Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Las je dlaka na lasišču, zgrajena iz roževine, ki jo tvori keratin. Sicer je skorajda celotna površina kože poraščena z roženimi izrastki (razen dlani, notranje strani prstov, stopal, bradavic, ustnic), vendar te izrastke imenujemo s skupnim izrazom dlake. Las imenujemo le dlako na lasišču. Človeški lasje zrastejo v dolžino dlje kot ostale človeške dlake in dlje kot dlake pri večini živali. Lasje so tudi gostejši od dlak po ostalih predelih telesa. V povprečju se na človeškem lasišču nahaja 100.000 lasnih mešičkov. Antropologi menijo, da so dolgi lasje posledica sekundarne naravne selekcije in je njihova funkcija večja privlačnost posameznika. Dolgi, zdravi lasje naj bi tudi kazali na zdravje posameznika. Iz vsakega lasnega mešička laho izraste do 20 las.

Las na grobo razdelimo v tri plasti:

Na površini lasu se nahaja lasna kutikula, ki je zgrajena iz ploščatih, prekrivajočih se celic, usmerjenih proti lasni konici (podobno kot luske na smrekovem storžu). Kutikula sestoji iz šestih do desetih plasti tako urejenih celic. Pri zdravem lasu je kutikula gladka in prosojna ter na svetlobi daje lasu svetleč videz. V alkalnem okolju se celice razpnejo, kislo okolje pa jih zapre.

Lasna skorja tvori 80 % lasu. Sestoji iz keratinskih vlaken, ki nastajajo s skladiščenjem celic skorje ene na drugo. Dve celici se med seboj povežeta preko kompleksov na celičnih membranah in to daje lasu raztezljive lastnosti.

V sredini lasu se nahaja lasna sredica, ki nastaja iz razpadlih produktov celic v skorji in iz maščob.

Zanimivost:  Podatki v preglednici veljajo za belce.

Barva las Število lasnih mešičkovPremer lasu
plava146.00017–51 mikrometrov
črna110.00064–100 mikrometrov
rjava100.000različno
rdeča86.000različno

 

 

Nekaj učinkovin za lepe lase in kožo

 

Aktivna učinkovinaDelovanje
Vitamin AJe pomemben za obnovo celic, še posebej za mehka tkiva sluznic in kožo. Ima lastnosti antioksidantov, upočasni proces staranja in ščiti pred negativnimi vplivi okolja.
Vitamin B5Spodbuja rast celic, pospeši celjenje ran in je pomemben za zdravo kožo. Pomanjkanje se običajno kaže kot kožni ekcem ali izguba las.
Vitamin B6Pomanjkanje negativno deluje na kakovost las in nohtov.
Vitamin CPrispeva k hitrejšemu celjenju poškodb in opeklin. Ima antioksidativne lastnosti, upočasnjuje proces staranja, ščiti pred negativnimi vplivi okolja. Negativni učinki se povečajo pri vzporedno premajhnem vnosu vitamina E.
Vitamin EIma lastnosti antiokstdantov. Ščiti pred uničenjem ostalih maščobno-topnih vitaminov zaradi delovanja kisika (oksidacija) in pomaga pri presnovi vitamina A.
BiotinSpodbuja rast in presnovo, potrebni za zdrave lase in kožo; skupaj z vitaminom B6 deluje protivnetno in zmanjšuje možnost pojava izpuščajev. Pomanjkanje se kaže kot utrujenost in nezdrav videz kože in las.
SelenSelen je element, ki ga najdemo v sledeh in je pomemben. Ima lastnosti antioksidantov, upočasni proces staranja in ščiti pred negativnimi vplivi okolja. Skupaj z vitaminom E deluje na povečanje aktivnosti.
CinkPomaga pri različnih obolenjih kože (izpuščaj, seborrhoea, akne). Pomaga pri razbarvanju in pretirano lomljivih nohtih.
PABAParaaminobenzojska kislina (PABA) pomaga pri ohranjanju naravne barve las.
BetakarotenBetakaroten, provitamin vitamina A, ima lastnosti antioksidantov. Skupaj z ostalimi antioksidanti (vitamini A, C, E, selen) upočasnjuje proces staranja in pomaga pri ohranjanju mladostnega videza kože.
LikopenLikopen je karotenoid z antioksidativnim delovanjem, nekatere lastnosti so podobne betakarotenu. Skladišči se v koži in ščiti kožo pred škodljivim delovanjem sonca.
Svetlinovo oljeHladno stiskano svetlinovo olje je bogat vir nenasičenih maščobnih kislin. Svetlin pomirja mešano kožo in izpuščaje.
Njivska preslicaJe vir silike, ki je sestavina las, kože in nohtov; povečan vnos pomaga pri ponovni »oživitvi« las in v primeru razbarvanja nohtov ter za zmanjšanje belih madežev na nohtih.
Ribje olje

(EPA 18 %, DHA 12 %)

Ribje olje vsebuje nenasičene maščobne kisline (omega-3), ki jih telo ne more proizvesti samo. Skupaj s svetlinovim oljem ugodno deluje na vzdraženo kožo; uporablja se tudi za zmanjšanje vnetij in ima pozitiven učinek pri alergijah (atopični ekcem).
Ribji proteini  (v prahu)Ribji proteini v prahu so vir mukopolisaharidov, ki zadržijo vlago v koži in povečajo tonus kolagenskih vlaken (izboljša prožnost kože) ter s tem zmanjšajo pojav gubic. Ribji proteini izboljšajo sposobnost obnavljanja kože in tako delujejo kot zaščita pred sončnim sevanjem. Pomagajo pri ohranjanju sijoče kože.

 

 

Maj, 2010

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več