Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mati narava je moške obdarila z močnimi obraznimi dlakami v podobi brade vseh barv in oblik, kljub pisani raznolikosti pa lahko lastnike obraznih okrasij pestijo težave, povezane z britjem.

V čem so osnovne razlike med moško in žensko kožo na obrazu, do kakšnih težav lahko pride po britju ter kako jih odpraviti, nam je razjasnil asist. Borut Žgavec, dr. med., specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog.

Avtorica: Anja Kuhar

 

Nega moške obrazne kože je drugačna od ženske, v čem je največja razlika med moško in žensko kožo na obrazu?

Moški in ženska sta si po svoji genetiki različna, kar se tiče hormonov. Moški hormoni vplivajo na lojne žleze, ženski pa na maščobe v epidermalni lipidni barieri in s tem na hidracijo kože. Zato imajo moški pogosto bolj suho in tudi na zunanje iritante (dražeče snovi) nekoliko bolj občutljivo kožo od žensk, ki se hkrati tudi za odtenek slabše celi – težave, ki ženske doletijo šele po menopavzi. Seveda obstajajo velike individualne razlike. Zaradi manjše vsebnosti estrogena moška koža preko povrhnjice izgublja več vode kot ženska, a ima v nasprotju z žensko kožo nižji pH in tako lahko prenese bolj groba mila. Moška koža je manj občutljiva na bolečino, sproženo z vbodom, vročino ali mraz. Ima bolj grobo strukturo in zaradi produkcije loja bolj masten videz, vidnejša kot pri ženskah pa so tudi izvodila dlačnih mešičkov (komercialno imenovana kožne pore) in ogrci, tudi dlakavost je večja.

 

Kako vpliva staranje na kožo moških na obrazu?

Spreminjanje kože zaradi staranja je pri moških kontinuiran proces tanjšanja kože in teče enakomerno od 12. do 93. leta. Pri ženskah je tanjšanje kože do menopavze minimalno – ženska pri 20 in pri 40 letih bo imela namreč podobno debelino kože, pod pogojem, da se ni izpostavljala sončnim žarkom, ki kožo močno poškodujejo in spreminjajo kolagenska in elastična vlakna ter tanjšajo kožo. Ob prehodu v menopavzo se proces pri ženskah spremeni, začne se hitro izgubljanje kolagena, tanjšanje dermisa, zmanjšanje epidermalne lipidne bariere in sušenje kože.

V moški usnjici je gostota kolagenskih vlaken večja kot pri ženskah, na kar vplivajo moški spolni hormoni. Zaradi manjše gostote kolagenskih vlaken so izgube kolagena pri ženskah bolj vidne kot pri moških, so pa denimo izrazite mimične gube zaradi anatomskih značilnosti bolj izražene pri moških.

 

Moške je narava obdarila tudi z brado, kar zahteva posebno pozornost. Kakšen učinek ima vsakodnevno britje na kožo obraza in kakšno vlogo pri tem igrajo mila, brivske pene in vodice po britju? Do kakšnih težav lahko pride?

Moški se v življenju povprečno obrije 16 000-krat. Težav, do katerih lahko pride pri britju, je več. Najprej poznamo mehanične poškodbe zaradi samega britja, problematična je lahko tudi vsebnost milidetergentov v penah in vsebnost alkohola v vodicah po britju.

Mila in pene, ki se uporabljajo pri britju, s površine kože in iz povrhnjice odstranjujejo maščobo, epidermalne lipide. Koža se po britju tako zaradi britja samega kot tudi zaradi uporabe mil izsuši, vodice po britju z dodatkom alkohola pa le še dodatno razdražijo kožo. Ta lahko postane rdeča, motna in bolj nagnjena k draženju.

Pride lahko tudi do pravih kožnih obolenj, kot so kontaktni iritativni dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis in tudi folliculitis barbae oziroma vnetje dlačnih mešičkov, do katerega pride, ko bakterije vdrejo v mešiček. Lahko pride tudi do sycosis barbae, kombinacije folliculitisa in dermatitisa.

 

Pri ženskah je, sploh v intimnem predelu, pogosta težava vraščanje dlačic. Ali tudi pri moških po britju brade pogosto prihaja do tega problema?

Na bradi težavo imenujemo pseudofolliculis barbae, gre za vraščanje dlačic in posledično vnetje dlačnega mešička. Do vnetja ne pride zaradi okužbe z bakterijami, temveč zaradi vraščanja dlačice navznoter v dlačni mešiček, ki ga telo dojema kot tujek, zaradi česar se sproži vnetje. Težavo je precej težko zdraviti, do nje pa pogosto prihaja sploh pri ljudeh z valovitimi in skodranimi lasmi oziroma dlačicami. Takim svetujemo, naj se ne pobrijejo povsem do kože oziroma naj pustijo kakšen milimeter dlak nad kožo, ali pa jim priporočimo zdravljenje z lasersko terapijo, ki je trenutno najučinkovitejša metoda.

 

Imate kakšen nasvet za moške, kako se pravilno briti?

Moški, ki se vsakodnevno brijejo, naj brivske pene ne puščajo predolgo na obrazu, sploh v primeru, da imajo težave s suho kožo, z vnetji, alergijskimi reakcijami in rdečicami. Namesto pene naj raje uporabljajo gele za britje, britvice naj bodo ostre in britje ne preveč agresivno (torej manj potegov z ostrejšo britvico), nekaterim bolj prija uporaba brivskih aparatov.

Med in po britju odsvetujem uporabo zelo vroče vode, ki sicer dlačice zmehča, a razdraži kožo. Po britju svetujem uporabo medicinske, neodišavljene hidratantne kreme. Odsvetujemo uporabo »vodic« po britju, ki vsebujejo alkohol, saj ta kožo dodatno iritira in se mu je bolje izogniti.

 

Alkohol v preparatih kožo dodatno draži in v nasprotju s splošnim mitom ne deluje pomembno antiseptično, saj je koncentracija alkohola v takšnih pripravkih prenizka. Da bi na kožo po britju deloval antiseptično, bi namreč morale biti njegove koncentracije vsaj 70-odstotne, hkrati pa bi ga morali pustiti delovati dlje časa. Poleg tega prepogosta uporaba antiseptičnih sredstev na koži poruši normalno kožno floro (mikroorganizme, ki na naši koži normalno živijo), kar ima lahko za posledico sproženje različnih kožnih težav.

 

April 2015

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več