Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Atopijski dermatitis je kronična, močno srbeča, kožna bolezen. Zaradi okvarjenega pregradnega delovanja kože – koža nima zadostne količine maščob, ki bi celice vrhnje plasti držale tesno skupaj – je izhlapevanje vode skozi vrhnjo plast kože zelo povečano. Posledično so bolniki dovzetni za škodljive vplive dražečih snovi iz okolja ter razne okužbe, kar povzroča izrazito vneto, pordelo in zelo suho kožo, pogosto pa tudi razne otekline na različnih predelih telesa. Nenehno nevzdržno srbenje in mazanje stanjšane in močno občutljive kože bolnikom onemogočata opravljanje osnovnih življenjskih dejavnosti, kot so hoja v službo ali šolo, uživanje velike večine živil, izvajanje športnih aktivnosti in predvsem veselje, upanje in pozitivno naravnanost do življenja.

Število obolelih je iz leta v leto večje, v Sloveniji jih je nekaj deset tisoč. Bolniki z atopijskim dermatitisom so organizirani v društvo Atopijski dermatitis. Več o društvu nam je zaupala Tanja Markošek, predsednica društva.

Društvo Atopijski dermatitis smo ustanovili maja 2007. Ena glavnih nalog društva je, da pridobimo čim več članov in strokovnega kadra (dermatologov, drugih specialistov in zdravstvenega osebja) tako iz Slovenije kot tudi tujine. Želimo si, da bi se včlanilo tudi čim več bolnikov in njihovih bližnjih ter ljudi s podobnimi težavami, ker lahko s svojim znanjem in z izkušnjami pomagajo pri borbi za boljše in učinkovitejše zdravljenje. V društvo je trenutno včlanjenih 40 članov iz vse Slovenije, pridružilo pa se nam je tudi že nekaj dermatologov.

Temeljni cilji društva so: zavzemanje za učinkovit, sodoben sistem zdravljenja, organiziranje različnih izobraževanj, srečanj, seminarjev, okroglih miz in izmenjava izkušenj.

Namen društva je predvsem v zbiranju izkušenj obolelih, njihovih svojcev ter zdravnikov, da bi pripomogli k lajšanju težav ter izboljšanju kakovosti življenja obolelih.

Bi se želeli redno srečevati z ljudmi, ki jih pestijo enake težave, se z njimi pogovarjati in izmenjavati dragocene izkušnje za čim lažje življenje s to kronično boleznijo? Želite biti na tekočem glede novosti na področju diagnostike in zdravljenje te bolezni imunskega sistema kože?

Novembra lansko leto smo imeli prvo večjo prireditev »Praznik zdrave kože«, na katero smo povabili tudi druga društva, ki povezujejo dermatološke bolnike, in sicer Društvo psoriatikov, Društvo za oskrbo ran in Društvo obolelih z bulozno epidermolizo. Želimo si, da bi prireditev »Praznik zdrave kože« postala tradicionalna in bi združevala ljudi, ki imamo težave s kožo.

V društvu smo pripravili zloženko s splošnimi informacijami o delovanju društva in o bolezni, ki smo jo razdelili po lekarnah in zdravstvenih domovih po Sloveniji. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.atopijski-dermatitis.net, pišete na e-naslova: atopijski.dermatitis@gmail.com ali tanja.puksic@gmail.com ali pokličete telefonsko številko 031 220 025 (Tanja).

V upanju, da se nam pridružite in pripomorete k širjenju društva, vas vabimo k sodelovanju in vas lepo pozdravljamo.

 Zanimivost

Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo okrnjeno pregradno delovanje kože, ker v vrhnjih plasteh kože nimajo zadostne količine posebnih maščob, ki celice vrhnje plasti kože držijo tesno skupaj. Zato so dovzetni tako za škodljive vplive dražečih snovi iz zunanjega okolja kot tudi za bakterijske, glivične in virusne okužbe kože. Redno dnevno izvajanje nege kože takega bolnika je osnovna nujna oblika vzdrževalnega zdravljenja.

Pravilno izvajanje oljne kopeli

Kopeli izvajamo le na koži, ki nima dodatnih znakov vnetja, npr. rdečine, razpok, bunčic, mehurčkov, gnoja, krast. Kopel poteka v treh korakih:

 
  1. korak
  1. korak
  1. korak
ČAS10- do 20-minutna kopel v navadni mlačni vodi10- do 20-minutna kopel, ki ji dodamo eno od oljnih kopelitakoj po kopeli
NAMENV tem času se vrhnja plast kože primerno navlaži.Olje prepreči, da bi ujeta voda izhlapela.Še vlažno kožo namažemo z mastno negovalno kremo.

Večini bolnikom zadostuje kopel in oljna kopel, bolnikom z izrazito suho kožo pa priporočamo vse tri korake nege. V poletnih mesecih, ko je zaradi višjih temperatur okolja tudi več vlage, bolniki z blago izraženo suho kožo teh postopkov ne potrebujejo.

Dodatni nasveti za osebe s suho in z občutljivo kožo

  • Ne uporabljajte tekočih mil in penečih kopeli, skrbno izbirajte šampone za nego las, lase pa umivajte in izpirajte nad umivalnikom.
  • Izbirajte kozmetične negovalne preparate brez dišav in take, ki kože ne izsušijo.
  • Po kopeli se namažite z negovalnim mazilom.
  • Perilo naj bo oprano z neagresivnimi pralnimi sredstvi, ne uporabljajte mehčalca. V pralnem stroju naj bo manjša količina perila in manjša količina pralnega sredstva ter nivo vode, program izplakovanja pa ponovite.
  • Nova oblačila pred nošenjem vedno operite v pralnem stroju in dobro izperite.
  • Ne nosite oblačil iz sintetičnih matarialov in volne.
  • Izogibajte se dražečim snovem iz okolja (pesek, zemlja, kreda, barve, lepilo, …).

Vir: predavanje Vlaste Dragoš, dr. med., specialistke dermatovenerologije, Dermatovenerološka klinika, Klinični center Ljubljana

 

 

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več