Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vsak od nas je že kdaj imel modrico na telesu, ki je bila posledica kakšnega udarca, padca ali česa podobnega. Včasih niti ne vemo, da smo se kam udarili, pa šele naknadno opazimo modrico. Se pa lahko te pojavijo tudi, če ne pride do poškodbe tkiva in so kot take lahko posledica resne krvne bolezni. Strokovnjak Enver Melkić, dr. med., specialist hematolog, s kliničnega oddelka za hematologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra iz Ljubljane nam je med drugim povedal, kdaj moramo zaradi modric nemudoma k zdravniku.

Avtorica: Katja Štucin

Za začetek je najbolje, da nekoliko bolj strokovno orišemo ta pojav, ki ga vsi poznamo kot tako imenovane modrice. Kot nam je pojasnil Enver Melkić, dr. med., specialist hematolog, so modrice v bistvu podkožne krvavitve, torej se zgodijo, kadar pride do izliva krvi v podkožje. »So lokalne spremembe na koži. Pojavijo pa se na ravni kože in imajo oster omejen rob. Vidimo jih torej, ko se koža obarva v odtenkih modre oziroma vijoličaste barve.

Večinoma modrica nastane zaradi poškodbe tkiva, poškodbe žilne stene in izliva krvi v podkožje. Krvavitev je največkrat omejena, tako da imajo modrice oster rob,« pojasnjuje sogovornik. Vsi vemo, da modrica sčasoma spreminja barvo in nazadnje izgine.

»Ko pride do izliva krvi v podkožje, ta začne sčasoma razpadati. V procesu resorpcije hematoma določene celice, ki so zadolžene za odstranjevanje tujkov iz telesa, tako odstranjujejo tudi sproščeni hemoglobin iz tkiva in tako sčasoma modrice bledijo in spreminjajo svojo barvo. Na začetku so modre ali temno vijoličaste barve, preidejo v zeleno, v rumeno barvo in na koncu izginejo,« opiše Enver Melkić.

Za nastanek modric vedno obstaja vzrok

Marsikdaj se nam zdi, da smo ljudje različno občutljivi, nekaterim se modrice pojavijo že ob malo močnejšem prijemu, spet drugi jih ne dobijo niti denimo ob močnem udarcu žoge. Vsekakor pa za nastankom modric praviloma mora, brez izjeme tičati neki vzrok.

Modrica je posledica udarca

»Vedeti je treba, da se modrice pri zdravem človeku nikoli ne pojavijo spontano, to pomeni same po sebi. Če je žilna stena v dobrem stanju, potem te modrice ne nastajajo same. Nekateri ljudje so bolj občutljivi, ker imajo slabšo žilno steno, pri njih tako hitreje pride do izliva krvi. Slabša žilna stena je lahko posledica več razlogov.

Lahko je povezano z žilnimi boleznimi, med njimi vnetje žil (vaskulitisi), ali pa je stena krhka zaradi starosti in degenerativnih sprememb. Na primer, pri starejših ljudeh pogosto vidimo na dlaneh majhne podkožne krvavitve.

Slaba žilna stena, ki je krhka, pogosto zaradi ateroskleroze in kalcinacij, je torej lahko razlog za hitrejši pojav modric,« izpostavlja Enver Melkić in dodaja, da do modrice najpogosteje pride pri tistih posameznikih, ki doživijo udarec, tako da zaradi povečanega pritiska na žilno steno ta poči in se kri pod kožo izlije.

Modrica, ki ni posledica udarca

»Če pa se modrice pojavljajo spontano, brez jasnega vzroka poškodbe in na več mestih po telesu, torej brez fizične poškodbe, takrat je nujno, da čim prej poiščemo zdravniško pomoč,« opozarja strokovnjak. Naš osebni zdravnik bo v tem primeru opravil laboratorijske preiskave osnovne krvne slike (hemogram in diferencialna krvna slika), to pomeni, da bo preveril, kakšna je številčna vrednost krvnih celic.

Če se pojavijo modrice brez znanega vzroka, je to pogosto zaradi znižanega števila trombocitov in so lahko znak resne krvne bolezni v ozadju. Osebni zdravnik nas bo v tem primeru napotil k specialistu.

Diagnostika

V primeru, da posameznik na telesu opazi modrice in ne ve vzroka zanje, je najbolje, da spremembe na koži pokaže zdravniku. Slednji pogleda število in obseg modric, bolnika izpraša o podrobnostih, med njimi, kdaj so se modrice pojavile, kako hitro nastajajo in ali so povezane s poškodbo.

