Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Današnja družba najpogosteje preko različnih medijev narekuje in širi idejo o idealni ženski postavi. Ta idealna ženska postava naj bi predstavljala lepo oblikovano telo, brez odvečne maščobe in celulita.

V kozmetičnih in športno-rekreativnih storitvah se veliko programov usmerja prav v tovrstno dejavnost: oblikovanje telesa, zmanjšanje maščobe, anticelulitni tretmaji … Po drugi strani pa živimo v obdobju, ko so naše življenjske navade oziroma bolje rečeno razvade zelo slabe in negativno vplivajo na kopičenje maščobe in pojavljanje celulita (prehrana, gibanje …). In prav celulit se izkaže za bolj trdovratnega pri oblikovanju telesa. Vidimo ga lahko tako pri mlajših kot tudi pri starejših ženskah, pri športnicah ter pri ženskah, ki niso telesno aktivne. Opazimo ga lahko na ženskah s suho postavo kot pri tistih z močnejšo … Pri tem se nam porajajo večna vprašanja: ali sploh obstaja ženska brez celulita. Ali se ga da omiliti oziroma v celoti odpraviti? Prav to bomo poskušali na kratko razložiti v članku.

Celulit in njegov nastanek

Celulit ni posebno tkivo ali posebna vrsta maščobe. Celulit je naravni pojav maščobnega in vezivnega tkiva v podkožju, ki se kaže na površini kože v obliki luknjic. Podobno kot pri lupini pomaranče. Torej maščoba, ki tvori celulitno kožo, po svoji strukturi ni nič drugačna od maščobe na drugih delih telesa.

Zakaj se maščoba v podkožju pojavi na površju kot pomarančna koža?

Razlog je v zgradbi podkožja ter v nalaganju maščobe v tem predelu. V podkožju se nahajajo kolagenska vlakna, ki povezujejo mišico in usnjico kože (vmes je podkožje). Eden od dveh razlogov pojava pomarančne kože je v popuščanju teh kolagenskih vlaken. Tako se raven kože, kjer so ta vlakna, spusti in na površju nastane luknjica. Drugi razlog pa nastane, kadar pridobimo na teži zaradi kopičenja maščobe. V tem primeru se maščobni predeli med kolagenskimi vlakni v podkožju tako napolnijo, da segajo nad raven vlaken. Tudi to se na koži kaže kot luknjičasta koža. To sta dva precej enostavna mehanizma.

Zakaj je celulit tako trdovraten?

Celulit je tako trdovraten prav zaradi popuščanja kolagenski vlaken v podkožju. Kljub zmanjšanju maščobe v telesu se pri marsikateri ženski še vedno dogaja popuščanje teh vlaken in celulit zlepa ne izgine. Prav zato je viden tudi na suhih ženskah in telesno aktivnih. Razlog za propadanje kolagenskih vlaken pa še ni popolnoma jasen. Ena teorija pravi, da je razlog v visokih vrednostih hormona estrogena v ženskem telesu, ki povzroča poleg ostalega tudi popuščanje kolagenskih vlaken v podkožju. Druga teorija pa zagovarja, da je glavna težava v slabi cirkulaciji limfnega sistema (limfa prenaša strupe v telesu proti jetrom in ledvicam). Kadar je limfni sistem upočasnjen, prihaja do kopičenja strupov prav v maščobnem tkivu, kar slabša absorpcijo maščob in povečuje pritisk na kolagenska vlakna ter povzroči njihovo oslabljenost. V realnosti pa verjetno prihaja do kombinacije delovanja estrogena in slabe cirkulacije limfnega sistema.

Celulit pri moških in ženskah

Kadar govorimo o celulitu, govorimo večinoma o ženski populaciji. Kar 80–90 % žensk ima celulit. Ostalih 10–20 % ponavadi niso ravno srečnice, saj se razlog večinoma skriva v slabem delovanju hormonskega sistema. Torej celulit se pojavlja pri večini žensk in ni nič nenavadnega. Res pa je, da so stopnje celulita različne. S pravilnim načinom in življenjskim slogom je lahko celulit zelo blag, v nasprotnem primeru pa zelo izrazit.

Ali ga imajo tudi moški?

