Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Liposukcija je metoda, s katero je mogoče s pomočjo negativnega tlaka – z aspiracijo, trajno odstraniti podkožno mastno tkivo. Z izsesavanjem lahko kirurg odstrani maščobno tkivo na vseh tistih mestih, kjer je debelina podkožnega maščevja neskladno velika. Poseg je primeren za vse, ki se odvečne maščobe na določenih mestih z ostalimi načini, kot so na primer dieta, hujšanje, masaže in fizična aktivnost, ne morejo znebiti. Več o preoblikovanju telesa z liposukcijo nam je povedal specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Aleš Leskovšek, dr. med. 

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Od kdaj poznamo oziroma izvajamo liposukcijo v Sloveniji?

Več desetletij. Liposukcijo so v Sloveniji izvajali že naši učitelji v času dr. Marka Godine in še prej.

Kako poteka klasična (vibro) liposukcija?

Liposukcijo izvajamo v lokalni ali splošni anesteziji in s tumescentno tehniko. Dele telesa, kjer bomo izvedli liposukcijo, prepojimo z raztopino snovi, ki tkivo omrtvijo, preprečujejo krvavitev in ščitijo tkiva pred nepotrebno poškodbo. Skozi nekaj majhnih rezov nato z votlimi iglami, ki imajo na koncu strgala, odstranimo odvečno maščevno tkivo iz podkožja, s pomočjo podtlaka. Z odvzemom maščevja oblikujemo del telesa. Dodatno preoblikovanje se dogaja še nekaj mesecev po posegu, ko se vezivno tkivo in koža na operiranem predelu krčita. Pri klasični liposukciji kirurg sam opravlja vse gibe z iglo. Obstaja pa tudi več sistemov mehaničnih ali električnih ročk, ki iglo premikajo in vibrirajo tako, da delo olajšajo.

Za katere dele telesa se lahko uporablja liposukcija in na katerih delih telesa je najpogostejša?

Liposukcijo lahko naredimo, kjer koli je v podkožju preveč maščevja. Najprimernejša je za omejene naslage maščevja, kjer se ta kopiči bolj kot v okoliškem tkivu. Na primer za blazinice na bokih, trebuhu, podbradku … Največ liposukcij izvedemo v predelu trebuha, pasu, bokov zadnjice in stegen. Sledijo nadlahti, kolena, podbradki in prsi.

Najbrž je več zainteresiranih žensk; pa se tudi moški odločajo za liposukcijo?

Tudi. Pri moških je liposukcija pogostejša v predelu trebuha, podbradka in prsi.

V čem se razlikuje lipoliza od klasične, vibro liposukcije?

Pri laserski ali lipolizi za razbijanje maščevnega tkiva uporabljamo močno koherentno svetlobo, ki tkivo pogreje do te mere, da razpade, in ga nato izsesamo. Podobno deluje ultrazvočna liposukcija, kjer tkivo razbijamo z ultrazvokom. Pri mehanični liposukciji maščevno tkivo samo postrgamo in posesamo.

Je res, da se po liposukciji v tistih delih telesa maščoba ne nabira več? Se nalaga v kak drug del telesa?

Pri posegu odstranimo veliko število maščevnih celic z določenega dela telesa. Preostale celice se seveda lahko redijo, vendar jih je bistveno manj kot prej, zato se v ta del telesa ne bomo redili tako kot drugje. Drugi deli telesa pa se obnašajo ob rejenju in hujšanju kot prej.

Ali z liposukcijo odstranimo tudi celulit?

Videz celulita omilimo, saj zmanjšamo nabuhle maščevne blazinice pod kožo. Zaradi stimulacije ob liposukciji pa se tudi koža na operiranem predelu nekoliko odebeli – postane bolj mladostna in napeta.

Kako dolgo traja okrevanje po operaciji? Je res potrebno nekaj tednov nositi steznik? Zakaj?

Okrevanje traja dva do tri mesece, kot pri vsaki poškodbi tkiva. Prvih nekaj tednov je potrebno nositi steznike – kompresijska oblačila. Ustrezen steznik pomaga oblikovati tkivo, nudi koži podporo, omogoča boljše, hitrejše celjenje, zmanjšuje podplutbe in zmanjša bolečino.

Kateri so možni zapleti pri tem posegu?

Možnih zapletov je veliko, vendar so resni zapleti redki. Vsakdo, ki gre na operativni poseg, je izpostavljen vsem možnim zapletom anestezije in kirurškega posega. Neenakomeren videz, možnost brazgotin, obscene podplutbe, nepopoln rezultat, vse to so možni zapleti, vendar so pri izkušenih kirurginjah in kirurgih redkejši. Ob uporabi pravilne tehnike: tumscenca, lokalna anestezija s sedacijo, omejeni količini tkiva, ki ga ob enem posegu odvzamemo, preventivi GVT z zdravili in kompresijo, zgodnji mobilizaciji, so smrtno nevarni zapleti izjemno redki.

 

Oktober 2015

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več