Krvna slika

V okviru tovrstnega pregleda je po Melkičevih besedah smiselno, da opravi pregled osnovne krvne slike in preveri, ali gre za kritično znižane vrednosti. Če ugotovi, da gre za kritična odstopanja, takega bolnika napoti naprej, na urgenco ali v specialistično hematološko ambulanto. Osebni zdravnik ima tudi vedno možnost 24-urne konzultacije z dežurnim hematologom. »Dežurni hematolog osebnemu zdravniku nudi nadaljnje nasvete glede ukrepanja, kaj je treba še opraviti od morebitnih laboratorijskih testov in kam takšnega bolnika napotiti. Ko pa bolnik pride v specialistično hematološko ambulanto na pregled, se bolj usmerjeno pogovorimo z njim. Izredno pomembna je anamneza, ki nam jo bolnik poda.

Pomembno je, ali je v preteklosti bolnik že imel težave s krvavitvami, ali krvavi iz dlesni pri ščetkanju zob, kako je s krvavitvami ob menstruacijah, je imela ženska denimo pri rojstvu daljše krvavitve, ali je kdo v družini imel težave s krvavitvami, ali na blatu opaža znake sveže krvavitve oziroma črnega blata ter katera zdravila jemlje v svoji tedenski terapiji. Poleg že omenjene osnovne krvne slike opravimo dodatna testiranja in se na osnovi vsega skupaj, če obstaja močan sum na krvno bolezen, lahko odločimo še za nadaljne preiskave, kot je punkcija kostnega mozga in pregled tega. Tako lahko vidimo, kaj se z bolnikom dejansko dogaja.«

Modrice so lahko znak

Modrice, ki niso posledica nekega udarca, so opozorilo, da je treba obiskati osebnega zdravnika. Spontane krvavitve v podkožje so le znak krvne bolezni: »Kadar govorimo o boleznih, zdravniki strogo ločimo znake in simptome bolezni.

Znaki bolezni so nenavadne spremembe, ki jih zdravniki vidimo pri kliničnem pregledu bolnika.

Tako imenovane simptome pa bolnik sam čuti. Med slednje sodijo denimo utrujenost, zaspanost, prehitro razbijanje srca, hudo nočno potenje, izguba apetita in hujšanje.

Modrice pa niso niti simptomi niti bolezen sama po sebi, temveč so vedno le znak, da se v ozadju lahko skriva resna krvna bolezen.

Če nam krvna slika pokaže močno znižano število trombocitov, zraven pa še druga odstopanja v krvni sliki, vemo, da se to lahko zgodi pri boleznih, kot so levkemije, ali drugih, redkejših boleznih, kot je denimo pridobljena hemofilija. Slednja je sicer res redko stanje, gre za pojav obsežnih podkožnih krvavitev, najpogosteje po trupu. V tem primeru moramo nujno z določenimi laboratorijskimi testi preveriti, kako je s stanjem strjevanja krvi ali strokovno povedanjo hemostazo.

Hemostaza

Celotna hemostaza je sestavljena iz dveh delov. Primarna hemostaza, predstavljata število trombocitov in njihovo pravilno delovanje. Trombociti so pomembni za nastanek krvnega strdka. Da pa ta lahko nastane, je pomembno zadostno število trombocitov in njihova dobra funkcija. Njihova funkcija je najpogosteje okvarjena zaradi uporabe zdravil, včasih pa tudi že ob rojstvu.

V slednjem primeru se bodo težave s krvavitvami odkrile že v otroški dobi. Kot rečeno, pa njihovo slabšo funkcijo povzročimo z zdravili, ki jih v medicini predpisujemo ljudem za zaščito proti strdkom. Gre za skupino antiagregacijskih zdravil, ki preprečujejo, da bi se trombociti med seboj povezali v strdek. Gre za stanja, kjer je veliko tveganje za nastanek krvnega strdka, ki bi bil lahko usoden za bolnika. Primer so srčno-žilni bolniki, predvsem tisti, ki so po srčnem infarktu dobili žilne opornice, ki držijo srčne žile odprte z namenom boljšega pretoka krvi, tisti, ki imajo umetne srčne zaklopke, motnje srčnega ritma ali aritmije.

Drugi del hemostaze, ki ga imenujemo koagulacija, pa je proces nastajanja nekakšnega lepila, ki trombocite učvrsti, ko se združijo v primarni strdek, da ne bi prehitro razpadel. Z usmerjenimi laboratorijskimi preiskavami hitro in natančno odkrijemo, v katerem delu hemostaze je težava, ko se pojavi krvavitev, in potem ciljano ukrepamo.

