Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
podpludbe

Ni junaka, ki bi kdaj pa kdaj ne staknil modrice oz. podplutbe, blage oblike podkožne krvavitve, ki je običajno posledica manjše poškodbe tkiva, npr. udarca, padca, zvina, natega mišice ipd. Tovrstne modrice sčasoma spontano izginejo in so nenevarne. Se pa lahko podkožne krvavitve pojavijo, tudi če ne pride do poškodbe tkiva, pri čemer so nekatere med njimi lahko znak resnih bolezni, nam je med drugim pojasnil specialist dermatovenerolog prim. Boris Kralj, dr. med.

Avtorica: Helena Žagar

Katere so poleg običajnih modric najpogostejše podkožne krvavitve?

Spremembe na koži v obliki podkožnih krvavitev so zelo pogost pojav, vzroki zanje pa raznoliki. Podplutbe in drobne podkožne krvavitve so pogosto posledica motenj strjevanja krvi, ki so bodisi posledica bolezni bodisi posledica terapij z antikoagulanti oz. zdravili proti strjevanju krvi. Tovrstne spremembe na koži so pogostejše pri starejših ljudeh,« prične z naštevanjem najpogostejših oblik podkožnih krvavitev, s katerimi ima pri svojem delu opravka, dr. Kralj.

»Za starejše ljudi tudi na splošno velja, da imajo bolj krhke žile, zato pri starejših žile tudi sicer, brez terapij, zelo rade same pokajo. So pa drobne krvavitve pogoste tudi pri ljudeh, ki imajo krčne žile, torej otekline na spodnjih okončinah, kjer se jim pojavljajo tudi drobne podplutbe. In ne nazadnje so drobne krvavitve lahko prisotne tudi pri ljudeh, ki imajo sistemske bolezni veziva, pri teh pa lahko že gre za vaskulitise, o katerih bo govora v nadaljevanju.

 

Preberite tudi prispevek: Krvavitve – različne vrste – ABCzdravja.si

 

Kdaj je treba obiskati zdravnika?

Če velja, da zaradi modrice, ki smo si jo prislužili z nedolžnim udarcem, obisk zdravnika gotovo ni smiseln, pa so po besedah dr. Kralja močnejše krvavitve, kjer je v podkožju že skoraj zbrana kri, opozorilo, da se v telesu nekaj dogaja narobe. »Če gre za posameznike, ki se jim te težave pojavljajo že leta in leta in so za povrh še starejši, najverjetneje ne gre za nekaj groznega,« pojasnjuje dr. Kralj, »po drugi strani pa je potrebno, če se pojavi močnejša krvavitev na koži ali očeh, ki je za povrh še simetrična (npr. na obeh okončinah, na obeh očesih itd.), čim prej obiskati zdravnika in razjasniti, kaj se skriva v ozadju.« Na splošno velja, da so podkožne krvavitve, do katerih pride v kratkem času in so močne in simetrične, opozorilo, da se v telesu nekaj dogaja in da je treba poiskati zdravniško pomoč.

 

Preberite tudi prispevek: Nenadno so se mi pojavile modrice po koži – ABCzdravja.si

 

Vaskulitis

Vaskulitis je relativno redek pojav, gre pa za vnetje drobnih ali srednje velikih krvnih žil. Na koži se največkrat kaže v obliki drobnih pikčastih izpuščajev, ki so simetrični. Navadno se ti izpuščaji začno na golenih, na spodnjih okončinah, lahko pa se pojavijo kjer koli na telesu. Bolezensko dogajanje poteka dokaj hitro in alarmantno, sprožiteljev vaskulitisa pa je več.

Najpogosteje so sprožitelji razne avtoimunske bolezni vezivnega tkiva (npr. sistemski eritematozni lupus, revmatoidni artritis). Po drugi strani je vaskulitis lahko posledica prebolele okužbe, npr. v nosu, grlu, sinusih, ki sproži vnetje drobnih žil. Med sprožitelje vaskulitisa uvrščamo še hepatitis, razna maligna obolenja, pogost pa je tudi pri bolnikih, okuženih z virusom HIV. Pri vaskulitisu gre lahko tudi za alergično reakcijo telesa na zdravilo (pogosto so to protibolečinske tablete, zdravila za visoki pritisk, antibiotiki), ki vodi v vnetje drobnih žil. »Takšna reakcija, sploh če je povzročena z zdravili, lahko vodi v težke zaplete,« poudari dr. Kralj.

Vaskulitis lahko prizadene vse žile in posledično vse organe v telesu in temu primerni in raznoliki so tudi znaki in simptomi. Lahko imamo opravka z zelo blagim potekom bolezni, ki prizadene npr. le kožo spodnjih okončin v obliki blagih izpuščajev, ki se v relativno kratkem času sami sanirajo. Po drugi strani pa vaskulitis lahko prizadene tudi notranje organe, najpogosteje ledvice in prebavila, kar rezultira v spremembah na urinu, bolečinah v trebuhu, odvajanju krvavega blata. V slednjih primerih gre lahko tudi za življenje ogrožajočo bolezen, ki povzroča propad določenih organov. »V teh primerih so bolniki hospitalizirani, steče diagnostika in iskanje sprožitelja ter, ko je ta najden, zdravljenje osnovne bolezni, istočasno pa seveda nemudoma steče protivnetna sistemska terapija, namenjena umirjanju vnetja ter zaustavitvi procesa propada žil in tkiva, ki ga prizadete žile prehranjujejo,« proces zdravljenja hujših oblik vaskulitisa opiše dr. Kralj.

