Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Skoraj ni osebe, ki ne bi imela na koži vsaj ene vidne brazgotine. Brazgotine so lahko majhne (npr. po noricah) ali zelo velike. Ker so estetsko in celo funkcionalno lahko zelo moteče, je treba zanje čim prej in pravilno poskrbeti.

Avtor: Mateja Lisjak, dr. med., spec. dermatovenerologije

 

 

Zakaj nastanejo brazgotine?

Brazgotine na koži in v drugih tkivih nastanejo v procesu celjenja ran, ki so lahko posledica poškodbe, okužbe, opeklin ali kirurškega posega. Sestavljene so predvsem iz vezivnega tkiva in drobnih žilic. Po začetnem vnetju, ko je rana otekla, pordela in boleča, se začne proliferativni stadij celjenja rane, ko celice vezivnega tkiva fibroblasti začnejo intenzivneje tvoriti kolagen, prav tako pa se namnožijo drobne žilice, kapilare. Sledi obdobje zorenja brazgotine, ki lahko traja od nekaj tednov do nekaj let. Kadar je koža tako globoko poškodovana, da je poškodovana tudi bazalna membrana, ki se nahaja med  povrhnjico in spodaj ležečo usnjico ali dermisom, pride do brazgotinjenja.

 

Ali so vse brazgotine enake?

Velikost brazgotine je odvisna od vrste poškodbe, naše prirojene nagnjenosti k brazgotinjenju in od zunanjih sil, ki delujejo na brazgotino. Večje so strižne sile na rano, večja in grša bo brazgotina. K brazgotinjenju so bolj nagnjeni otroci in mlajši ljudje kot starejše osebe ter temneje pigmentirane rase. Pri otroku se brazgotina veča skupaj z otrokovo rastjo, dokler se rast ne konča. Brazgotina je najprej rožnata, kasneje pobledi. V prvih mesecih je lahko občutljiva na pritisk in srbeča. Običajno je gladke površine in trda na

Podobne brazgotinice neredko nastanejo po noricah, še posebej, če s praskanjem povzročimo sekundarno bakterijsko okužbo. Nekateri ljudje so zelo nagnjeni k brazgotinjenju in pri njih se lahko razvijejo zelo obsežne brazgotine že po manjših poškodbah. Hipertrofične brazgotine so omejene z robovi rane, keloidi pa segajo široko čez robove predhodne rane. Lahko so precej obsežni.

V zadnjih letih so pogosti vzrok brazgotinjenja piercingi, zato se je smiselno predhodno pozanimati, ali je v družini povečana nagnjenost k brazgotinjenju.

Obsežne brazgotine (npr. po globokih opeklinah) v bližini sklepov lahko precej motijo gibanje in pride do kontraktur, zato je pri zdravljenju potrebno sodelovanje fizioterapevta in delovnega terapevta.

 

Strije

Pogosta oblika brazgotin so strije. Neredko se pojavijo v puberteti ob hitri telesni rasti ali povečanju telesne teže. Pogosto se pojavijo v nosečnosti, predvsem v zadnjem trimesečju. Nastanejo zaradi poškodbe kožnega in podkožnega vezivnega tkiva. Eden od dejavnikov, ki vplivajo na nastanek strij, je raztezanje kože. Razvijejo se pravokotno na sile raztezanja.

Na nastanek strij verjetno vplivajo tudi hormoni. Lokalno mazanje s kortikosteroidi in uživanje anabolnih steroidov zaradi povečanja mišične mase lahko povzroči nastanek strij.

Strije so najprej rožnato rdeče ali modrikasto rdeče (striae rubre) in nekoliko dvignjene nad kožo. Kasneje pobledijo in se vleknejo (striae albae). Strije se najpogosteje razvijejo po trebuhu, stegnih, prsih, hrbtu in po ramenskem obroču, pri osebah, ki trenirajo dvigovanje uteži oz. opravljajo težja fizična dela z rokami. Pri osebah s Cushingovim sindromom se strije neredko pojavijo v pazduhah.

 

Zdravljenje brazgotin

Pri zdravljenju brazgotin so predvsem pomembna realna pričakovanja. Brazgotine se spontano skrčijo in pobledijo. Kljub ustreznemu zdravljenju ostanejo vsaj nekoliko vidne.

Za čim bolj estetski videz brazgotine je treba poskrbeti čim prej po poškodbi kože ali operativnem posegu. Treba je poskrbeti, da se robovi rane ne vlečejo, zato je odsvetovana intenzivna fizična aktivnost. V pomoč so lahko posebni obliži, ki jih namestimo na rano.

Brazgotino je treba vzdrževati v vlažnem in toplem okolju, za kar so na voljo silikonski geli in obliži v lekarnah in specializiranih trgovinah. Uporabljamo jih nekaj mesecev, dokler je brazgotina ‘sveža’ oz. rožnata. Že 2 tedna po operativnem posegu ali po noricah je priporočena uporaba silikonskih gelov oz. obližev ter masaža brazgotin s pripravki za brazgotine 3-krat dnevno po nekaj minut. Kompresija drobnih žilic z obliži in masažo prav tako ugodno vpliva na zmanjšanje brazgotin. Za obsežne brazgotine (npr. po opeklinah) so na voljo posebna kompresijska oblačila.

 

Laserji, piling, dermorolerji

Obseg brazgotin lahko zmanjšamo z določenimi vrstami laserjev. Atrofične brazgotine po aknah lahko zmanjšamo s kemičnimi pilingi, katere lahko opravlja le zdravnik. Posamezne drobne brazgotinice po aknah lahko odpravimo z ‘ice pick pilingi’, ko se opravi piling le na področju brazgotinic. Za zmanjšanje drobnih brazgotinic so primerni tudi dermorolerji. Dermorolerji so valjčki z drobnimi iglicami, ki naredijo mikropoškodbe v tkivu. Večje brazgotine in keloide zdravimo z injekcijami kortikosteroidov. Hipertrofične brazgotine in keloide lahko kirurško izrežemo, vendar obstaja verjetnost, da se bo brazgotina ponovila.

 

Ali lahko preprečimo brazgotine?

Za preprečitev nastanka strij med nosečnostjo svetujemo vzdrževanje primerne telesne teže in masažo trebuha. V začetnem stadiju lahko zmanjšamo vidnost strij z nanosom lokalnih pripravkov z 0,1 % tretionina, derivatom vitamina A. Sčasoma nekoliko pobledijo in se spontano zmanjšajo. Videz strij lahko izboljšamo tudi z nekaterimi neablativnimi laserji.

Če je od nastanka brazgotin minilo že več let, se videz lahko izboljša z ablativnimi laserji, dermoabrazijo in kirurško. Zelo pomembna je tudi ustrezna zaščita pred UV, da brazgotine ne izpostavljamo sončnim žarkom.

 

Junij 2013

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več