Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pozitivna samopodoba je predpogoj za dobre medosebne odnose in vsakdanje male ter velike uspehe na službenem in zasebnem področju. Predvsem pri ženskah je zadovoljstvo s samo sabo v veliki meri povezano z videzom kože, las in nohtov. Kozmetične hiše na ta račun seveda služijo ogromne denarje, a ne glede na to, da prava lepota v največji meri prihaja iz notranjosti in je ne moremo na silo pričarati z dragimi kozmetičnimi pripravki, nam bo koža nekega dne vendarle hvaležna, če ji bomo skozi vsa življenjska obdobja posvečali dovolj pozornosti. 

Nekoč sem imela v lekarni priložnost srečati staro gospo, katere koža na obrazu se nikakor ni ujemala z njeno postavo. Človek bi komajda verjel njeni starosti, ki jo je z veseljem izdala – 80 let, njen obraz pa jih je kazal vsaj 20 manj. Skrivnost njene mladostne kože, ki jo je razkrila kasneje, je bila preprosta: vse življenje je uporabljala olivno olje, ne le v solati, pač pa predvsem na svoji koži. Res je, da so naše babice in prababice živele v veliko manj onesnaženem okolju, in res je tudi, da svoje kože niso obremenjevale in razvajale s kilogrami krem, ličil in drugih kozmetičnih izdelkov. A če dandanes, predvsem zaradi poplave kozmetičnih izdelkov, ki nam obljubljajo večje ali manjše čudeže, težko ostanemo le pri olivnem olju, pa se lahko iz tega primera naučimo pomembne zakonitosti, kako do lepe in zdrave kože – pravimo ji zmernost. Na stanje kože, las in nohtov vpliva vse, od zmerne, a polnovredne prehrane, obvladovanja čezmernega stresa, zmernosti pri ponočevanju in izpostavljanju sončnim žarkom, nenazadnje pa tudi zmernosti pri uporabi krem in ličil (če se le da, izberimo čim bolj naravne izdelke).

Avtor: Vlasta Žvikart Zaveri, mag. farm., Lekarna Ljubljana

Ker je naša prehrana dostikrat osiromašena, kar se tiče pomembnih vitaminov in mineralov, lahko koži privoščimo kakovostne pripravke za njeno boljšo prehranjenost. Za prožno kožo pa tudi močne lase in nohte lahko poskrbimo z uživanjem naravnega silicija. Ta je lahko dodan drugim vitaminom in mineralom, lahko pa ga uživamo tudi samostojno, npr. v obliki učinkovitega koloidnega preparata – gela. Silicij je sestavni del vezivnega tkiva in ima zelo visoko sposobnost vezave vode, kar pomeni, da zadostne količine silicija med drugim omogočijo celicam zadostno preskrbljenost z vodo. Za optimalno prehrano kože, pa tudi las in nohtov, poskrbimo z zadostnim vnosom vitaminov skupine B, biotina, pantotenske in folne kisline, železa ter cinka. Pri težavah z izpadanjem las pa je zelo učinkovito tudi uživanje tablet s taurinom.

Proti prvim in tudi globljim gubam je na voljo široka paleta negovalnih krem. Kako med njimi izbrati tisto, ki bo najbolj ustrezala našemu tipu kože? Povprašajmo za nasvet v lekarni, zaupajmo pa tudi občutku svoje kože, ki bo sama sčasoma najbolje odgovorila na vprašanje, katera tekstura je zanjo najprimernejša. Posegajmo po kremah, ki spodbujajo naravno ravnovesje naše kože, je ne dražijo in poskrbijo za njeno izdatno navlaženost. Kar nekaj krem denimo vsebuje hialuronsko kislino, ki je sestavni del naše kože, najdemo pa jo tudi v sklepih, laseh, dlesnih in očeh. V koži veže vodo, s čimer poveča njeno vlažnost in jo naredi bolj gladko in prožno. S starostjo namreč količina hialuronske kisline upada, kar privede do nastanka gub. Na voljo so tudi tablete s hialuronsko kislino, ki pripomorejo k večji vlažnosti globljih plasti kože, to pa se odraža na žametnem občutku kože ne le na obrazu, pač pa po vsem telesu.

