Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ženske posvečajo svojemu videzu veliko pozornosti že od nekdaj. Pripadnice različnih civilizacij in kultur so se negovale na različne načine. Danes je napredek v kozmetični industriji ogromen. Prav je, da se ženske zavedajo, kaj jim je na voljo in znajo izbrati najprimernejši izdelek zase. Veliko koristnih nasvetov, kako pravilno negovati kožo, nam je zaupala Simona Kozin Simić, magistra farmacije in predavateljica kozmetologije na Visoki šoli za storitve v Ljubljani.

Avtor: Andreja Košir 

 

 

Skrb za kožo v zimskih mesecih

Simona Kozin Simić, magistra farmacije, poudarja, da morajo ženske vsekakor poskrbeti za primerno zaščito svoje kože. »Kožo moramo pripraviti razmeram primerno. Večina ljudi namreč večino svojega časa preživi v zaprtih prostorih, kjer je navadno premalo vlage, zato lahko koža postane dehidrirana. Če pa se odpravimo ven, je treba za kožo poskrbeti drugače. Zunaj je namreč pomembno, da je naša koža dobro zaščitena pred negativnimi vplivi iz okolja, kot so nizke temperature, onesnažen zrak, prosti radikali in izpušni plini.« Sogovornica še poudarja, kako pomembno je, da ženske poznajo svoj tip kože. Žal se tega zaveda premalo žensk.

 

Kako naj negujem svojo kožo?

Mag. Kozin Simić pravi, da je treba kožo negovati pravilno: »Kožo najprej očistimo, potem jo navlažimo s tonikom, na koncu pa nanjo nanesemo še ustrezno kremo. V zimskih mesecih lahko za dodatno zaščito nanesemo še puder. Marsikatera ženska še ne uporablja vlažilnega tonika in kremo nanaša neposredno na kožo. V takem primeru na koži niso ustvarjeni optimalni pogoji, poleg tega pa je tudi nanos kreme čisto drugačen. Če uporabljamo tonik, porabimo manj kreme, ta pa se tudi veliko lepše razporedi po koži.«

 

Katera krema je prava zame?

Sogovornica poudarja, da mora ustrezna dnevna krema na koži pustiti prijeten občutek, zagotoviti mora ustrezno podlago za morebitno dekorativno kozmetiko in nuditi ustrezno zaščito pred prostimi radikali oziroma drugimi negativnimi vplivi iz okolja.

»Če ima ženska normalen tip kože, če njena koža ni niti premastna niti presuha, je pomembno, da krema, ki jo izbere, ni klasična emulzija. Njena osnova naj bo podobna sestavi hidrolipidnega matriksa v vrhnjici kože. Hidrolipidni matriks tvorijo ceramidi, proste maščobne kisline, kvaleni, holesterol, … Te sestavine, ki naj bi jih vsebovala dobra dnevna krema, bodo najbolje podprle stanje vrhnjice kože. Ne glede na tip kože, ki ga ima ženska, bodo te sestavine uravnotežile stanje v koži v tej smeri, kot jo ta potrebuje.«

Simona Kozin Simić še dodaja, naj ženske izberejo kremo, ki bo poskrbela tudi za ustrezno zaščito kože: »Najpomembnejši lovilci prostih radikalov so vitamini A, C in E. Dobra krema bo zagotovo vsebovala tudi kombinacijo teh vitaminov. Krema mora ustvariti ščit, ki nas bo varoval pred svetlobnim staranjem kože, ki se kaže v obliki pegic in gub.«

 

Pravilno čiščenje kože

Postopek pravilnega čiščenja kože je sestavljen iz treh korakov: kožo najprej očistimo, nato nanjo nanesemo tonik, na koncu pa sledi še nega. Strokovnjakinja pravi, da naj ženske z zelo občutljivo kožo uporabljajo čistilno sredstvo v obliki emulzije, torej čistilno mleko. Ženske z zelo mastno kožo pa naj izberejo čistilno sredstvo na vodni osnovi, tako imenovani hidrogel. Ta sredstva najbolje očistijo kožo. »Določeni izdelki lahko vsebujejo preveč pralno-aktivnih sestavin, ki naši koži poberejo preveč maščob in koža postane razdražena. Dobro čistilno sredstvo mora odstraniti nečistoče, hkrati pa ne sme prizadeti vrhnjice, temveč mora uravnovesiti stanje naše kože. Kožo po vsakem čiščenju še dobro speremo z vodo, nato pa nanjo nanesemo vlažilni tonik,« še dodaja sogovornica.

Simona Kozin Simić poudarja, da mora vsaka ženska poznati svoj tip kože in najti primerno paleto izdelkov za nego kože na obrazu. Večina žensk ne ve dobro, na kaj naj bodo pri nakupu kozmetike pozorne, zato se pogosto zanašajo na priporočila znank ali prijateljic, oglasov ali nasvetov prodajalk v trgovini. Po mnenju sogovornice bi bilo zelo priporočljivo, če bi vsaka ženska vsaj enkrat v življenju obiskala strokovnjaka, ki bi svetoval in ji pomagal izbrati najprimernejši izdelek za nego kože.

 

Kako še lahko skrbimo za svojo lepoto?

Večno mlade

Če želimo videti takojšen učinek, lahko izberemo sredstva, ki delujejo po načelu liftinga, torej vsebujejo večjo koncentracijo določenih primernih snovi. Učinek takih izdelkov je torej takojšen, ampak žal kratkotrajen. »Če pa za svojo kožo redno in ustrezno skrbimo in če začnemo že dovolj zgodaj, lahko preložimo oziroma omilimo določene znake staranja, ki bi sicer bili bolj izraziti, če za ustrezno nego ne bi poskrbeli,« še dodaja sogovornica.

