Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Koža brez dlačic je že nekaj desetletij skoraj zapoved; vsekakor pri ženskah, pa tudi marsikateri moški – še posebno športniki in manekeni – se redno brijejo oz. poskrbijo, da jih dlačice po telesu ne ovirajo. Medtem ko lahko s pinceto odstranimo kakšno motečo dlačico tu in tam in skrbno oblikujemo lok obrvi, pa je za bolj poraščene predele telesa potreben celovitejši pristop. Načinov odstranjevanja dlak je več: voskanje, beljenje, depilacija, epilacija, laser. Slednji ima ob pravilni uporabi s kakovostnim laserjem izjemne rezultate.

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Pri epilaciji z laserjem strokovno podkovana oseba dlačice odstranjuje z lasersko svetlobo visoke energije, tako da jo usmerja na točno določeno mesto. Tovrstna epilacija je primerna za katero koli področje kože, predvsem za večje površine na obrazu, preden dlačice ponovno zrastejo, pa preteče tudi dva meseca. Za dokončno odstranitev dlačic je potrebnih več posegov. »Naš cilj je z laserskim žarkom uničiti dlačni mešiček in če to dosežemo, potem tam dlačica ne bo več zrasla.

Vendar pa je treba vedeti, da je na kvadratnem centimetru več kot 400 mešičkov različnih vrst. Velusni dlačni mešički so majhni in drobni. Proizvedejo tako majhno in drobno dlačico, da je s prostim očesom sploh ne vidimo. Ti mešički in dlačice so na mestih, kjer na površini kože dlačic sploh ni videti, in lahko mislimo, da tam sploh nismo poraščeni. Imamo pa tudi terminalne dlačne mešičke oz. terminalne dlačice.

Gre za velike strukture, ki proizvajajo debelo pigmentirano dlačico, ki jo vidimo s sprostim očesom, in te dlačice nas običajno motijo. Poleg velusnih in terminalnih dlačic poznamo še vmesne mešičke, ki so po velikosti in debelini dlačice, ki jo proizvajajo, različne velikosti«, razloži Borut Žgavec, dr. med., spec. dermatovenerologije.

Kako deluje laserski žarek?

»Laserski žarek deluje samo na (pigmentirane) terminalne dlačne mešičke, ki so občutljivi na laserski žarek samo v obdobju, ko dlačni mešiček raste, v delu obdobja anagene faze. Samo v tem obdobju lahko laser uniči lasni mešiček. Od 50 do 90 odstotkov dlačic je na nekem mestu v fazi rasti, torej v anageni fazi, učinkovitost uničenja teh mešičkov pa je odvisna od pravilne izbire, vrste in pravilne nastavitve laserja. Z dobrim medicinskim laserjem se lahko odstrani tudi več kot 90 odstotkov terminalnih dlačic, ki so v tistem trenutku v fazi občutljivosti.

Ne uniči pa se velusnih dlačic in terminalnih dlačic, ki niso v »občutljivi« fazi. Stopnja učinkovitosti je odvisna tudi od tega, koliko terminalnih dlačnih mešičkov ima posameznik na enem kvadratnem centimetru,« pove Borut Žgavec in doda, da je treba lasersko terapijo ponoviti v povprečju od šest- do osemkrat. Pomembno je tudi, na katerem predelu telesa izvajamo lasersko terapijo.

»Anagena faza na lasišču je šest let, na obrveh nekaj mesecev, okrog genitalij pa spet drugačna. Trajanje anagene faze se razlikuje od posameznika do posameznika in zato dermatologi intervale zdravljenja z laserjem prilagajamo specifičnim značilnostim posameznika, slabše je, če se na odstranjevanje naroča kar po »uravnilovki«, po tabelah in malo na »oko«, kar vidimo pri odstranjevanjih, ki jih žal v Sloveniji opravljajo tudi »laiki« v nedermatoloških ustanovah. Če pacienta ne naročimo ob pravilnih intervalih, lahko to prispeva k manjši učinkovitosti terapije. Končni rezultat pa je odvisen tudi od starosti, letnega časa in spola,« še pove Borut Žgavec in razloži še proces rasti in odstranjevanje velusnih dlak.

»Zdaj smo uničili določeno število terminalnih mešičkov, ostale pa so tiste dlake, ki so bile v fazi, ko jih nismo zajeli. Poleg tega pa nekatere velusne dlake postanejo vidne tekom življenja. Z leti zagledamo, še posebno moški, dlačice, ki jih prej ni bilo, na uhljih, nosu … Otrok pod pazduho in na genitalnem področju opazi dlačice šele v puberteti, to pa zato, ker so dlake iz velusnih prešle v terminalne.« Zaradi vseh navedenih sprememb in okoliščin je lasersko terapijo smiselno vzdrževati – ponavljati. Kako pogosto, je spet odvisno od posameznika do posameznika, včasih jo je treba ponoviti enkrat letno in s tem zagotavljati, da ostane koža gladka.

Na nekaterih področjih, na primer na področju brčic, pa lahko po opravljeni laserski terapiji neporaščenost vzdržujemo s posebno kremo, ki zavira rast dlačic in jo dermatologi predpišemo na recept. Borut Žgavec še poudari, da je pred začetkom laserske terapije treba poznati oz. določiti diagnozo, kaj je vzrok (prekomerne) poraščenosti. Pomembno je vedeti, ali gre zgolj za družinsko pogojeno poraščenost in estetski problem ali je vzrok pretirane poraščenost bolezen.

