Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Mati narava je moške obdarila z močnimi obraznimi dlakami v podobi brade vseh barv in oblik, kljub pisani raznolikosti pa lahko lastnike obraznih okrasij pestijo težave, povezane z britjem. V čem so osnovne razlike med moško in žensko kožo na obrazu, do kakšnih težav lahko pride po britju ter kako jih odpraviti, nam je razjasnil asist. Borut Žgavec, dr. med., specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog.

Avtorica: Anja Kuhar

Nega moške obrazne kože je drugačna od ženske, v čem je največja razlika med moško in žensko kožo na obrazu?

Moški in ženska sta si po svoji genetiki različna, kar se tiče hormonov. Moški hormoni vplivajo na lojne žleze, ženski pa na maščobe v epidermalni lipidni barieri in s tem na hidracijo kože. Zato imajo moški pogosto bolj suho in tudi na zunanje iritante (dražeče snovi) nekoliko bolj občutljivo kožo od žensk, ki se hkrati tudi za odtenek slabše celi – težave, ki ženske doletijo šele po menopavzi. Seveda obstajajo velike individualne razlike. Zaradi manjše vsebnosti estrogena moška koža preko povrhnjice izgublja več vode kot ženska, a ima v nasprotju z žensko kožo nižji pH in tako lahko prenese bolj groba mila. Moška koža je manj občutljiva na bolečino, sproženo z vbodom, vročino ali mraz. Ima bolj grobo strukturo in zaradi produkcije loja bolj masten videz, vidnejša kot pri ženskah pa so tudi izvodila dlačnih mešičkov (komercialno imenovana kožne pore) in ogrci, tudi dlakavost je večja.

Kako vpliva staranje na kožo moških na obrazu?

Spreminjanje kože zaradi staranja je pri moških kontinuiran proces tanjšanja kože in teče enakomerno od 12. do 93. leta. Pri ženskah je tanjšanje kože do menopavze minimalno – ženska pri 20 in pri 40 letih bo imela namreč podobno debelino kože, pod pogojem, da se ni izpostavljala sončnim žarkom, ki kožo močno poškodujejo in spreminjajo kolagenska in elastična vlakna ter tanjšajo kožo. Ob prehodu v menopavzo se proces pri ženskah spremeni, začne se hitro izgubljanje kolagena, tanjšanje dermisa, zmanjšanje epidermalne lipidne bariere in sušenje kože.

V moški usnjici je gostota kolagenskih vlaken večja kot pri ženskah, na kar vplivajo moški spolni hormoni. Zaradi manjše gostote kolagenskih vlaken so izgube kolagena pri ženskah bolj vidne kot pri moških, so pa denimo izrazite mimične gube zaradi anatomskih značilnosti bolj izražene pri moških.

Moške je narava obdarila tudi z brado, kar zahteva posebno pozornost. Kakšen učinek ima vsakodnevno britje na kožo obraza in kakšno vlogo pri tem igrajo mila, brivske pene in vodice po britju? Do kakšnih težav lahko pride?

Moški se v življenju povprečno obrije 16 000-krat. Težav, do katerih lahko pride pri britju, je več. Najprej poznamo mehanične poškodbe zaradi samega britja, problematična je lahko tudi vsebnost milidetergentov v penah in vsebnost alkohola v vodicah po britju.

Mila in pene, ki se uporabljajo pri britju, s površine kože in iz povrhnjice odstranjujejo maščobo, epidermalne lipide. Koža se po britju tako zaradi britja samega kot tudi zaradi uporabe mil izsuši, vodice po britju z dodatkom alkohola pa le še dodatno razdražijo kožo. Ta lahko postane rdeča, motna in bolj nagnjena k draženju.

Pride lahko tudi do pravih kožnih obolenj, kot so kontaktni iritativni dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis in tudi folliculitis barbae oziroma vnetje dlačnih mešičkov, do katerega pride, ko bakterije vdrejo v mešiček. Lahko pride tudi do sycosis barbae, kombinacije folliculitisa in dermatitisa.

Pri ženskah je, sploh v intimnem predelu, pogosta težava vraščanje dlačic. Ali tudi pri moških po britju brade pogosto prihaja do tega problema?

Na bradi težavo imenujemo pseudofolliculis barbae, gre za vraščanje dlačic in posledično vnetje dlačnega mešička. Do vnetja ne pride zaradi okužbe z bakterijami, temveč zaradi vraščanja dlačice navznoter v dlačni mešiček, ki ga telo dojema kot tujek, zaradi česar se sproži vnetje. Težavo je precej težko zdraviti, do nje pa pogosto prihaja sploh pri ljudeh z valovitimi in skodranimi lasmi oziroma dlačicami. Takim svetujemo, naj se ne pobrijejo povsem do kože oziroma naj pustijo kakšen milimeter dlak nad kožo, ali pa jim priporočimo zdravljenje z lasersko terapijo, ki je trenutno najučinkovitejša metoda.

Imate kakšen nasvet za moške, kako se pravilno briti?

Moški, ki se vsakodnevno brijejo, naj brivske pene ne puščajo predolgo na obrazu, sploh v primeru, da imajo težave s suho kožo, z vnetji, alergijskimi reakcijami in rdečicami. Namesto pene naj raje uporabljajo gele za britje, britvice naj bodo ostre in britje ne preveč agresivno (torej manj potegov z ostrejšo britvico), nekaterim bolj prija uporaba brivskih aparatov.

Med in po britju odsvetujem uporabo zelo vroče vode, ki sicer dlačice zmehča, a razdraži kožo. Po britju svetujem uporabo medicinske, neodišavljene hidratantne kreme. Odsvetujemo uporabo »vodic« po britju, ki vsebujejo alkohol, saj ta kožo dodatno iritira in se mu je bolje izogniti.

Alkohol v preparatih kožo dodatno draži in v nasprotju s splošnim mitom ne deluje pomembno antiseptično, saj je koncentracija alkohola v takšnih pripravkih prenizka. Da bi na kožo po britju deloval antiseptično, bi namreč morale biti njegove koncentracije vsaj 70-odstotne, hkrati pa bi ga morali pustiti delovati dlje časa. Poleg tega prepogosta uporaba antiseptičnih sredstev na koži poruši normalno kožno floro (mikroorganizme, ki na naši koži normalno živijo), kar ima lahko za posledico sproženje različnih kožnih težav.

ABC

A Moška koža se od ženske razlikuje predvsem zaradi vsebnosti drugačnih hormonov.

B Do težav po britju lahko pride zaradi mehanskih poškodb, uporabe neprimernih preparatov, vraščanja dlačic itd.

C Ne posegajte po vodicah po britju, ki vsebujejo alkohol, saj ta kožo dodatno draži.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več