Celulit se lahko pojavlja tudi pri moških, vendar gre lahko v tem primeru za motnje v hormonskem delovanju. Razlog, zakaj pri moških celulit ni viden, je v drugačni zgradbi podkožja. Kolagenska vlakna v ženskem podkožju so postavljena pokončno in vzporedno, pri moških pa pod kotom 45° in mrežasto. To preprečuje maščobnim celicam lahek prehod proti površini kože in zato težji pojav pomarančaste kože. Poleg tega pa imajo moški bistveno nižjo raven hormona estrogena, ki je ženski hormon in tako ne prihaja do slabljenja kolagenskih vlaken. Povrhu vsega imajo moški manjši delež maščobe v telesu kot ženske, ki imajo telo prilagojeno oskrbi zarodka in otroka.

Kaj vse povzroča celulit?

Celulit je res prisoten pri večini žensk, vendar lahko nadzorujemo izrazitost pojavljanja le-tega. Na poslabšanje zagotovo vplivajo slabe življenjske navade, ki slabo vplivajo na cirkulacijo tekočin v telesu (limfni sistem). Te razvade so tobak, kofein, alkohol in gazirane pijače. Velik negativni vpliv ima tudi neustrezna prehrana (količinsko in kakovostno) in pomanjkanje telesne aktivnosti. Stanje celulita lahko poslabša tudi nosečnost (kar pa ni razlog, da bi se nosečnosti izogibali) in jemanje kontracepcijskih tablet ter hormonskih terapij. Zelo pomemben dejavnik, na katerega ne moremo vplivati, je genetika posameznika, saj določa količino proizvajanja estrogena in njegovo raven v telesu.

Reševanje in odpravljanje celulita

Celulit ni nobeno posebno tkivo, temveč gre za maščobo kot vso ostalo v telesu, ki pa se drugače kaže zaradi podkožja. Prav zato je tudi pri odpravljanju celulita enak pristop kot pri hujšanju oz. redukciji odvečne maščobe. Pri tem pa je smiselno dodati še anticelulitne manualne tretmaje in vse skupaj povezati v smiselno celoto.

Najprej je treba narediti spremembo in zmanjšanje v prehrani. Torej je treba ustvariti negativen energijski vnos (manjši vnos od porabe energije), izboljšati kakovost hranil (sestavljeni ogljikovi hidrati, večkrat nenasičene maščobne kisline, odstraniti sladkor), popraviti razmerje v vnosu hranil med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati ter opustiti slabe razvade (tobak, alkohol, gazirane pijače …).

Poleg tega je treba začeti postopoma uvajati ustrezno in redno telesno aktivnost. Najpomembnejši je realen načrt treninga, ki je sistematičen in progresiven ter zajema vsebine (vaje, aktivnosti), ki so primerne za vas z vidika vašega zdravja in vaše trenutne telesne pripravljenosti. Na splošno je za popolno začetnico (40-letnico brez zdravstvenih težav, ki dolgo ni bila telesno aktivna) povsem primerna 2- do trikrat tedenska enourna telesna aktivnost, ki zajema kratko ogrevanje telesa, aerobni del vadbe (hoja, kombinacija teka in hoje, tek, kolesarjenje …), ki ga izvaja neprekinjeno 30 min, pri tem pa tempo prilagodi svojim sposobnostim (utrip 65–75 % FSrez). Za tem je smiselno narediti še nekaj lažjih vaj za moč s 15–20 ponovitvami (npr. počep, ženska skleca, dvigi bokov na eni nogi, upogib trupa, izteg trupa, izpadni korak) v krožni obliki vadbe (2–3 krogi). Na koncu ne pozabite na kratko ohlajanje.

Anticelulitni tretma

V celostno obravnavo odprave celulita je skoraj nujno vključiti tudi anticelulitne tretmaje. Žal še ni znano, kako celulit povsem odpraviti, zagotovo pa ga s tovrstnimi tretmaji zmanjšamo in poskrbimo, da je manj viden. Pri tem s tretmaji poskrbimo za večjo prožnost in vlažnost kože (anticelulitne kreme) ter za boljšo cirkulacijo krvi in limfe pod kožo (različne masaže). Različne metode anticelulitnih tretmajev zajemajo: obliže in povijanje telesa, masažo z uporabo krem, vakuumske masaže, tretma z zelišči, ki segrevajo, limfna drenaža, kavitacija, liposukcija …

Najpomembneje pri anticelulitni obravnavi je postavitev realnih ciljev in pričakovanj, saj so ljudje lahko drugače razočarani. Poleg tega pa je pomembna dolgoročnost tretmaja (vsaj 3 mesece), če želimo, da je rezultat viden in potem ohranjanje zdravega življenjskega sloga, da se rezultati tudi obdržijo.

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več