Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pri prekomerni poraščenosti je potrebno čim prej ugotoviti pravi vzrok, saj lahko le temu sledi primeren odziv oziroma zdravljenje. Kadar ne gre za bolezensko stanje, je najpogostejši vzrok genetika oziroma dednost, običajno pa gre pri pretirani poraščenosti za porušeno hormonsko ravnovesje. V tem primeru bo na količino dlačic vplivalo samo hormonsko zdravljenje, samo odstranjevanje dlačic ne bo dovolj. Kadar pa gre predvsem za estetski problem, pa ženske, vse bolj pa tudi moški, vemo, da obstaja več različnih načinov odstranjevanja dlačic. Bolj in manj uspešnih, bolj in manj trajnih.

Avtorica: Vesna Vilčnik

 

Ne vem, zakaj, ampak laiki ob prekomerni poraščenosti običajno najprej pomislimo na težave s ščitnico – kakor, da je ta uboga ščitnica kriva prav za vse. Ampak v tem primeru ni tako. »Prekomerna poraščenost ni posledica nepravilnega delovanja ščitnice. Je posledica večjega nivoja androgenov v okviru drugih endokrinoloških bolezni, v nosečnosti, ob zdravilih (androgeni, nekateri kontraceptivi, minoksidil, fenitoin, diazoksid, ciklosporin),« našteje nekatere možne vzroke poraščenosti Bojan Pustovrh, dr. med., specialist interne medicine. V osnovi endokrinih motenj se najpogosteje pojavlja sindrom policističnih jajčnikov, ki lahko povzroči hiperandrogenizem in se pri večini obolelih dokaže z biokemijsko analizo krvi in urina. Močna poraščenost je lahko tudi posledica dedne strukture kože, pri kateri so kožne celice preobčutljive na hormone v krvi. Posamezni zdravniki so mnenja, da je lahko za prekomerno poraščenost odgovoren tudi stres, ki lahko predstavlja tako vzrok kot posledico. Pogosto pa je vzrok tudi uporaba določenih kontracepcijskih tablet.

Več sladkorja, več dlačic

Razen zgoraj omenjenih vzrokov na poraščenost vpliva tudi pretirano uživanje velikih količin sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov. Takšna hrana ima visok glikemični indeks in moti delovanje inzulina – hormona, ki nadzoruje nivo krvnega sladkorja. V takšnih okoliščinah hormon postane manj učinkovit pri nalogi uravnavanja sladkorja v krvi, zato ga mora proizvesti več. Visoka raven inzulina jajčnike spodbudi k večjemu sproščanju testosterona, to pa vodi v rast odvečnih dlačic po telesu.

 

Porušeno ravnovesje v menopavzi

Blaga čezmerna poraščenost je pri ženskah normalen pojav. Še posebej to velja za obdobje po menopavzi, ko se zaradi padca ravni estrogena zviša raven moških spolnih hormonov. V času menopavze v telesu upade količina ženskega hormona estrogena, poveča pa se količina moškega hormona testosterona. Zaradi porušenega ravnovesja imajo lahko ženske težave s plešavostjo, poraščenostjo obraza in aknami. Edina pomoč v tem primeru je hormonska terapija. Večina teh težav nastaja zaradi preveč estrogena v telesu. Težava pa so tudi ksenogeni oziroma tuji estrogeni, ki v telo vstopajo preko hrane iz plastične embalaže in pesticidov.

 

Depilacija ali epilacija?

Poraščenost je v določeni meri zaželena, saj varuje naše telo in intimne predele. Lahko pa postane hud telesni in duševni problem, če je premočna. Obstaja več kozmetičnih posegov, s katerimi lahko zajezimo, zmanjšamo ali odpravimo rast dlačic. »Depilacija je postopek odstranjevanja dlačic nad površino kože. Izberemo lahko britje dlačic ali uporabimo depilacijske kreme. V nasprotju z depilacijo pa je epilacija poseg odstranjevanja dlačic pod površino kože skupaj s korenino. Poznamo več načinov epilacije, od voskanja, puljenja dlak z epilatorji in laserske posege. Epilacija daje trajnejše rezultate pri odstranjevanju, ponovna rast dlačic pa je počasnejša kot pri depilaciji,« pojasnjuje Boris Onišak, dr. med.

 

Trajno odstranjevanje dlak

»Pri ženskah v zadnjih letih ni opaziti večje poraščenosti. S hormonskim neravnovesjem so se ženske srečevale nekoč pa tudi danes. Je pa res, da se tako ženske kot moški v današnjih časih pogosteje odločajo za lasersko odstranjevanje kot pred 15 leti. Vzroka sta predvsem dva: poseg je cenovno dostopnejši, pa tudi ponudbe je več kot pred leti,« razloži Boris Onišak, dr. med. Ženske se najpogosteje odločajo za odstranitev dlačic pod pazduho, na nogah, nad zgornjo ustnico in seveda brazilsko epilacijo. Pri moških pa je najpogostejša epilacija hrbta in ramen, pa tudi pazduhe. »V našem salonu opravljamo lasersko odstranjevanje dlak z diodnimi laserji, ki so zelo uspešni pri trajnem odstranjevanju dlak. Za odstranjevanje dlačic opravljamo posege praktično na vseh delih telesa, tako pri ženskah kot pri moških,« še pojasni Boris Onišak, dr. med.  Za trajno odstranitev dlačic je potrebno izvesti štiri do osem terapij, odvisno od barve dlake; temne dlačice se načeloma odstranijo hitreje. Na obrazu se izvajajo terapije v razmiku enega meseca, na telesu pa do dveh mesecev.

Laserska epilacija nima stranskih učinkov

Laserska epilacija je neinvazivna metoda in nima stranskih učinkov za telo. »Morda je za koga poseg rahlo boleč, a to velja praktično za vse metode odstranjevanja dlačic. Ko govorimo o trajni odstranitvi dlak, pa moramo vseeno imeti v mislih, da je morda potrebno po določenem obdobju, na primer dveh letih, izvesti še kakšno terapijo, da se ponovno uniči dlačne mešičke,« pojasni Boris Onišak, dr. med., in našteje še nekaj dodatnih prednosti: nič več vsakodnevnega ali vsaj mesečnega razmišljanja o odstranjevanju dlak, nič več vraščanja dlak in vnetja po britju.

Pri povečani poraščenosti je dobro opraviti pregled pri endokrinologu, še posebno če je poraščenosti pridružen še kakšen drug problem, na primer neredne menstruacije, akne, prekomerna telesna teža ali težave z zanositvijo.

Junij 2015

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več