Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Naš obraz daje ljudem prvi vtis o nas. Od dveh kvadratnih metrov kože, ki obdaja telo, predstavlja obraz le dobre štiri odstotke, vendar pa pritegne veliko več pozornosti in skrbi kot katerikoli drug del našega telesa.. Z leti podoba na našem obrazu vse bolj spominja na gravuro z gubicami, s črticami in z ohlapno kožo. Drugače tudi ne more biti, saj je koža najbolj viden organ telesa, obraz pa najbolj izpostavljen, zato se tudi stara najhitreje. Obraz je tudi najbolj izrazen del telesa, saj nam omogoča izražanje cele palete čustev, poleg tega pa redko miruje. Dandanes se prebivalstvo stara hitreje in mislili bi, da so gubice in upadla lica znak modrosti, zrelosti in življenjskih izkušenj. Vendar v svetu, kjer vlada kult mladosti, starajoča koža in izgled izraža minevanje priložnosti, seksualnosti in lepote ter namesto ugleda zaznamuje zaton.

Avtor: Alenka Završnik

 

Naš obraz zrcali proces staranja, slabljenja mišic in stresa, daje drugim ljudem prvo informacijo, prvi vtis o nas, ki lahko odločilno vpliva na našo samopodobo. Želimo privlačen obraz, ki odseva moč in odraža našo predanost zdravemu načinu življenja, zdravemu duhu v našem telesu. Včasih zagledamo v ogledalu popolnega neznanca in se sprašujemo, kaj se je zgodilo z obrazom, ki smo ga nekdaj poznali in občudovali. Sprašujemo se, kdaj in kako se je začel proces upadanja in povešanja. Kaj lahko storimo, da zaustavimo te procese? Kako lahko izboljšamo izgled neželenih črt, podbradka, račjih tačk okoli oči in povešenih zgornjih vek?

 

Poleg mnogih grobih kirurških posegov in kemijskih formul, skritih v čudežnih lončkih krem, obstajajo tudi naravni načini, kako ohraniti naravno lepoto in mladosten videz. Povsem varen, naraven in učinkovit način ohranjanja in pridobivanja mladostnega videza je naravni lifting obraza.

Z naravnim liftingom obraza osvežimo obraz, ga privzdignemo, naša koža zasije, podoba pa ponovno dobi jasne in definirane mladostne obrise. Tako kot telesna vadba okrepi in oblikuje naše telo tako tudi obrazna vadba okrepi obrazne mišice, obraz oblikuje in učvrsti; mišice se krčijo, postanejo močnejše in posledično privzdignejo obraz, pospeši se krvni obtok. Preskrba s kisikom in hranilnimi snovmi spodbuja nastajanje kolagena in elastina.

Program je zastavljen celostno, saj mladosten obraz sam po sebi ne more obstajati, če nima prave podpore celotnega telesa in duha. Saj veste, kako pomembno je razstrupljanje telesa (na fizičnem in energijskem nivoju) in naša miselna naravnanost. Prepletajo se različne vsebine s področja nege, masaže, obrazne vadbe, telesne vadbe, sproščanja, pravilne drže, prehrane, ličenja za mlajši izgled, … S pomočjo le-tega se lahko pomladimo in ohranjamo »večno mladost«.

 

Naravni lifting obraza je sestavljen iz treh temeljnih sklopov, in sicer:

Lifting samomasaža

Posebni masažni prijemi in gibi imajo učinek liftinga, zaključimo z gibi limfne drenaže, ki odplavijo vse zastale in strupene snovi z obraza in vratu. Uporabljamo tudi masažo s Chi energijo. Koža pridobi zdrav lesk in sčasoma postane manj nagubana. Mnogo meridijanov poteka ali se konča na obrazu. Blokade se izražajo kot upočasnjen tok Chi energije in cirkulacije. Pretok Chi obraz navda s privlačno osebno energijo. Človeštvo zna in zmore ustvariti vse vrste zapletenih instrumentov, zahvaljujoč rokam in prstom. Naslednja višja funkcija rok je moč zdravljenja. Poznavanje glavnih točk na rokah in prstih omogoči spodbujanje organov in ohranitev dobrega delovanja le-teh.

 

Obrazna vadba

Katere od 656 telesnih mišic imajo najdaljši delavnik in jih najbolj opazimo? Pravilen odgovor je obrazne mišice. Le-te uvrščamo med prostovoljne (delujejo pod vplivom naše volje, tako kot skeletne mišice), vendar se razlikujejo po tem, da jih večinoma uporabljamo nezavedno. Velika večina misli, da se vadba konča pri vratu, pa vendar naš obraz skriva najbolj prefinjene mišice, ki so tudi zelo občutljive in ranljive, saj večina ni pritrjena na dveh koncih na kost, temveč v podkožno tkivo ali neposredno na kožo. V nekaj tednih bodo že vidne prve spremembe. Vaje delujejo tako, da krčimo ciljno mišico ali skupine mišic, zato se mišica krči in s tem postane močnejša, se skrajša in posledično privzdigne obraz (podkožno tkivo ali pa kar neposredno na kožo).

S programom »Naravni lifting obraza«, ki bo organiziran enkrat mesečno, in z vsakodnevnim ponavljanjem naučenih vaj doma, boste že v enem mesecu dosegli izjemne rezultate. Na srečanjih (oz. treningih) bomo izvajali vaje za krepitev obraznih mišic in vaje za bolj mladosten videz obraza, s pomočjo katerih boste celotnemu obrazu podarili bolj čvrst videz, odstranili bomo gube in gubice in se znebili (ali preprečili) temnih podočnjakov in zabuhlih oči.

