Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Milo je sredstvo za odstranjevanje umazanije, ki ga uporabljamo predvsem pri osebni higieni. Uporabljamo ga zato, ker ne moremo odstraniti mastnih umazanij z vodo. Nepolarni delci mila se povežejo s polarnimi maščobnimi delci ter jih odtrgajo. Gledano kemijsko, vsebujejo mila predvsem ogljik, vodik  in kisik. Mila delimo na trda, ki vsebujejo natrij, in mehka oziroma tekoča, ki vsebujejo kalij. Pridobivamo jih s saponifikacijo iz maščob. Če jim dodamo različna kemična sredstva za izboljšanje pralnih lastnosti, dobimo detergent ali sintetično pralno sredstvo. Industrijsko izdelana mila vsebujejo predvsem živalske sestavine, sintetične vonjave, barvila, konzervanse in gensko tehnologijo. Kar 60 % teh škodljivih snovi se neposredno absorbira skozi kožo v naše telo.

Avtor: Katja Mohorič

Kako mila učinkuje na kožo?

Večina današnjih mil je zelo bazičnih. Koži lahko odvzamejo naravna olja ter jo tako pustijo suho, nategnjeno in dovzetno za kožne ekceme. Mnogi kozmetiki ne priporočajo uporabe mila za umivanje obraza in vratu, razen tistim, ki imajo običajno zelo mastno kožo. Veliko bolje je uporabiti blago milo z naravnim pH. Za telo uporabljajo nekateri že vse življenje trdo milo, saj se z njim počutijo čiste. Pri tistih, ki imajo občutljivo kožo, bi koža sčasoma dobila videz in občutek suhe slive ali usnja za čevlje.

Kakšno milo je dobro?

Včasih so izdelovali mila predvsem iz naravnih sestavin, na primer iz živalskega loja in olivnega olja. Zaradi vse večjega povpraševanja pa so začeli iskati nove surovine. Uporabljati so začeli maščobe živalskega izvora (svinjska mast, goveji in ovčji loj ter kravje maslo) in maščobe rastlinskega izvora (na primer kokosovo, olivno, laneno, bombaževo ali sojino olje). Zaradi množične proizvodnje in porabe so se začeli vse bolj posluževati kemije: umetnih arom ter agresivnih sestavin. Kmalu je milo nadomestila tekoča različica, ki naj bi bila manj agresivna do kože, vendar vselej ni tako. Izbran kos mila bo dal koži več kot katerakoli tekočina. Rastlinsko milo, ki mu dodajo prava eterična olja, kožo navlaži in obda z blagodejnimi učinki.

Kislost ali pH vrednost kože je 5,5. Z umivanjem, še posebej s prevročo vodo in močnimi čistilnimi sredstvi, se zaščitni kisli plašč poruši, zato je pri nakupu mila potrebno biti pozoren na njegovo pH vrednost. Na občutljivo in suho kožo zelo dobro delujejo rastlinska mila z dodatkom grobo zmletih ovsenih kosmičev, ki pomirijo razdraženi del kože. Za večjo vlažnost poskrbijo tudi izvlečki medu, rumenega čebeljega voska, mandljevo olje in rožna voda.

Naravna mila

V naravnih milih – izdelujejo jih predvsem iz palmovega, kokosovega in olivnega olja – imata biokemične in terapevtske učinke na koži predvsem linolna in gama linolenska kislina, ki z bioaktivnimi substancami še posebej učinkovito delujeta pri problemih s kožo, kot so akne in alergije. Testi so namreč pokazali, da sta luskavost in pokanje pri suhi koži rezultat pomanjkanja esencialnih maščobnih kislin. Te preprečujejo izgubo zaloge vode iz kože, delujejo proti učinkom nemastne in dehidrirane kože, jo zmehčajo, pomirijo, navlažijo in pripomorejo k njeni elastičnosti.

Antibakterijska mila

Za njih menimo, da bodo pobila več bakterij in mikromateriala, vendar so zadnje raziskave pokazale, da ta mila niso nič boljša od navadnih, saj vsebujejo vsa mila približno enako količino aktivnega ingridenta triclosana. Ne glede na to, katero milo uporabljamo, je pomembno, da roke drgnemo in umivamo vsaj 20 sekund. Če jih samo malo speremo z vodo, nesnaga ostane. Pretiravanje zopet ni dobro, saj si lahko uničimo zdravo floro rok.

Mila za intimno nego

V nožnici ženske običajno živi v sožitju več vrst koristnih bakterij in mikroorganizmov, ki vzdržujejo primerno kislo okolje, ki ščiti pred škodljivimi bakterijami. Pri osebni higieni uporabljamo različna trda in tekoča mila, ki so večinoma bazična, nožnica pa je kisla. Če jih uporabljamo preveč, se razmerje v nožnici sčasoma poruši. Pojavi se neprijetno srbenje ter različne okužbe z bakterijami, glivicami in mikroorganizmi, ki se razmnožijo prekomerno in povzročijo vaginalna vnetja in vnetja zunanjega spolovila. Ta težava se rada ponavlja.

Težko je reči, katera intimna sredstva so za posameznico bolj primerna. Flora mladih deklet in starejših žensk je bolj občutljiva, zato naj raje uporabljajo čim bolj blaga mila, nikakor pa ni primerno izpiranje nožnice, poudarja dr. Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz ginekološke ambulante v Zdravstvenem domu Kranj. »Ginekologi zato ne priporočamo preveč uporabe teh sredstev. Naj bodo čim bolj nevtralna in ne preveč odišavljena. Redna uporaba sredstev za intimno nego torej ne pripomore vedno k bolj zdravi flori.«

Zanimivosti:

  • Na našem trgu je naprodaj tudi tako imenovano energijsko milo moči, ki je v celoti napravljeno iz rastlinskih snovi. Zanj izdelovalci trdijo, da poseže z visoko elektromagnetno vibracijo tudi v elektromagnetno polje človeka, ga energijsko očisti in sprosti. Zanimivo je tudi volneno milo, ki je zaradi svojega volnenega ovoja namenjeno nežni masaži in odstranjevanju odmrlih kožnih celic.
  • V nožnici ženske običajno živi v sožitju več vrst koristnih bakterij in mikroorganizmov, ki vzdržujejo primerno kislo okolje, ki ščiti pred škodljivimi bakterijami. Koristne bakterijo so na primer aerobne bakterije (95 % koristen Doderleinov bacil), mikroorganizmi, kot so hemolitični streptokoki skupine B, anaerobni streptokoki in podobni. V nožnici živijo v majhnem deležu tudi glivice. Pri osebni higieni uporabljamo različna trda in tekoča mila ter gele, ki so večinoma bazična, nožnica pa je kisla. Če jih preveč uporabljamo, se razmerje v nožnici sčasoma poruši. Posledice so sprva v obliki neprijetnega srbenja, nato pa različnih okužb z bakterijami, glivicami in mikroorganizmi, ki se prekomerno razmnožijo in povzročajo vaginalna vnetja ter vnetja zunanjega spolovila.

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več