Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pozitivna samopodoba je predpogoj za dobre medosebne odnose in vsakdanje male ter velike uspehe na službenem in zasebnem področju. Predvsem pri ženskah je zadovoljstvo s samo sabo v veliki meri povezano z videzom kože, las in nohtov. Kozmetične hiše na ta račun seveda služijo ogromne denarje, a ne glede na to, da prava lepota v največji meri prihaja iz notranjosti in je ne moremo na silo pričarati z dragimi kozmetičnimi pripravki, nam bo koža nekega dne vendarle hvaležna, če ji bomo skozi vsa življenjska obdobja posvečali dovolj pozornosti. 

Nekoč sem imela v lekarni priložnost srečati staro gospo, katere koža na obrazu se nikakor ni ujemala z njeno postavo. Človek bi komajda verjel njeni starosti, ki jo je z veseljem izdala – 80 let, njen obraz pa jih je kazal vsaj 20 manj. Skrivnost njene mladostne kože, ki jo je razkrila kasneje, je bila preprosta: vse življenje je uporabljala olivno olje, ne le v solati, pač pa predvsem na svoji koži. Res je, da so naše babice in prababice živele v veliko manj onesnaženem okolju, in res je tudi, da svoje kože niso obremenjevale in razvajale s kilogrami krem, ličil in drugih kozmetičnih izdelkov. A če dandanes, predvsem zaradi poplave kozmetičnih izdelkov, ki nam obljubljajo večje ali manjše čudeže, težko ostanemo le pri olivnem olju, pa se lahko iz tega primera naučimo pomembne zakonitosti, kako do lepe in zdrave kože – pravimo ji zmernost. Na stanje kože, las in nohtov vpliva vse, od zmerne, a polnovredne prehrane, obvladovanja čezmernega stresa, zmernosti pri ponočevanju in izpostavljanju sončnim žarkom, nenazadnje pa tudi zmernosti pri uporabi krem in ličil (če se le da, izberimo čim bolj naravne izdelke).

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm., Lekarna Ljubljana

Ker je naša prehrana dostikrat osiromašena, kar se tiče pomembnih vitaminov in mineralov, lahko koži privoščimo kakovostne pripravke za njeno boljšo prehranjenost. Za prožno kožo pa tudi močne lase in nohte lahko poskrbimo z uživanjem naravnega silicija. Ta je lahko dodan drugim vitaminom in mineralom, lahko pa ga uživamo tudi samostojno, npr. v obliki učinkovitega koloidnega preparata – gela. Silicij je sestavni del vezivnega tkiva in ima zelo visoko sposobnost vezave vode, kar pomeni, da zadostne količine silicija med drugim omogočijo celicam zadostno preskrbljenost z vodo. Za optimalno prehrano kože, pa tudi las in nohtov, poskrbimo z zadostnim vnosom vitaminov skupine B, biotina, pantotenske in folne kisline, železa ter cinka. Pri težavah z izpadanjem las pa je zelo učinkovito tudi uživanje tablet s taurinom.

Proti prvim in tudi globljim gubam je na voljo široka paleta negovalnih krem. Kako med njimi izbrati tisto, ki bo najbolj ustrezala našemu tipu kože? Povprašajmo za nasvet v lekarni, zaupajmo pa tudi občutku svoje kože, ki bo sama sčasoma najbolje odgovorila na vprašanje, katera tekstura je zanjo najprimernejša. Posegajmo po kremah, ki spodbujajo naravno ravnovesje naše kože, je ne dražijo in poskrbijo za njeno izdatno navlaženost. Kar nekaj krem denimo vsebuje hialuronsko kislino, ki je sestavni del naše kože, najdemo pa jo tudi v sklepih, laseh, dlesnih in očeh. V koži veže vodo, s čimer poveča njeno vlažnost in jo naredi bolj gladko in prožno. S starostjo namreč količina hialuronske kisline upada, kar privede do nastanka gub. Na voljo so tudi tablete s hialuronsko kislino, ki pripomorejo k večji vlažnosti globljih plasti kože, to pa se odraža na žametnem občutku kože ne le na obrazu, pač pa po vsem telesu.

