Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Liposukcija je metoda, s katero je mogoče s pomočjo negativnega tlaka – z aspiracijo, trajno odstraniti podkožno mastno tkivo. Z izsesavanjem lahko kirurg odstrani maščobno tkivo na vseh tistih mestih, kjer je debelina podkožnega maščevja neskladno velika. Poseg je primeren za vse, ki se odvečne maščobe na določenih mestih z ostalimi načini, kot so na primer dieta, hujšanje, masaže in fizična aktivnost, ne morejo znebiti. Več o preoblikovanju telesa z liposukcijo nam je povedal specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Aleš Leskovšek, dr. med. 

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Od kdaj poznamo oziroma izvajamo liposukcijo v Sloveniji?

Več desetletij. Liposukcijo so v Sloveniji izvajali že naši učitelji v času dr. Marka Godine in še prej.

Kako poteka klasična (vibro) liposukcija?

Liposukcijo izvajamo v lokalni ali splošni anesteziji in s tumescentno tehniko. Dele telesa, kjer bomo izvedli liposukcijo, prepojimo z raztopino snovi, ki tkivo omrtvijo, preprečujejo krvavitev in ščitijo tkiva pred nepotrebno poškodbo. Skozi nekaj majhnih rezov nato z votlimi iglami, ki imajo na koncu strgala, odstranimo odvečno maščevno tkivo iz podkožja, s pomočjo podtlaka. Z odvzemom maščevja oblikujemo del telesa. Dodatno preoblikovanje se dogaja še nekaj mesecev po posegu, ko se vezivno tkivo in koža na operiranem predelu krčita. Pri klasični liposukciji kirurg sam opravlja vse gibe z iglo. Obstaja pa tudi več sistemov mehaničnih ali električnih ročk, ki iglo premikajo in vibrirajo tako, da delo olajšajo.

Za katere dele telesa se lahko uporablja liposukcija in na katerih delih telesa je najpogostejša?

Liposukcijo lahko naredimo, kjer koli je v podkožju preveč maščevja. Najprimernejša je za omejene naslage maščevja, kjer se ta kopiči bolj kot v okoliškem tkivu. Na primer za blazinice na bokih, trebuhu, podbradku … Največ liposukcij izvedemo v predelu trebuha, pasu, bokov zadnjice in stegen. Sledijo nadlahti, kolena, podbradki in prsi.

Najbrž je več zainteresiranih žensk; pa se tudi moški odločajo za liposukcijo?

Tudi. Pri moških je liposukcija pogostejša v predelu trebuha, podbradka in prsi.

V čem se razlikuje lipoliza od klasične, vibro liposukcije?

Pri laserski ali lipolizi za razbijanje maščevnega tkiva uporabljamo močno koherentno svetlobo, ki tkivo pogreje do te mere, da razpade, in ga nato izsesamo. Podobno deluje ultrazvočna liposukcija, kjer tkivo razbijamo z ultrazvokom. Pri mehanični liposukciji maščevno tkivo samo postrgamo in posesamo.

Je res, da se po liposukciji v tistih delih telesa maščoba ne nabira več? Se nalaga v kak drug del telesa?

Pri posegu odstranimo veliko število maščevnih celic z določenega dela telesa. Preostale celice se seveda lahko redijo, vendar jih je bistveno manj kot prej, zato se v ta del telesa ne bomo redili tako kot drugje. Drugi deli telesa pa se obnašajo ob rejenju in hujšanju kot prej.

Ali z liposukcijo odstranimo tudi celulit?

Videz celulita omilimo, saj zmanjšamo nabuhle maščevne blazinice pod kožo. Zaradi stimulacije ob liposukciji pa se tudi koža na operiranem predelu nekoliko odebeli – postane bolj mladostna in napeta.

Kako dolgo traja okrevanje po operaciji? Je res potrebno nekaj tednov nositi steznik? Zakaj?

Okrevanje traja dva do tri mesece, kot pri vsaki poškodbi tkiva. Prvih nekaj tednov je potrebno nositi steznike – kompresijska oblačila. Ustrezen steznik pomaga oblikovati tkivo, nudi koži podporo, omogoča boljše, hitrejše celjenje, zmanjšuje podplutbe in zmanjša bolečino.

Kateri so možni zapleti pri tem posegu?

Možnih zapletov je veliko, vendar so resni zapleti redki. Vsakdo, ki gre na operativni poseg, je izpostavljen vsem možnim zapletom anestezije in kirurškega posega. Neenakomeren videz, možnost brazgotin, obscene podplutbe, nepopoln rezultat, vse to so možni zapleti, vendar so pri izkušenih kirurginjah in kirurgih redkejši. Ob uporabi pravilne tehnike: tumscenca, lokalna anestezija s sedacijo, omejeni količini tkiva, ki ga ob enem posegu odvzamemo, preventivi GVT z zdravili in kompresijo, zgodnji mobilizaciji, so smrtno nevarni zapleti izjemno redki.

 

Oktober 2015

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več