na primerno obleko. Ta naj bo takšna, da vas ne bo ovirala pri prvih korakih na drsalkah. Drsanje mogoče izgleda težje, kot pa v resnici je. Hitro boste pridobili ravnotežje in kmalu tudi z veseljem vijugali po ledeni ploskvi. Ne pozabite na rokavice. S tem boste zaščitili svoje roke in morebitni pristanki na tleh bodo mehkejši.

 

Tek

Vsi zagrizeni in pravi tekači si pozimi vzamejo nekaj počitka, pa vendar ne preveč. Če ste tekač z dušo in s telesom, potem boste v tem času že kovali načrte za novo sezono in razmišljali o svoji udeležbi na morebitnih tekmah. Svoje priprave na novo sezono ste gotovo že začeli ali pa ste tik pred njimi. Za vse, ki mislite, da tek ni zimska disciplina in se bojite prehlada, naj povemo, da temu ni tako. Dokler se gibljete in ste poleg tega še primerno oblečeni – to pomeni ne preveč, v plasteh, s primerno majico, ki odvaja znoj – se zagotovo ne boste prehladili. Koristi bodo precejšnje, saj je tek med dejavnostmi, ki pokurijo največ kalorij.

 

Smučarski tek

Poznam kar nekaj tekačev, ki pozimi nadomestijo tek v športnih copatih s tekom na smučeh. V zadnjih letih je ta nordijska disciplina tudi pri nas privabila nove privržence, zato najdemo  množico zasneženih poljan, ki so pripravljene za »klasiko« ali »skate«. Za vse tiste, ki bi želeli o tem vedeti kaj več, priporočamo kakšen tečaj, ki jih ni malo. Vseeno pa ne boste zgrešili, če boste kupili rabljene smučke, se primerno oblekli – spet ne preveč – in se podali kar na hojo oziroma podrsavanje s smučkami. Če sami niste vešči priprave tekaških smuči, vam jih bodo hitro in učinkovito namazali v smučarskih servisih. Lahko pa stvar poenostavite in kupite smučke s »smrekico« oz. narebrene na spodnji strani. Zagotavljam vam, da letijo ravno prav hitro tudi po klancu navzdol, zato kar pogumno. Smučarski tek je tudi z zdravstvenega vidika izredno priporočljiva dejavnost. Pri njem dela še več mišičnih skupin kot pri običajnem teku. Vpliv na srčno-žilni sistem je blagodejen, veliko pa naredimo tudi za svojo koordinacijo in spretnost.

 

Vadba v zaprtih prostorih

Če vam vse te dejavnosti ne »sedejo«, vam še vedno ostanejo na izbiro fitnesi in plavalni bazeni. Pot v fitnes je primerna za vse tiste, ki želite oblikovati svojo postavo brez strahu pred slabim vremenom in mrazom. Vsak boljši fitnes ima usposobljene svetovalce oziroma trenerje, ki vam bodo znali svetovati pri vaših željah. Po uvodnih obiskih boste zagotovo že tako seznanjeni z vsemi primernimi vajami, da jih boste tudi sami izvajali brez težav. Pazite le, da boste zmerni. Ne bodite Peter Klepec, da ne utrpite poškodb po nepotrebnem. Fitnes je gotovo koristen tudi za vse tiste, ki se v toplejših mesecih začnete ukvarjati z dejavnostmi v naravi – s tekom in kolesarjenjem. V njem boste z različnimi vrstami vaj nabirali kondicijo in moč za naštete dejavnosti. Naj vam samo omenim, da vaje za razgibavanje in utrjevanje nog pripomorejo k učinkovitemu preprečevanju nabiranja kilogramov. Mišične skupine na nogah so namreč najbolj uspešne pri tovrstnem kurjenju kalorij. Trening za moč bo poskrbel, da se vaš metabolizem ne bo odpravil na zimsko spanje. Z aktivno presnovo boste lažje ohranjali telesno težo. In še en razlog – aerobna vadba. Še veste, da je to vadba, ki poteka ob prisotnosti kisika, kajne? Pomagala bo vašemu telesu, da bo polno energije. Z njo boste lažje dočakali pomlad.

 

Pretiravanje škodi

Nikar na vrat na nos v šport zaradi dveh ali treh pridobljenih kilogramov! Mogoče boste presenečeni, vendar so raziskave pokazale, da dva ali trije dodatni kilogrami okrepijo naš imunski sistem. Ta nam bo hvaležen predvsem v primeru bolezni, saj se bo z njo uspešneje spopadel in jo hitreje premagal. Kurjenje kalorij naj bo le eden od razlogov za fizično dejavnost.

Vsekakor pa se moramo strinjati, da je s telesno dejavnostjo tako kot z drugimi sposobnostmi. Če ne vadimo redno, se slej ko prej poslabšajo oziroma upadejo. In če opustimo redno vadbo, bomo na škodi mi sami in ne kdo drug. Posledice zasedenosti nas bodo spremljale še dolgo, zato naj bo naš rek: »Že kar danes, ne šele jutri!« Zadovoljstvo bo precejšnje, samopodoba bo zrasla in vsi problemi bodo precej manjši in lažje rešljivi.

 

Februar, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več