So modrice lahko posledica resne krvne bolezni?

Modrice so lahko znak resnih bolezni in jih moramo v primeru, ko nastajajo spontano, zelo resno obravnavati. V primeru resne krvne bolezni se lahko poleg spontanih krvavitev pojavijo tudi simptomi anemije, kot so utrujenost, težave z dihanjem ob minimalnem naporu, zmanjšana telesna zmogljivost, slabša koncentracija, velikokrat tudi okužbe, kot so pljučnice, angine in druge.

Najpogostejši simptomi in znaki akutnih levkemij zaradi razrasti rakavih celic v kostnem mozgu, ki izrinejo zdrave krvne celice, so po njegovih besedah okužbe (angine, pljučnice), slabokrvnost (nenadna utrujenost) ali pojav modric (kritično znižano število trombocitov).

»Podkožne krvavitve lahko nastanejo tudi pri tako imenovani imunski trombocitopeniji (ITP). V tem primeru gre za pojav drobnih pikčastih krvavitev, najpogosteje v področju spodnjih okončin, od kolen navzdol.

To je stanje, kjer pride do nastanka protiteles, najpogosteje po kakšni okužbi, ki se pomotoma vežejo na naše trombocite, jih tako označijo in ti kasneje v vranici razpadejo in se tako hitro odstranjijo iz krvnega obtoka.

Pikčaste krvavitve

Takšne pikčaste krvavitve, ki so pogosto v velikosti bucikine glavice in so rdeče barve, imenujemo petehije in purpure. S pritiskom prsta nanje ne zbledijo in se najpogosteje – kot rečeno – pojavijo od kolena navzdol, ker je v teh delih telesa največji hidrostatski pritisk,« opisuje sogovornik in dodaja, da se podkožne krvavitve lahko pojavijo tudi v primeru drugih krvnih bolezni, kot je mielodisplastični sindrom (MDS), ko gre za zmanjšano število trombocitov zaradi počasnega odpovedovanja kostnega mozga. Takrat je možno, da se poleg podkožnih krvavitev velikokrat pojavljajo tudi krvavitve iz nosu.

Pri ljudeh, ki jemljejo kakršna koli zdravila, ki jim laično pravimo »zdravila za redčenje krvi« oziroma zdravila, s katerimi vplivamo na hemostazo, je smiselno, da si redno pregledujejo barvo blata. V primeru črne barve je to lahko znak krvavitve iz zgornjih prebavil, v primeru sveže krvi na blatu pa gre najpogosteje za krvavitev iz spodnjih prebavil, najpogosteje so to hemoroidi.

Zdravljenje modric

Ob ne prehudem udarcu, katerega posledica je lahko modrica, je prisotna tudi bolečina, ki pa največkrat ne traja dolgo. Pri poškodbi, ki ima za posledico modrico, lahko bolečina traja dlje in jo lahko omilimo sami. »Modrica, ki jo dobimo z udarcem, se vedno pojavi tam, kjer smo dobili udarec. Če ne gre za obsežno podkožno krvavitev, ki se lahko vname, potem je dovolj opazovanje in lokalno hlajenje mesta, kjer je nastala.

Kadar gre za podkožne krvavitve, predvsem v mehka tkiva zaradi hujših poškodb predvsem pri ljudeh, ki jemljejo zdravila z vplivom na hemostazo, lahko pride do večjega izliva krvi predvsem v mehka tkiva. To je lahko zelo resno stanje predvsem zaradi prevelike izgube krvi in vnetja takšnega hematoma, kar ima lahko resne posledice.

V takšnem obsegu krvavitve je odstranjevanje izlite krvi prepočasno, tako da lahko pride do vnetja. To je največkrat zelo boleče in je potemtakem potrebna kirurška oskrba z drenažo. Vendar je treba vedeti, da hematomi, ki nastajajo spontano, niso v takšnem obsegu, da bi se vneli.«

Pomembno je vedeti, da kadar nimamo jasnega vzroka za pojav modric, kot so poškodbe, in kadar se modrice pojavljajo spontano na več mestih po telesu, pri nekom, ki je bil do takrat zdrav, je nujno potrebno poiskati zdravniško pomoč, da se preveri osnovna krvna slika in ugotovi vzrok za nastanek modric.

ABC

A Sufuzija so obsežne podkožne krvavitve

B Hematom so podkožne krvavitve velikosti nekaj centimetrov, petehije in purpure pa v velikosti nekaj milimetrov.

C Modrice niso bolezensko stanje, ampak so lahko znak resne krvne bolezni.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več