Nodozni poliarteritis

Nodozni poliarteritis je bolezen, podobna vaskulitisu, le da gre pri nodoznem poliarteritisu za vnetje srednje velikih arterij. Gre za izjemno redko bolezen, ki najpogosteje prizadene ljudi, stare med 40 in 50 let. Na koži se nodozni poliarteritis kaže kot krvavitve z razpadom tkiva, torej z drobnimi in velikimi razjedami, potek bolezni pa je bistveno hujši in močnejši kot pri vaskulitisu, opozori dr. Kralj.

Sprožitelji so podobni kot pri vaskulitisu: hepatitis B, različna zdravila ali imunološko dogajanje, torej neka sistemska bolezen veziva. Bolezen lahko prizadene kateri koli organ, v začetku je lahko blaga, a se po drugi strani v nekaj mesecih lahko konča s smrtjo. Bolezenski znaki so, podobno kot pri vaskulitisu, odvisni od prizadetih organov. »Največkrat se bolezen začne kazati s povišano temperaturo, z bolečinami v praktično celotnem organizmu, z obolenjem živčnega sistema, s slabim počutjem, z oteklinami, z zmanjšano funkcijo ledvic,« znake bolezni našteva dr. Kralj.

Nodoznega poliarteritisa ni moč potrditi samo s krvnimi preiskavami. »Laboratorijski izvidi pokažejo zgolj to, da so prizadeti določeni organi. Zato je v teh primerih diagnoza odvisna od kombinacije bolezenskih znakov, dejstva, da gre za izjemno hiter potek bolezni ter predvsem odvzema vzorca prizadetega organa,« težavnost diagnostike opiše Kralj. »Bolniki z nodoznim poliarteritisom so deležni zelo agresivnega zdravljenja z visokimi odmerki kortikosteroidov, s katerimi skušamo zaustaviti proces vnetja ter razpadanje tkiv.« Gre pa v primeru nodoznega poliarteritisa za urgentne in težke terapije, je jasen Kralj.

Pigmentne purpurne dermatoze

Pigmentne purpurne dermatoze so drobne, zelo nežne pikčaste spremembe na koži, ki so videti kot drobne modrikaste pikčaste krvavitve. So posledica povečane prepustnosti drobnih kapilar, ki vodi v odlaganje struktur iz krvi v kožo, to pa se na koži kaže kot modrikaste pikice. Največkrat se pojavijo na zgornjih okončinah, lahko pa se pojavijo tudi kjer koli drugje na telesu,« pojasni dr. Kralj.

»Ko zdravniki vidimo tako sliko, se nemudoma vprašamo, ali je pri bolniku kaj narobe s strjevanjem krvi. So pa pri teh ljudeh laboratorijski izvidi normalni, zato se sama diagnoza potrdi šele z odvzemom tkiva s histologijo.« Kar se tiče sprožiteljev, stroka za zdaj domneva, da dogajanje sprožijo določena zdravila ali jemanje določenih prehranskih dodatkov, natančen vzrok pa ostaja nejasen. »Sprva, ko jih zagledamo, morda delujejo zastrašujoče, a dejstvo je, da zanje ne potrebujemo nobene terapije, saj sčasoma spontano izginejo.«

Modrikasta marmoriranost kože

»Ta podkožna krvavitev se na zunaj kaže kot koža, ki spominja na marmor – gre za večbarvno kožo, ki jo zaznamuje modrikasto-belkasto prelivanje barv,« pojav opiše sogovornik. Največkrat se ti madeži pojavijo na notranji strani stegen ter nadlakteh, seveda pa jih lahko najdemo tudi na trupu. »Modrikasta marmoriranost kože se pojavlja pri ljudeh v določenem temperaturnem obdobju, najpogosteje tedaj, ko se menjavata hladna in topla temperatura. Prav tako imajo marmorirano kožo ljudje, ki delajo v ekstremnih temperaturah, npr. potapljači, ki tudi po več ur preživijo na bistveno nižjih temperaturah. Po postavljeni diagnozi se morajo ljudje z marmorirano kožo preprosto sprijazniti, saj zanjo ne obstaja terapija, je pa na srečo nenevarna,« zaključi dr. Kralj.

 

Preberite tudi prispevek: Raynaudov sindrom – ABCzdravja.si

 

Modrikasta marmorirana koža pri dojenčkih

Modrikasta marmorirana koža je pogosta tudi pri novorojenčkih. Tem se namreč sistem prekrvavitve šele vzpostavlja, zato so določeni predeli njihove kože bolj svetli, določeni pa bolj modrikasti. »Starši se seveda zelo ustrašijo, ampak po nepotrebnem, to je namreč prehodna stvar,« novopečene starše skuša pomiriti dr. Kralj. »Ko se otrokova koža zadebeli in se vzpostavi normalna prekrvavitev, to namreč popolnoma izgine.«

 

Preberite tudi prispevek: Otroška koža od dojenčka do šole – ABCzdravja.si

 

ABC

A Močne, simetrične podkožne krvavitve so pogosto opozorilo, da se v telesu nekaj dogaja narobe.

B V izjemno redkih primerih nodoznega poliarteritisa gre za urgentne in težke terapije.

C Pri novorojenčkih se pogosto pojavi modrikasta marmorirana koža, ki pa je prehoden in neškodljiv pojav.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več