Naslednja pomembna sestavina kože, zlasti globljih plasti (pa tudi nohtov, las, kosti, kit in hrustanca) je beljakovina, ki jo imenujemo kolagen. Zaradi njegove izgube koža s staranjem izgublja svojo vlažnost, postaja vse bolj suha in hrapava, začno se pojavljati gube. Tako se priporoča peroralno uživanje hidroliziranega kolagena, ki se dobro absorbira in vsebuje vse pomembne aminokisline za sintezo telesu lastnega kolagena. Koža bo tako prehranjena od znotraj, izboljšal pa se bo tudi videz las in nohtov.

Za težave z mastno in nečisto kožo so na voljo prehranska dopolnila z laktoferinom, izoliranim iz mleka, ki deluje protivnetno, protibakterijsko in antioksidativno. Ti pripravki zmanjšajo rast aken in mozoljev, blažijo rdečino in pospešijo obnavljanje kože. Ohranjajo njen fiziološki pH, zaradi česar se ta ne suši, ampak ohranja svojo vlažnost. Pri tej vrsti kože je zelo pomembno čiščenje z ustreznimi čistilnimi sredstvi, ki jo dobro očistijo, a je pri tem ne izsušijo.

Za odstranjevanje ličil koži privoščimo učinkovit, a nežen izdelek, pomembno je, da po napornem dnevu naša koža zadiha in se osvobodi vseh delcev prahu, znoja in ličil, ki so se na njej nabrali čez dan. Ne pozabimo na piling, ki nam bo pomagal odstraniti odmrle kožne celice in kožo globinsko očistiti. Pri normalni, mešani in nečisti koži je priporočena uporaba pilinga enkrat tedensko, pri suhi pa na 14 dni. Razvajajmo se z vlažilnimi in vitaminskimi maskami, ki si jih lahko pripravimo tudi sami, iz različnega sadja ali zelenjave. Pomembno je, da čez vse leto skrbimo za zaščito pred škodljivimi UV-žarki, saj ti zelo hitro povzročijo neprijetno staranje kože in jo naredijo uvelo ter gubasto.

Občutljiva tema pri večini kozmetičnih proizvodov so konzervansi. Da so kozmetični izdelki obstojni, morajo vsebovati konzervanse, med njimi so najbolj razširjeni parabeni. Mnenja glede njih so precej deljena: od tega, da so krivci za nastanek alergij, da v telesu posnemajo ženski hormon estrogen in povzročajo raka, predvsem raka dojk, pa vse do tega, da so zaradi «preizkušenosti« vendarle še najbolj varni v primerjavi s konzervansi prihodnosti, katerih daljnosežnih učinkov še ne poznamo in se bodo lahko izkazali za še bolj nevarne od parabenov. Resnica je vendar najbrž bližje temu, da bi se bilo treba njihovi uporabi čim bolj izogniti oz. jih nadomestiti z bolj prijaznimi učinkovinami. V naravnih kozmetičnih izdelkih so namesto konzervansov na primer uporablja eterična olja. Ker pa je za zadosten učinek treba uporabiti večjo količino, lahko tudi ta olja pri nekaterih posameznikih povzročijo draženje kože in neprenašanje tovrstnih izdelkov.

 

Izberimo kakovostne izdelke za nego kože, ki ne bodo vsebovali mil, alkohola, barvil in bodo koži zagotavljali rahlo kisel pH. Ta namreč zavira rast škodljivih bakterij in glivic, zlasti s starostjo pa postaja pH kože vse bolj nevtralen, kar je med drugim ugodno za rast škodljivih mikroorganizmov.

Zelo pomembno je kožo v zadostni meri vlažiti, predvsem poleti in v jesenskih mesecih, ko je še dodatno izsušena zaradi vročine, soli in sončnih žarkov, dobro pa ji denejo tudi minerali. Tako lahko kot dodatek pri in po čiščenju kože izberemo termalno vodo v pršilu, ki vsebuje pomembne mineralne snovi in je primerna tudi za najbolj občutljivo kožo, skupaj z negovalno kremo ali oljem pa bo poskrbela tudi za boljšo in daljšo navlaženost kože.

 

»Za prožno kožo, močne lase in nohte lahko poskrbimo z uživanjem naravnega silicija.«

Oktober, 2009

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več