Če so znaki staranja že bolj izraziti, si lahko pomagamo tudi z botoksom. Botoks prekine tok informacij med živcem in mišico. Izrazne mišice se zato nič več ne krčijo, koža se sprosti in postane gladka ter dobi mladosten in svež videz. Botoks oziroma botulin toksin je učinkovita in zato najpogosteje uporabljana lepotna storitev. Zanjo se lahko odločimo, če so naše gube že izrazite ali če želimo preprečiti njihov nastanek.

Ko se odločimo za poseg, se moramo prepričati, da ga bo izvajal ustrezno usposobljen strokovnjak. Posamezni poseg traja približno 30 minut. Strokovnjak na določena mesta vbrizga botulin toksin. Njegovi prvi učinki so vidni že nekaj dni po posegu, pravi rezultati pa se pokažejo po tednu ali dveh. Učinek botoksa traja do pol leta, zato je treba terapijo ponavljati dvakrat do trikrat na leto.

 

Diamantni piling

Gubice, brazgotine, koža brez tonusa, pigmentni madeži, razširjene pore in nečista koža so lahko že kmalu preteklost. Odgovor za to je diamantni piling. Gre za naravno luščenje kože, s katerim prenovimo videz kože. Izkušen strokovnjak s kombinacijo diamantnih konic in vakuuma nadzorovano odstranjuje površinske sloje kože. Rezultati diamantnega pilinga naj bi bili vidni že po prvem tretmaju, za najboljše rezultate pa se priporoča 3–10 tretmajev. Diamantni piling pomaga pri glajenju drobnih gub, odpravljanju pigmentnih madežev ter izboljšanju videza izsušene in uvele kože. Poseg je popolnoma varen in neboleč, pomembno je le, da ga izvaja ustrezno usposobljena oseba.

 

Nad pomarančno kožo že pozimi

Celulit je nadloga, s katero se spopada večina predstavnic nežnejšega spola. Na trgu najdemo številne pripomočke, prehranska dopolnila in tretmaje. Vsi obljubljajo isto – hitro in učinkovito odpravo pomarančnega videza kože.

V kozmetičnih salonih je zagotovo najbolj učinkovita kombinacija kakovostne masaže in ročne limfne drenaže. Na voljo pa so tudi številne anticelulitne nege. Uporabljajo se še osebni nizkofrekvenčni laserji, elektrostimulacija in presoterapija. V zadnjem času se je kot izjemno učinkovita izkazala metoda s kombinacijo radiofrekvenčne energije, infrardeče svetlobe, vakuuma in masaže.

Pomembno pa je, da se ženske zavedajo, da je zdrav življenjski slog še vedno najboljši recept za zdrav in lep videz kože. S pravilno prehrano, z gibanjem, s pitjem veliko tekočine, predvsem vode, z izogibanjem kajenju in s čim manj stresnim načinom življenja lahko naredimo čudeže.

 

Urejene roke in stopala

Urejene in negovane roke in stopala pomembno zaokrožijo našo zunanjo podobo. Zato je prav, da negi teh predelov namenimo posebno pozornost. Roke so zagotovo eden tistih delov telesa, ki je zelo izpostavljen, nanje pa vplivajo tudi številni zunanji vplivi, ki so v zimskih mesecih še posebej neizprosni. Zato je nega rok še kako pomembna. Pri manikiri nam kozmetičarka odstrani in uredi obnohtno kožico in oblikuje nohte, lahko jih tudi nalakira, krhke in lomljive nohte pa utrdi s posebnim gelom. Obvezni del manikire je tudi masaža dlani, po kateri je naša koža mehka in voljna.

Pedikura vključuje namakanje nog v prijetni kopeli. Ko se naša koža zmehča, nam pediker oziroma pedikerka odstrani poroženelo kožo, nam uredi nohte, po potrebi pa tudi odstrani kurja očesa in otiščance.

 

Kako nad nadležne dlačice?

Veliko žensk se ubada s tem, kako se na čim bolj neboleč način in čim bolj trajno znebiti nadležnih dlačic. Klasično odstranjevanje z britvico je res hitro in neboleče, a ga je treba ponavljati skoraj vsak dan. Zato se veliko žensk odloči za depilacijo. Depilacija je poltrajna metoda odstranjevanja neželenih dlačic. Pri tem postopku odstranimo dlako skupaj s korenino, koža pa ostane gladka tudi do osem tednov.

Za odstranjevanje dlak na rokah, nogah, hrbtu, trebuhu in obrazu je primerna depilacija z voskom in s trakom. Topel vosek nanesemo na kožo, nanj položimo trak, ki ga s hitrim gibom potegnemo v nasprotni smeri rasti dlak.

Za bolj občutljive predele, kot so pazduhe, bikini predel in obraz pa je bolj primerna depilacija z nizkotemperaturnim voskom brez traku. Za ženske, ki si želijo urejene intimne predele, pa je še posebej primerna brazilska depilacija, ki zagotavlja večjo higieno ter mehko in gladko kožo. Še ena prednost brazilske depilacije je zagotovo preprečitev vraščanja neželenih dlačic, s katerim se srečuje veliko predstavnic nežnejšega spola.

 

 

Februar 2013

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več