Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Aknasta koža v puberteti je znan in pogost pojav. V tem obdobju se poveča izločanje androgenih – spolnih hormonov, ki vplivajo na povečano izločanje loja, kar je eden od dejavnikov, ki vplivajo na nastanek aken. Težave z aknami ima približno 80 odstotkov najstnikov, večinoma v blažji obliki. Najpogosteje se pojavijo med 13. in 15. letom starosti; približno 15 odstotkov jih potrebuje zdravniško pomoč. Več o aknah, njihovem nastanku, preprečevanju in zdravljenju nam je povedala Simona Senegačnik, dr. med., spec. dermatovenerologije.

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Na nastanek aken vpliva več dejavnikov. Kateri? Kako velik dejavnik je pri tem pojavu genetika?

Akne nastanejo zaradi prepletanja štirih dejavnikov. Zaradi povečanega izločanja loja, motenega poroženevanja kože ob lasnem mešičku, okužbe z bakterijo Propionebacterium acnes in vnetja. Največji vpliv genetike je na delovanje lojnic oziroma izločanje loja, torej na nagnjenost k mastni koži.

Kateri deli telesa so pri najstnikih običajno najdovzetnejši za akne?

Pri večini najstnikov se pojavijo akne na obrazu, in sicer najprej na čelu in licih, kasneje pa lahko po celem obrazu, na vratu, ramenskem obroču in zgornjem delu hrbta. Redko se pojavijo akne na dekolteju, po celem hrbtu, nad prsnico ali na zadnjici in stegnih.

Kako in s čim umivati (čistiti) obraz, da bo mozoljev čim manj?

Kožo je potrebno 1 do 2-krat dnevno očistiti z mlačno vodo in s čistilnimi geli, ki odstranijo odvečno maščobo s kože. Po očiščenju kože svetujemo uporabo tonika, ki odpre zamašene pore in pomirja razdraženo kožo. Pri dekletih je pomembno, da zvečer dobro odstranijo vsa ličila. 1 do 2-krat tedensko svetujemo tudi piling obraza.

Toniki na alkoholni bazi ali prepogosti pilingi niso priporočljivi, saj preveč izsušijo kožo in posledično se izloči še več loja. Po očiščenju kože je potrebno na kožo nanesti negovalno vlažilno kremo ali kremni gel oziroma zdravilno kremo, če je ta potrebna. Nekateri negovalni preparati vsebujejo salicilno kislino, mlečno kislino, glikolno kislino, niacinamid ali retinaldehid v nizkih koncentracijah, ki vplivajo na zmanjšanje mastnosti kože in nastanek aken.

Kako prepoznati in izbrati pravi izdelek za kožo?

Za nego aknave kože so primerni preparati za mastno, k aknam nagnjeno kožo. Pomembno je tudi, da kupujemo pudre, ličila in kreme za zaščito pred soncem, primerne za mastno kožo, torej brez vsebnosti olj. Na tržišču so številni preparati, vendar se priporoča nakup le-teh v lekarnah od priznanih kozmetičnih proizvajalcev.

Na žalost ne obstaja univerzalen preparat, ki bi ustrezal vsakemu, zato pred nakupom svetujemo uporabo testnega preparata.

Kako pa je s stiskanjem mozoljev?

Izrednega pomena je, da komedonov oziroma ogrcev in pustul oziroma mozoljev najstniki ne stiskajo sami doma, saj se lahko zaradi nepravilnega stiskanja in vnosa drugih bakterij v kožo vnetje poslabša oziroma razširi. Pomembno je tudi, da ne praskajo aken, saj lahko pride do poškodbe kože, ki pusti trajne spremembe na koži, kot so hiperpigmentacije (rjave lise), hipopigmentacije (bele lise) in brazgotine.

Zlasti pri komedonski obliki aken – ogrcih svetujemo 1 do 2-krat mesečno mehansko čiščenje kože pri ustrezno usposobljeni kozmetičarki ali kemične pilinge pri ustrezno usposobljenem dermatologu. Pomembno je, da nam kozmetičarka po negi na kožo ne daje mask ali preparatov, ki vsebujejo olja, saj se bo v tem primeru stanje kože še poslabšalo.

Kdaj je dovolj obisk pri kozmetičarki, kdaj pa je potrebno obiskati dermatologa?

Večina najstnikov ne potrebuje pomoči kozmetičarke ali dermatologa ob pojavu aken. Običajno je dovolj obisk pri kozmetičarki, kadar gre za blago obliko aken ali po nasvetu zdravnika oziroma dermatologa. V primeru blage do zmerne oblike aken ali če pojavnost aken bistveno vpliva na socialno življenje najstnika, tudi pri zelo blagi obliki aken svetujemo pregled pri izbranem zdravniku. Pregled pri dermatologu je potreben, kadar zdravljenje s strani izbranega zdravnika ni uspešno ali gre za zmerne do hude akne z močnim vnetjem ter posledičnim brazgotinjenjem, konglobatne akne ali fulminantne akne.

