Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Človeško telo prekriva več kot 5.000.000 foliklov dlačic, želja po njihovem odstranjevanju pa je stara skoraj toliko kot civilizacija sama. Že v Starem Egiptu so arheologi odkrili tako bakrene britvice kot tudi postopke voskanja s sladkorno pasto, ki danes spet prihaja v modo; Stare Egipčanke so namreč menile, da je telesna poraščenost po mednožju vulgarna, odstranjevale pa so si tudi naravno naglavno okrasje. V Starem Rimu so ženske posegale po pincetah in depilacijskih kremah, v Stari Indiji so bile najbolj popularne dobre stare britvice, danes – pa je načinov odstranjevanja dlačic mali milijon.

Avtor: A. K. G.

Depiliram, torej sem

Telesne dlačice imajo seveda svoj namen, saj zadržujejo toploto in pomagajo regulirati telesno temperaturo, ščitijo telo pred vdorom bakterij, virusov, umazanijo ter pred tujki in trenjem. A razlogov, ki ženejo tako moške kot ženske k odstranjevanju telesnih dlak, je nešteto. Večinoma so estetski, lahko pa so povezani s spolnostjo, s športno dejavnostjo, z religijo in ne nazadnje s higieno, čeprav ravno za slednjo precej raziskav trdi, da je tovrstno prepričanje bolj iz trte izvito in da dejanskega vpliva na higieno odstranjevanje dlak nima, razen v primeru upada sramnih uši in včasih odsotnosti neprijetnih telesnih vonjav zaradi mikroorganizmov, ki se zadržujejo v dlačicah.

V naši družbi je postalo, sploh v zadnjih desetletjih, obrito žensko telo normativ za lepoto, vedno pogosteje pa pod ta vpliv pada tudi moška populacija. Jožica Kavčič, kozmetičarka z več kot 20-letnimi izkušnjami in lastnica kozmetičnega salona, pravi, da naj bi si športniki, predvsem nogometaši in kolesarji, dlake odstranjevali preventivno, saj je v primeru poškodb tako lažje omogočen dostop do rane, poleg tega si tako olajšajo tudi tretmaje pogostih masaž, radi pa jih imajo tudi plavalci, saj menda bolj gladko drsijo po vodni gladini.

 (D)epilacija

Pri odstranjevanju dlak govorimo v grobem o epilaciji in depilaciji. In pri tem ni izvzet prav noben del telesa, seveda odvisno od spola, namena in kulturnega konteksta. Jožica Kavčič razloži, da depilacija zajema odstranjevanje dlak nad površjem kože (britje, uporaba depilacijskih krem) in naj bi veljala za bolj nebolečo, toda ima krajši rok trajanja kot epilacija – ta odstrani tudi tisti del dlake pod površjem kože (voskanje, sladkorna pena, uporaba epilatorjev in pincet, laserska in IPL-tehnologija), velja pa za malenkost bolj bolečo, a je učinek obstojen daljše časovno obdobje.

Vse barve in oblike (d)epilacije ter mogoči zapleti

Najsi bo razlog že kakršen koli, ljudje si bodo vedno odstranjevali neželene dlačice s telesa, toda večina metod namreč pomeni tudi minimalno poškodovanje kože in odprti mešički ter ureznine in ostale mikro ranice na vlažnih predelih kože ustvarjajo idealno okolje za nastanek različnih težav ter povečajo možnost okužbe z bakterijami in virusi. Tako denimo lahko pride do virusne okužbe molluscum contagiosuma, ki povzroča virusne bradavice. Pogost je tudi folikulitis oziroma bakterijsko vnetje mešička dlake, vraščanje dlak, pa razni osipi ter opekline kože zaradi nepravilne uporabe kemičnih sredstev in voskov. Zaradi nastanka mikro ranic na koži ob britju se lahko poveča tudi tveganje za prenos spolnih bolezni.

