Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V želji, da bi porjaveli, se prebivalci razvitih držav včasih odloča­jo tudi za uporabo solarijev. Ti so ljudem predstavljeni kot naprave, ki naj bi oddajale neškodlji­vo sevanje, kar naj bi omogočalo učinkovito in hitro porjavelost brez škodljivih posledic, torej varnejšo al­ternativo sončni svetlobi.

Avtor: doc. dr. Peter Gajšek, Inštitut za neionizirna sevanja, Ljubljana

 

Solariji uporabljajo posebne žarnice za porjavitev kože, ki oddajajo ultravijolično sevanje (UV). Raziskave kažejo, da uporaba solarijev povzroča rakava obolenja kože, kožo intenzivno stara in ima še druge škodljive vplive na zdravje. Solariji so na voljo šele zadnjih dvajset let, zaradi dolge latentne dobe kožnega raka in poškodb oči pa se negativni vplivi na zdravje pogosto pojavijo šele čez daljši čas.

 

Najnovejše raziskave kažejo na jasno povezavo med iz­postavljanjem UV-sevanju v solarijih in melanomom ter nemelanomskim kožnim rakom (npr. ploščatoceličnim karcinomom). Zato je Svetovna zdravstvena organi­zacija (WHO) uvrstila naprave za umetno sončenje v 1. skupino rakotvornih snovi za ljudi, skupaj z az­bestom, s tobakom in z ionizirnimi sevanji. Raziskave kažejo, da je pri ljudeh, ki so pred svojim tridesetim letom začeli redno uporabljati solarij, tveganje za pojav melanoma poveča za 75 %.

 

UV sevanje

UVB-sevanje povzroča porjavelost ter sončne opekli­ne, UVA-sevanje, ki ima daljšo valovno dolžino in prodi­ra v globlje plasti kože, pa je odgovorno za pospešeno staranje kože. Obe vrsti UV-sevanja negativno vplivata na imunski sistem in povečujeta tveganje za razvoj ko­žnega raka, tako melanoma (črnega kožnega raka) kot tudi nemelanomskega (svetlega) kožnega raka. V svetu letno odkrijejo okoli 132.000 primerov mela­noma, najnevarnejše vrste kožnega raka, ter več kot dva milijona drugih vrst kožnega raka. Večinoma je posledica čezmerne izpostavljenosti UV-sevanju. UV-sevanje solarijev ima enake škodljive vplive na zdravje kot naravno oz. sončno UV-sevanje. Najbolj ogroženi so ljudje s svetlo poltjo in mladostniki.

 

V Sloveniji od leta 2009 velja Pravilnik o minimalnih sanitarno-zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti (Uradni list RS, št. 104/09). Ta določa, da se za namene kozmetičnega sončenja uporabljajo le solariji tretjega razreda, kar pomeni, da učinkovita obsevanost za celotno območje valovnih dolžin 250–400 nm ne pre­sega 0,3 W/m2. Pravilnik določa, da je vsaka tri leta v solariju treba iz­vesti meritve UV-sevanja, ki jih lahko izvajajo le pooblaščene organizacije za izvajanje meritev optičnih sevanj. Le solarij s pridobljenim potrdilom, ki ga podeli pooblaščena ustanova (npr. kot je Inštitut za neionizirna sevanja) zago­tavlja, da je solarij varen in se lahko uporablja v skladu z na­vodili proizvajalca.

 

 

Kaj so pokazale meritve?

Da bi se prepričali o sevalnih obremenitvah v solarijih med ponudniki storitev v Sloveniji, smo na INIS kot pooblaščeni ustanovi za merjenje optičnih sevanj izvedli meritve UV-sevanj v 73 sončnih studiih v Sloveniji. Rezultati izvedenih meritev kažejo, da skoraj 25 % solarijev ne ustreza zahtevam pravilnika o upoštevanju merilne negotovosti sistema. Zaskrbljujoči pa so tudi rezultati nekaterih meritev solarijev, v katerih mejne vrednosti presegajo dovoljenih 0,3 W/m² tudi za več kot dvakrat. To pomeni, da je preračunani UV-indeks več kot dvakrat višji od UV-indeksa 12, ki predstavlja mejno vrednost 0,3 W/m² in s tem že izjemno izpostavljenost UV-sevanju. Najvišje izmerjene vrednosti v nekaterih solarijih namreč presegajo preračunani UV-indeks 29.

 

Podatki meritev torej kažejo na to, da je tudi v prihodnje potreben strokovni nadzor in opravljanje meritev UVA- in UVB-sevanja v vseh solarijih. Kot kažejo raziskave mednarodnih in nacionalnih ustanov, je upoštevanje veljavne zakonodaje na področju optičnih sevanj izrednega pomena za zdravje ljudi. Zato naj bodo uporabniki pozorni na tovrstna potrdila in naj zahtevajo od ponudnikov storitev potrdilo, da je solarij, ki ga uporabljajo, v skladu z določili pravilnika. To je pomembno, saj so vsi drugi solariji, v katerih sijalke niso zamenjane in prilagojene tem zahtevam, lahko nevarni za naše zdravje ter povzročajo previsoke sevalne obremen­itve ter veliko tveganje za pojav kožnega raka.

