Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če vam tu in tam izpade kak las, ni s tem še nič narobe. To se dogaja vsem. Če pa vam lasje začno izpadati v šopih, je nedvomno treba na pregled lasišča. Ne bojte se in ne odlašajte. Čim prej boste odšli k strokovnjaku, manj las boste izgubili. Oni namreč poznajo preparate, ki vam lahko pomagajo pri izogibanju plešavosti. Moški, tu ne mislimo le vas, na udaru so tudi ženske. Ženska plešavost namreč že kar nekaj časa ni več tabu tema. O našem naglavnem okrasju, izpadanju las in zdravljenju nam bo spregovoril prof. dr. Miloš Pavlović, dr. med., spec. dermatovenerolog.

 

Ljudem se dogaja, da jim v šopih izpadajo lasje, npr. pri umivanju las. Koliko je še normalno izpadanje, kdaj je treba oditi k zdravniku?

Povprečno dnevno izpadanje las je do 50 dnevno. Če na primer potegnete lase z dvema prstoma in vzamete šop, ne bi smela izpasti več kot dva do trije lasje. Če natančneje pregledamo korenino lasa, lahko ugotovimo patološko stanje. Če se nekaj las pojavlja v umivalniku, nekaj na glavniku, je to običajno. Če je vidno izpadanje v šopih, ni več tako. Drugače pa je izpadanje običajno po stresnih dogodkih, v nosečnosti.

So lahko vzroki za precejšnje izpadanje las uživanje premajhne količine vitaminov?

Ni dokaza, da bi pomanjkanje vitaminov vplivalo na izpadanje las. Seveda to drži le v primeru, da primanjkljaj ni zelo resen, v smislu, da se bolezen kaže na koži, sluznici, morda v primeru težje podhranjenosti (anoreksija na primer). Lahko pa izpadanje las povzročijo določeni primanjkljaji železa.

Kateri so najpogostejši vzroki za izpadanje?

Na splošno je v Evropi pri ženskah najpomembnejši vzrok vzorčno izpadanje las ženskega tipa (kjer gre za upadanje ženskih spolnih hormonov ter sorazmerno večji vpliv moških med in po menopavzi ali pa se pojavlja pri drugih hormonskih težavah). Pri moških je plešavost najpogosteje povezana z moškim spolnim hormonom testosteronom. Za plešavostjo trpi skoraj polovica moških (začne se pojavljati že pri osemnajstih letih). Tu gre za redčenje lasišča. Cikel rasti dlake se krajša, na koncu ne raste več in ostane prazen lasni mešiček. Androgenetsko alopecijo (najpogostejšo vrsto izpadanja las) ima 20 % žensk v menopavzi.

Kaj pa posegi pri frizerju, nam škodijo?

Tisti res agresivni frizerski posegi lahko povzročijo poškodbo korenine lasu. Morda je to bolj prisotno v ZDA. Za poškodbo korenine mora priti do opekline.

Pri ljudeh sicer raste 90 % dlak nesinhronizirano, v različnih ciklih. V določenih stanjih, npr. nosečnosti, stresu več kot 30 % dlak pade v isto fazo cikla, dlake odpadejo, zato opazimo razredčeno lasišče, ki pa se čez nekaj mesecev obnovi.

Pri katerih letih je moški že lahko plešast?

To se lahko zgodi že pri 16 letih. Nagnjenost k plešavosti lahko pride tako z očetove kot tudi z materine strani. Ob začetku pubertete imajo lahko mladostniki preobčutljivo lasišče na testosteron in zato se lahko zgodi, da je 17-letnik že brez tretjine lasišča.

Kaj pomeni, da imamo oslabljen lasni koren oz. da imamo močne oz. slabe lase?

Koren je enak, le faza rasti je skrajšana. V šali bi lahko rekel: če bi bili merino ovce, se ta faza rasti ne bi ustavila. Pri ljudeh pa ta faza traja 12 let, se ustavi, in se čez določen čas začne znova. Slabe korenine se pojavljajo npr. pri osebah, ki imajo rakave bolezni in se zdravijo s kemoterapijo. Zdravila in tudi nekatere redke vnetne dermatološke bolezni poškodujejo korenino.

Glede močnih in slabih las pa gre za debelino oz. širino dlake kot takšne. Po statističnih podatkih imajo svetlolasi za 50 odstotkov tanjše dlake, temnolasi pa imajo debelejše, zato dajejo vtis, da imajo močne lase.

Kakšne pa so posledice barvanja las na naše lase, zagotovo ne moremo mimo tega?

Pri klasični trajni barvi je tako: pri postopku barvanja je treba narediti »luknje« in prebosti korteks dlake z namenom, da bi vanjo prišel peroksid, ki bo potem dlako pobelil, in nato dodate barvo. Šele takrat barva skozi luknjo pride noter, se veže na keratin, odtenek je odvisen od različnih dejavnikov. Razlike v sredstvih so večje ali manjše. Obstajajo tudi barve, ki se po nekaj pranjih izperejo, to so mile barve, saj se na dlako vežejo od zunaj. Če hočete trajno barvo, bo to povzročilo mehansko poškodbo na dlaki. Zato skušamo to omiliti z regeneratorji.

Katere ukrepe lahko sprejmemo, da se izognemo plešavosti?

Preventivno se težko izognemo dedni plešavosti. Morda omenim to, da naj ženske čim bolj skrbijo, da imajo dovolj železa. Pri androgenetski plešavosti pa je na primer pomembno, da jo začnemo pravočasno zdraviti. Dokler uporabljamo lokalna zdravila ali tablete, lupecija ne napreduje. Če se zdravljenje začne zgodaj, lahko preprečimo nastajanje pleše.

Kaj pa stranski učinki teh zdravil?

Pri lokalnih zdravilih so stranski učinki redki, možna je alergija ali rast dlak na rokah. Pri sredstvih, ki se jemljejo nekaj let in delujejo proti moškim spolnim hormonom, pa lahko pride do zmanjšanja libida.

Se morda spomnite kakšne zanimive izkušnje iz prakse?

Spomnim se pacienta, ki je trpel za plešavostjo. Uporabljal je raztopino minoksidil, ki si jo je nanašal na glavo. Ker pri tem ni uporabljal rokavic, je prišel k meni z dlanmi, ki so bile polne dlak, ki so mu začele rasti v šopih. Na glavi pa je imel še zmeraj plešo.

 

Ste vedeli, da …

  • obstaja tudi možnost presaditve las? A moramo vedeti, da so postopki dolgotrajni, boleči, da lahko pride do okužb in zavračanja.
  • ima najdaljše lase na svetu Kitajka, in sicer njeno naglavno okrasje v dolžino meri kar 5,6 metra? Se sprašujete, kako dolgo že ni bila pri frizerju? Izjavila je, da se je frizerjem izogibala vse od leta 1973 oziroma od svojega trinajstega leta starosti. Niti vprašati se ne želim, kako dolgo traja, preden si jih razčeše ali opere.
  • imajo v tradicionalni indijski družbi ljudje z javnimi vlogami lase urejene in nadzorovane? Lase morajo imeti počesane in naoljene. Kako spenjajo lase, nakazuje na njihove različne družbene in spolne vloge. Tisti, ki je pred kraljem nosil spuščene lase, je s tem kralja žalil.

 

 

December, 2014

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več