Kateri so najpogostejši postopki zdravljenja aken pri dermatologu?

Akne najpogosteje zdravimo s topikalnimi preparati v obliki krem ali gelov, ki vsebujejo azelainsko kislino, benzoil peroksid, retinoide in/ali antibiotike, najpogosteje klindamicin. Predpisane preparate je potrebno uporabljati več mesecev ali let. Prvi učinki se običajno pokažejo ob redni uporabi po enem do treh mesecih.

Pri hujših oblikah aken je potrebno sistemsko zdravljenje z antibiotiki ali retinoidi, izjemoma kortikosteroidi, ki se predpisujejo za krajša obdobja. Pri dekletih, kjer so poslabšanja aken vezana na menstrualni cikel, so zelo učinkovite kontracepcijske tablete, ki vsebujejo ciproteron acetat.

Kaj pa brazgotine, jih je mogoče odstraniti?

Primarnega pomena je pravočasno zdravljenje samih aken, da do brazgotin sploh ne pride. Zdravljenje brazgotin po aknah je izredno težavno. Ločimo dva tipa brazgotin. Največkrat nastanejo atrofične brazgotine, vidne kot drobne, okrogle ali ovalne vdolbinice, ki se lahko z leti delno same izboljšajo. Za odstranjevanje le-teh se uporabljajo različni estetski posegi, kot so kemični pilingi, dermabrazija, laserji, in so samoplačniški. Zelo redko pri posameznikih, ki so nagnjeni k pretiranemu brazgotinjenju, nastanejo hipertrofične ali celo keloidne brazgotine (dvignjene nad nivo kože), ki jih zdravimo s topikalnimi in intralezionalnimi kortikosteroidi, včasih tudi v kombinaciji s kirurško odstranitvijo in laserji.

Kakšen vpliv ima na nastanek aken najstnikova prehrana?

Vpliv hrane na razvoj aken še ni popolnoma pojasnjen. Najnovejše raziskave kažejo, da ima vpliv na nastanek aken hrana z visokim glikemičnim indeksom. Vsekakor svetujemo, da imajo najstniki uravnoteženo prehrano ter da se izogibajo hitri prehrani, slanim ocvrtim prigrizkom in sladkarijam.

Povzročajo določene alergije, na primer na mleko ali čokolado, še dodatne zaplete s kožo?

Alergije na živila nimajo vpliva na nastanek aken. Če se alergija kaže v obliki atopijskega dermatitisa, torej z vnetjem na koži, moramo biti pozorni pri zdravljenju z retinoidi, saj lahko pride ob zdravljenju do izbruha vnetja ali poslabšanja le-tega.

Kako lahko ugotovimo, da so določeni izpuščaji ali mozoljavost morda reakcija na določena zdravila?

Pri najstnikih so zdravila izredno redko vzrok za nastanek akneiformnega vnetja, saj gre večinoma za zdravo populacijo. Če gre za najstnika, ki potrebuje zdravljenje z zdravili, ki imajo kot znan stranski učinek nastanek aken, ga zdravnik na to opozori oziroma mu ob pojavu aken pojasni, da je prišlo do poslabšanja zaradi zdravljenja. Večji problem predstavljajo razni prehranski nadomestki oziroma dodatki za povečanje mišične mase, ki velikokrat vsebujejo hormone in lahko povzročajo akne oziroma akneiformni izpuščaj.

 

Kdaj mozoljavost običajno izzveni in kdo ima z njo običajno trajne probleme?

Akne v puberteti praviloma izzvenijo po štirih do šestih letih od pojava. Redko vztrajajo v odraslo dobo. Težko opredelim, kdo bo imel težave z aknami štiri in kdo dvajset let. Najverjetneje je to odvisno od tipa kože, predvsem nagnjenosti k mastni koži, ter ostalih treh dejavnikov. Že več let potekajo številne študije, ki želijo opredeliti pomen posameznih dejavnikov na nastanek aken, zakaj so pri posameznikih v zelo hudi obliki in zakaj ima vedno več, zlasti žensk, akne v odrasli dobi.

Najnovejše raziskave kažejo, da ima vpliv na nastanek aken hrana z visokim glikemičnim indeksom. Vsekakor svetujemo, da imajo najstniki uravnoteženo prehrano ter da se izogibajo hitri prehrani, slanim ocvrtim prigrizkom in sladkarijam.

 

December, 2014

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več