Naš obraz je nenehno v »gibanju« (ko sanjamo, beremo, se pogovarjamo, izražamo čustva, …), vendar gre večinoma za »negativno« vrsto razgibavanja, saj mišice napenjamo in raztegujemo neenakomerno, poleg tega pa jih ne sproščamo dovolj. Tako z leti nastajajo nesorazmerja na obrazu.

Obrazne mišice je treba ozavestiti in krepiti (in ne le telesnih), saj prav tako vplivajo na obliko in izgled človeka.

Obliko obraza določa struktura kosti, zato nimamo skorajda nobenega vpliva na orlovski nos ali štrleča ušesa, vendar pa lahko z razgibavanjem, s krepitvijo in sproščanjem obraznih mišic povečamo moč vratnih mišic, zmanjšamo udrtost lic, pridobimo bolj polne ustnice ali bolj definirane ličnice. Vadba zajema vsa področja našega obraza, od vratu navzgor, seveda pa je poskrbljeno tudi za vse »kritične« predele: podbradek, povešena lica, gubice mrščenja med obrvmi, … Mišice, tudi obrazne, uporabljamo vsak dan, vendar pa je tako, da nekatere mišice uporabljamo več ali celo preveč, druge pa manj oz. premalo. Poleg tega so naše obrazne mišice pogosto tarča nenehnega stresa, ki mu težko kljubujejo, posledica pa so preobremenjene in zategnjene mišice, ki se čuti in kaže kot napetost. Tako nastane nesorazmerje na obrazu. S sproščanjem in s krepitvijo vzpostavimo ponovno harmonijo na obrazu.

Mlajši lahko za dalj časa odložimo določene znake staranja. Vendar pa tudi v zrelejših letih lahko dosežemo zavidljive rezultate, saj stanje vzdržujemo, lahko pa ga tudi izboljšamo – ko mišice krepimo, se le-te krajšajo, koža nad njimi se posledično napne, je bolj čvrsta, gube pa manj vidne. Poudariti je treba, da niso dovolj le vaje, temveč skupek vsega, tako vaje za krepitev mišic kot tudi sproščanje, masaža, prehrana, hidracija, nega, …

Mišice, ki so odgovorne za izraz na obrazu, premnogokrat zlorabljamo za pačenje, mrščenje, … Tovrstni gibi vlečejo obraz navzdol. Seveda jim koža, na katero so mišice pripete, sledi.

Ne moremo nadzorovati vsake mišico, vendar če se naučimo nadzorovati približno 18 glavnih mišic, že lahko znatno pomladimo svoj obraz.

Telesna vztrajnost predstavlja le en del enačbe, domišljija pa je druga. Z vizualizacijo mišic, ki jih moramo razgibavati, prispevamo k temu, da jih vključimo v zavestno delovanje. Tako kot se mišice starajo počasi, se z vajo tudi počasi izboljšujejo. Kratkoročno se izboljšava polti pokaže že med vadbo, zahvaljujoč povečanemu pretoku krvi in limfe. Ker se  mišice razlikujejo po velikosti in oddaljenosti od površja kože, se krepijo z različno hitrostjo. Izboljšano čvrstost lic opazimo že v dveh tednih, vrat in čeljust pa zahtevata nekaj več časa in vaje. Lepota se z leti tudi povečuje, saj lepota ni zgolj lep obraz, temveč tudi osebna energija, življenjske izkušnje, …

 

Moč dotika – metoda oblikovanja obraza.

Pomlajevanje dosežemo tudi z močjo dotika. Že stoletja je človeštvo uporabljalo moč dotika za zdravljenje vseh delov telesa. Naučimo se uporabljati to energijo za pomlajevanje obraza. Z njo lahko spremenimo svoj obraz in se celostno počutimo bolje. Znanstvene raziskave so pokazale, da s pomočjo dotika in vizualizacije lahko zdravimo in pomladimo vsak del telesa. Z uporabo globoke sprostitve (skozi meditacijo) in močjo dotika sprostimo celotno telo in obraz in pomladimo tako telo kot tudi duha.

 

Kdaj začeti z obrazno vadbo?

Služba, družina, partner, starši, otroci, … – obveznosti in stres dan za dnem. V vsej naglici prepogostokrat pozabimo nase, na našo boginjo v sebi, ki spi zimsko spanje. Izstopite iz začaranega kroga. Ni nemogoče, vendar pa zahteva to zavedanje in odločitev. Prva stvar, ki jo lahko naredimo, je, da nehamo prestavljati stvari na jutri. Danes, tukaj in zdaj je idealen čas za začetek in ne šele ponedeljek.

 

Ne pozabimo na pozitivno razmišljanje in smeh, saj smeh pospeši dihanje, okrepi absorpcijo kisika iz krvi, krepi trebušne mišice in vpliva na obrazne mišice (deluje pomlajevalno!), pospeši dotok krvi do možganov, ima pa tudi dietni učinek, saj porabimo 10 kalorij na minuto. Moja najljubša »mladostna« spodbuda za vsak dan je: »LJUBIM SVOJO STAROST,

sem v najboljših letih. Vsako leto je v nečem posebno in dragoceno, saj ga preživim le enkrat. Od prvih dni do starosti, vsako leto prinaša obilo čudežev. Tako kot otroštvo so tudi zrela leta nekaj posebnega. Želim izkusiti prav vse. Izbiram misli, ob katerih me staranje ne bo plašilo. Veselim se vsakega novega leta, ki se razgrne pred mano. Ljubim svojo čudovito starost in sem ji hvaležna!« (Louise L. Hay: Ljubite svoje telo).

 

Ne pozabite, IZJEMNI STE!

 

September, 2010

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več