 

Podatki meritev kažejo, da je treba še naprej opravljati kontrolne meritve UV-sevanja v vseh solarijih, da bi zagotovili uporabo solarijev 3. razreda. Prav tako pa je treba pozornost nameniti tudi informiranju javnosti glede neželenih učinkov uporabe solarijev, še posebej med mladimi, ki so tveganjem bolj izpostavljeni, obenem pa tudi pogostejši obiskovalci solarijev.

Zato smo v okviru projekta UV Solar, ki ga delno sofinancira Ministrstvo za zdravje RS, pripravili številne e-vsebine in e-storitve (na voljo na spletnem portalu www.inis.si) s področja tveganj za zdravje, ki so povezana z UV-sevanji s posebnim poudarkom na solarijih.

 

Kakšne naj bodo varnostne časovne omejitve uporabe solarijev?

Pomemben je podatek o varnostni časovni omejitvi za preprečevanje kratkoročnih škodljivih vplivov UV-sevanja (npr. sončnih opeklin). Te časovne omejitve so odvisne od fototipa kože. Prejeti odmerek UV-sevanja med vsakim izpostavljanjem mora biti dovolj majhen, da ne povzroči opeklin. Kljub dobro vzdrževanemu solariju lahko pričakujemo tudi opekline, če presežemo največji dovoljeni čas uporabe, ki pa je individualno različen glede na posameznikov fototip kože (glej tabelo).

 

 

Fototip kože* Prvi obisk Drugi obisk Nadaljnji

obiski

(I) Zelo občutljiva

Vedno hitro opečena, nikoli ne porjavi

Ne uporabljaj solarija
(II) Občutljiva

Pogosto hitro opečena,

malo porjavi

5 minut7–10 minut10 minut
(III) Normalna

Redko opečena, zmerno porjavi

5 minut7–12 minut12 minut
(IV) Visokotolerantna

Nikoli opečena,

dobro porjavi

5 minut10–15 minut15 minut

 

 

Kdo ne bi smel nikoli uporabljati solarija?

 • svetlolase osebe z zelo občutljivo kožo, ki počasi in slabo porjavi, na sončne žarke pa najpogosteje reagira z opeklinami (fototip kože I in II);
 • osebe, mlajše od 18 let;
 • osebe z velikim številom pigmentnih znamenj;
 • pegaste osebe;
 • osebe, ki so v otroštvu pogosto imele sončne opekline;
 • osebe, ki imajo/so kdaj imele predrakave ali rakave spremembe na koži;
 • osebe, katerih koža je poškodovana zaradi izpostavljenosti soncu;
 • naličene osebe: kozmetični pripravki na koži lahko povečajo občutljivost kože za UV-sevanje;
 • osebe, ki jemljejo zdravila, vključno z zdravili brez recepta, potreben je posvet z zdravnikom, ki bo ocenil, ali je koža zaradi zdravila bolj občutljiva za UV-sevanje;
 • kdor ima bližnjega sorodnika, ki je zbolel za kožnim rakom.

 

Nekaj nujnih informacij za uporabnike solarijev

 • Treba je upoštevati vsa predpisana navodila za uporabo naprave in solarij uporabljati le v predpisanih časovnih mejah.
 • Uporaba solarija ne sme trajati tako dolgo, da bi koža po uporabi postala rdečkasta. Posebno opozorilo velja tistim, ki prvič uporabljajo solarij in še nimajo porjavele kože. Časovna omejitev naj bo pet minut za fototipe kože II do IV.
 • Večina sprememb in bolezni, ki jih povzroča UV-sevanje, je odvisna od prejetega sevanja skozi celo življenje. Zato je treba razporediti in omejiti obiske solarijev na največ 10-krat letno in obenem izvajati zaščitne ukrepe pri izpostavljanju soncu.
 • Med uporabo solarija je vedno treba uporabljati zaščitna očala, ker zaprte oči med uporabo ne zagotavljajo zadostne zaščite pred močnim UV-sevanjem solarija.
 • Če jemljete zdravila, tudi če ste jih dobili brez recepta, se pred uporabo solarija posvetujte s svojim zdravnikom. Nekateri farmacevtski izdelki povečajo občutljivost kože na svetlobo.
 • Pred uporabo solarija odstranite vse kozmetične izdelke. Izdelki za hitrejšo porjavelost niso dovoljeni. Nekateri kozmetični izdelki povečajo občutljivost kože na svetlobo in zvečajo možnost opeklin.
 • Kožnih bolezni ne poskušajte sami zdraviti z uporabo solarijev. Prej se posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Opazujte svojo kožo in se posvetujte s svojim zdravnikom, če se pojavijo znaki draženja ali spreminjanja kožnih pigmentnih znamenj oz. morebitna rast, izginevanje in krvavitve. Možnost ozdravitve kožnega raka je mnogo večja, če bolezen prepoznamo in zdravimo v zgodnji stopnji.

 

December 2013

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več