Naslednja pomembna sestavina kože, zlasti globljih plasti (pa tudi nohtov, las, kosti, kit in hrustanca) je beljakovina, ki jo imenujemo kolagen. Zaradi njegove izgube koža s staranjem izgublja svojo vlažnost, postaja vse bolj suha in hrapava, začno se pojavljati gube. Tako se priporoča peroralno uživanje hidroliziranega kolagena, ki se dobro absorbira in vsebuje vse pomembne aminokisline za sintezo telesu lastnega kolagena. Koža bo tako prehranjena od znotraj, izboljšal pa se bo tudi videz las in nohtov.

Za težave z mastno in nečisto kožo so na voljo prehranska dopolnila z laktoferinom, izoliranim iz mleka, ki deluje protivnetno, protibakterijsko in antioksidativno. Ti pripravki zmanjšajo rast aken in mozoljev, blažijo rdečino in pospešijo obnavljanje kože. Ohranjajo njen fiziološki pH, zaradi česar se ta ne suši, ampak ohranja svojo vlažnost. Pri tej vrsti kože je zelo pomembno čiščenje z ustreznimi čistilnimi sredstvi, ki jo dobro očistijo, a je pri tem ne izsušijo.

Za odstranjevanje ličil koži privoščimo učinkovit, a nežen izdelek, pomembno je, da po napornem dnevu naša koža zadiha in se osvobodi vseh delcev prahu, znoja in ličil, ki so se na njej nabrali čez dan. Ne pozabimo na piling, ki nam bo pomagal odstraniti odmrle kožne celice in kožo globinsko očistiti. Pri normalni, mešani in nečisti koži je priporočena uporaba pilinga enkrat tedensko, pri suhi pa na 14 dni. Razvajajmo se z vlažilnimi in vitaminskimi maskami, ki si jih lahko pripravimo tudi sami, iz različnega sadja ali zelenjave. Pomembno je, da čez vse leto skrbimo za zaščito pred škodljivimi UV-žarki, saj ti zelo hitro povzročijo neprijetno staranje kože in jo naredijo uvelo ter gubasto.

Občutljiva tema pri večini kozmetičnih proizvodov so konzervansi. Da so kozmetični izdelki obstojni, morajo vsebovati konzervanse, med njimi so najbolj razširjeni parabeni. Mnenja glede njih so precej deljena: od tega, da so krivci za nastanek alergij, da v telesu posnemajo ženski hormon estrogen in povzročajo raka, predvsem raka dojk, pa vse do tega, da so zaradi «preizkušenosti« vendarle še najbolj varni v primerjavi s konzervansi prihodnosti, katerih daljnosežnih učinkov še ne poznamo in se bodo lahko izkazali za še bolj nevarne od parabenov. Resnica je vendar najbrž bližje temu, da bi se bilo treba njihovi uporabi čim bolj izogniti oz. jih nadomestiti z bolj prijaznimi učinkovinami. V naravnih kozmetičnih izdelkih so namesto konzervansov na primer uporablja eterična olja. Ker pa je za zadosten učinek treba uporabiti večjo količino, lahko tudi ta olja pri nekaterih posameznikih povzročijo draženje kože in neprenašanje tovrstnih izdelkov.

 

Izberimo kakovostne izdelke za nego kože, ki ne bodo vsebovali mil, alkohola, barvil in bodo koži zagotavljali rahlo kisel pH. Ta namreč zavira rast škodljivih bakterij in glivic, zlasti s starostjo pa postaja pH kože vse bolj nevtralen, kar je med drugim ugodno za rast škodljivih mikroorganizmov.

Zelo pomembno je kožo v zadostni meri vlažiti, predvsem poleti in v jesenskih mesecih, ko je še dodatno izsušena zaradi vročine, soli in sončnih žarkov, dobro pa ji denejo tudi minerali. Tako lahko kot dodatek pri in po čiščenju kože izberemo termalno vodo v pršilu, ki vsebuje pomembne mineralne snovi in je primerna tudi za najbolj občutljivo kožo, skupaj z negovalno kremo ali oljem pa bo poskrbela tudi za boljšo in daljšo navlaženost kože.

 

»Za prožno kožo, močne lase in nohte lahko poskrbimo z uživanjem naravnega silicija.«

Oktober, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več