Britje

je najpogostejša oblika depilacije, pri čemer z britvico odstranimo del dlake nad povrhnjico kože. Učinek traja od par ur do dva dni, med neželene posledice pa sodijo mini okužbe in ureznine, ki se lahko vnamejo, nastanek mozoljčkov po britju, izpuščajev na koži itd. Namig: po kopeli, ki dlake zmehča, brijte v smeri rasti dlak ter vedno uporabite čisto britvico, ki jo vsakič po uporabi zavrzite, saj se na njej naberejo bakterije, postane pa tudi preveč topa za uporabo.

Depilacijske kreme

kemično razgradijo dlačice, ki jih potem s strgalom odstranimo s kože, učinek pa je viden od dva dni do enega tedna. Čeprav veljajo za najmanj invazivno in najmanj bolečo metodo, je pred uporabo nujno prebrati deklaracijo, priporoča pa se tudi test na potencialno alergijo. Kljub temu lahko vseeno po uporabi pride do iritacije kože, opeklin in bolečih izpuščajev.

Voskanje

je mogoče z uporabo toplega ali hladnega voska, s pomočjo trakov ali pa voska samega in poleg britja velja za najbolj priljubljeno obliko odstranjevanja neželenih dlačic, ki na dolgi rok vpliva tudi na mešiček dlake – ta postane šibkejši in s tem dlake tanjše ter redkejše, pravi Kavčičeva. Učinek je viden dva do osem tednov, po tretmaju pa lahko pride do vraščenih dlak in opeklin, če nevešče ravnamo z vročim voskom – zato se je najbolje prepustiti kar rokam strokovnjakov. Po voskanju se je pametno vsaj za kak dan izogniti sončenju, športnim dejavnostim in mastnim kozmetičnim izdelkom, svetuje Kavčičeva, ki hkrati uporabo vročega voska odsvetuje tistim, ki imajo težave s krčnimi žilami in kapilarami, luskavico ter sveže poškodbe oz. rane na koži.

Sladkorna pasta

je precej podobna vosku, vendar namesto njega uporabljamo lepljivo pasto.

Epilatorji

so pripomočki, ki s pomočjo električnih diskov, ki vsebujejo pincete, iz kože pulijo dlačice. Čeprav v začetku boleča metoda naj bi skozi daljše časovno obdobje privedla k zmanjšanju števila dlačic, učinek zdrži vse od enega do štiri tedne, vendar lahko pride do vraščanja dlak, zato je treba pripomoček po vsaki uporabi dobro očistiti. Jožica Kavčič svetuje pred vsako epilacijo peeling kože, ki dlačice zmehča in preprečuje njihovo vraščanje ter hkrati odstrani odmrlo kožo.

Laser in IPL (Intense Pulse Light)

veljata za najbolj dolgoročno uspešni metodi v boju proti odstranjevanju neželenih dlačic, pri čemer je treba tretma za dolgotrajen učinek ponoviti med osem- in desetkrat. Kot navaja Jožica Kavčič, rast dlačic poteka v treh fazah. Prva je anagena oz. aktivna, druga katagena ali upočasnjena in tretja telogena oz. neaktivna faza. In prav te faze so pomembne pri dolgoročnem odstranjevanju dlačic z laserjem ali IPL-tehnologijo, saj je odstranjevanje dlačic v prvi fazi rasti najuspešnejše (uničimo jo v samem mešičku), v tretji fazi pa praktično nemogoče.

Kakor pri vseh ostalih terapijah lahko sicer tudi tu pride do neželenih učinkov, v primeru nevešče uporabe tudi do brazgotinjenja, opeklin in sprememb v pigmentaciji, zato Kavčičeva priporoča, da se na terapijo naročite zgolj k certificiranim strokovnjakom. Dodaja še, da terapija z laserjem in IPL-tehnologijo ni primerna za vse, saj je pri temnejših tipih kože manj uspešna, odsvetuje pa se tudi nosečnicam ter tistim z velikim številom materinih znamenj.

Higiena

Kavčičeva opozarja na pomen higiene v samih kozmetičnih salonih, ki morajo vedno poskrbeti za steriliziran kozmetični pribor in uporabo zaščitnih rokavic, hkrati pa poudari, kako pomembno je, da tudi stranke same pred obiskom kozmetičnega salona poskrbijo za osebno higieno in se pred postopkom depilacije za boljši učinek izognejo mazanju s kremami ali olji.

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več