Zakaj pride do pretirane poraščenosti pri otroku?

Kadar je rast dlak na neobičajnih mestih čezmerna, govorimo o hipertrihozi. Lahko je trajna ali začasna, pojavlja pa se po vsem telesu ali pa le na določenih mestih. Običajno gre za  družinsko obliko, pri kateri je dlakavost povečana na ušesih, komolcih, med prsti ali po vsem telesu.

Vzroki pa so lahko tudi zunanji, na primer omejena poškodba, podhranjenost, anoreksija, dolgotrajna vnetja kože, kožna »znamenja«, motnje delovanja nekaterih žlez z notranjim delovanjem in drugo. Če je otrok sicer zdrav ter ima normalne izvide telesnega pregleda in laboratorijske izvide, gre zgolj za estetsko motnjo, ki jo uspešno rešujejo v sodobnih dermatoloških ordinacijah. »Pri mlajših pacientih je pretirana poraščenost pogosto znak nepravilnega hormonskega delovanja žlez, ki so lahko prekomerno aktivne ali nepravilno aktivne, ali pa gre za neko obliko tumorskega (včasih celo rakastega) obolenja, pri katerem tumor izloča hormone, ki vplivajo na videz našega telesa.

Ti lahko poleg čezmerne poraščenosti na koži povzročajo tudi akne ali na primer motnje menstruacije. V teh primerih je pomembno, da zdravimo in odpravljamo vzroke za pretirano poraščenost, na primer z zdravljenjem tumorja, če tega diagnosticiramo, oziroma v primeru nepravilnega delovanja žlez z določeno hormonsko terapijo. Dodatna terapija pa je lahko lasersko odstranjevanje dlak. Če pacienta ne zdravimo tako, da odstranimo vzrok, bo uspešnost laserske terapije seveda bistveno manjša,« razloži Borut Žgavec.

Niso vsi laserji enako učinkoviti, nekateri so celo nevarni

»Laserske priprave so zelo različne, tako kot so avtomobili zelo različni. Zelo pomembna je vrsta namembnosti laserja in če ga spet primerjam z avtomobilom, ni vseeno, ali peljemo kup peska z dirkalnim avtomobilom ali s kamionom. Medicinski laserji imajo takšne nastavitve, da omogoča, da je pulz vsakokrat ponovljiv in izredno natančen. Cenejši laserski sistemi tega ne omogočajo, pulzi so neenaki, terapija s takim laserjem pa nevarna. Kakovostni medicinski laserji stanejo od 80.000 evrov navzgor, laserji nižjega cenovnega razreda, ki jih imajo običajno v kozmetičnih salonih, pa že od 10.000 evrov naprej.

Laserska terapija zahteva ogromno znanja tudi ob uporabi dobrega laserja; treba je določiti pravilne parametre: fluenco, trajanje pulza, premer žarka in drugo. Določanje trajanje pulza je izrednega pomena pri vsakem laserskem zdravljenju, še posebej pri odstranjevanju žil kot tudi odstranjevanju dlak. Če je pulz predolg, lahko nastane opeklina okoliških struktur, če je prekratek in ni dovolj energije, pa ne uniči lasnega mešička.

Ker je za določitev pravilnih laserskih parametrov potrebnega ogromno znanja o delovanju laserjev in delovanju naše kože in še več izkušenj, je večina manj kakovostnih laserjev prav z namenom komercialne prodaje in uporabe za neustrezno usposobljene kadre (nedermatologe) narejenih zelo preprosto – kot bi primerjali preprost »trotlziher« fotoaparat kot običajen fotoaparat, ki deluje samodejno, a zelo povprečno, s profesionalnim fotoaparatom, pri katerem se lahko posname vrhunsko fotografijo, a je potrebno znati ročno določiti zaslonko, čas, ostrino in drugo,« razloži Borut Žgavec. Pomembne študije v letu 2010 so pokazale, da se na tržišču pojavljajo in uporabljajo novi laserji, ki so bolj učinkoviti tudi pri odstranjevanju svetlejših dlačic in dlačic, ki rastejo na temnejšem tipu kože; terapija pa je manj boleča.

Previdno z laserji tipa IPL (intensive pulse light)

IPL pravzaprav sploh ni laser, ampak bliskavica. Ni laserska svetloba, ni ene valovne dolžine in ni koherentna. Laserji IPL so cenejši, uporablja jih večina kozmetičnih salonov. Tudi pri IPL so velike razlike med pravimi dermatološkimi IPL in komercialnimi (»kozmetičnimi«) tako v kakovosti, učinkovitosti in seveda ceni. IPL je ob nepravilni uporabi lahko zelo nevaren zaradi stranskih učinkov. Vsakič ko svetloba laserja udari, gre za širok spekter valovnih dolžin. Zaradi tega obstaja večja verjetnost, da prizadene tudi druge strukture in ne samo ciljane. Posledica nepravilne uporabe so lahko opekline, depigmentacija (razbarvanja kože) … Škodljive posledice lahko nastanejo tudi zaradi obrabljenega laserskega aparata, na primer dotrajane laserske glave, ki jo je po določenem številu pulzov oziroma po nekaj letih uporabe treba menjati.

 

Oktober 2016