Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije (DPABS) je bilo ustanovljeno leta 1991 in združuje bolnike z boleznimi pljuč in alergijskimi boleznimi, njihove bližnje in zdravstvene delavce. DPABS je humanitarno društvo. Ustanoviteljica društva je sedanja častna predsednica, prim. Majda Ustar Latkovič, dr. med. Društvo je vodila do leta 2008, ko je to dolžnost predala dotedanji podpredsednici društva, prim. Nadji Triller, dr. med. Od letošnjega septembra, ko je društvo organiziralo zbor vseh članov, pa ga vodi gospod Mirko Triller, ki nam je prijazno pojasnil delovanje društva.

Avtor: A. V.

 

Poslanstvo društva

Dokazano je, da se obolevnost za pljučnimi in alergijskimi boleznimi žal veča iz dneva v dan. Glavni vzroki so seveda kajenje in velika onesnaženost ozračja! Prav zaradi tega je glavno poslanstvo društva ozaveščanje o boleznih in posledično doseči zmanjšanje kroničnih bolezni dihal in alergijskih obolenj. Navsezadnje so posledice lahko zelo travmatične za obolele in njihove svojce.

 

Gospod Triller razloži, da društvo pripravlja različne akcije. V mesecu novembru so izvedli akcijo ozaveščanja o škodljivosti kajenja, ki je potekala skupaj z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije in združenjem Na-Vdih. Brez pokroviteljev bi akcijo težko izvedli, zato so hvaležni vsem, ki so jim pomagali pri izvedbi: ROCHE, farmacevtska družba, d. o. o., in FINANCE, d. o. o., s svojo izdajo Medicina danes. Pripravljajo tudi šole za bolnike in svojce o pljučnih obolenjih, obnovitvene šole za bolnike in bližnje o novostih na področju zdravljenja pljučnih obolenj. Opozarjajo tudi na nujnost izboljšanja pogojev in položaja ljudi s pljučnimi in z alergijskimi obolenji.

 

Poleg teh nalog je društvo dejavno tudi pri organizaciji začetnih in obnovitvenih šol za bolnike s KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), z astmo, rakavimi obolenji in alergijami ter za bolnike, ki potrebujejo trajno zdravljenje s kisikom na domu (TZKD).

Organizirajo dihalno vadbo in telovadbo za bolnike pod vodstvom specializiranih fizioterapevtov, akcije in tekmovanja za seznanjanje javnosti s pljučnimi in z alergijskimi obolenji. Štirikrat letno izdajajo svoje glasilo Zdrav dih za navdih, ki vsebuje članke o pljučnih in alergijskih obolenjih, zgodbe bolnikov, strokovne članke, člani pa najdejo v njem tudi različne ugodnosti za medicinske, hotelske in športne dejavnosti. Poleg tega izdajajo za bolnike in širšo javnost različne publikacije, ki so informativne narave. Ker so številni člani odvisni od raznih dihalnih aparatov, jim pomagajo pri nakupu le-teh. Seveda potekajo v okviru društva tudi posvetovanja z zdravniki specialisti, njihove sodelavke pa pomagajo z nasveti preko telefona ali elektronske pošte.

 

Povezanost in organiziranost društva

DPABS združuje bolnike, njihove bližnje in zdravstvene delavce na celotnem področju naše države. Povezanost območnih skupin s sedežem društva v Ljubljani poteka s koordinatorji posameznih območnih skupin. Koordinatorji skrbijo za delovanje dihalnih vadb in šol v svojih območnih skupinah in za vzdrževanje stikov med bolniki in društvom.

 

Člani imajo vsako leto zbor društva, na katerem se sprejema poročila o delu, finančna poročila, načrte, vsake štiri leta se voli vodstvo in izvršni odbor društva.

 

Delo društva je organizirano vsebinsko, in sicer po projektnih skupinah. Posamezne projektne skupine spremljajo, vodijo in skrbijo za izvrševanje programskih načrtov.

 

Projektne skupine:

 • za KOPB,
 • za TZKD (Trajno zdravljenje s kisikom na domu),
 • za cistično fibrozo,
 • za bolnike z rakom pljuč,
 • za otroke s pljučnimi in z alergijskimi obolenji,
 • za intersticijska obolenja pljuč

 

Gospod Triller še doda, da so povezani in sodelujejo tudi z:

 • Društvom onkoloških bolnikov Slovenije (DOBS),
 • Evropskim združenjem društev bolnikov z boleznimi dihal (EFA),
 • Mednarodnim združenjem organizacij bolnikov (IAPO).

 

Tesno sodelovanje s strokovnjaki

»V našem društvu (in tudi v izvršnem odboru) sodeluje kar nekaj zdravstvenih delavcev, ki so strokovnjaki na svojem področju (pulmologi, onkologi, pediatri, višje medicinske sestre). Za strokovno področje je odgovorna prim. Nadja Triller, dr. med., aktivno pa poleg nje sodelujejo še prim. Aleksander Brunčko, dr. med., dr. Živa Koritnik-Grgič, dr. Nuška Guid, prim. mag. Stanislav Kajba, dr. med., prim. Peter Kapš,dr.med. in prof.dr. Ema Mušič,dr.med. Vsi omenjeni strokovnjaki pomagajo po svojih najboljših močeh in aktivno sodelujejo tudi v društvenih organih,« še doda g. Triller.

 

Mirko Triller nam je zaupal tudi svojo osebno izkušnjo

V mladosti sem bil aktiven športnik. Igral sem rokomet in košarko, rad sem smučal, kolesaril in hodil v hribe! Dokler je trajalo, je bilo lepo. Pri 40. letih me je pričelo pri večjih naporih kar zmanjkovati. Bil sem zadihan in prijatelji so me dražili, da sem podedoval »naduho«, kot so včasih rekli astmi. Ko bi vsaj bilo to! Prepričan sem bil, da so leta pač naredila svoje, pripomogel pa je seveda tudi tobak. Ker pa so težave postajale vedno večje, sem pričel dvomiti, da je to samo »utrujenost materiala«, zato sem se končno odpravil k pulmologu. V pulmološki ambulanti me je sprejela dr. Aleševa in moram reči, da se je na vso moč posvetila mojim težavam. Žal se je njen sum o emfizemu potrdil. Zaradi prebolelih noric s pljučnico v malce »starejših« letih, sem zbolel za emfizemom, ki se mu je pridružila še astma. Ob prejemu izvida sem bil presenečen in tudi pošteno prestrašen. Nisem točno vedel, kaj pomeni ta diagnoza, ampak že samo ime mi je zvenelo zastrašujoče. Nisem vedel, kaj in kako naprej, pa tudi o sami bolezni se mi ni kaj dosti sanjalo. Dr. Aleševa je potem žal odšla na drugo delovno mesto. Na srečo mi je prijatelj, ki boleha za KOPB, svetoval, naj se obrnem na Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Tam sem na prvi šoli za obolele spoznal takratno predsednico društva, prim. Majdo Ustar Latkovič, ki mi je prijazno in s pomirjujočimi besedami razložila, kaj pomeni ta diagnoza in da je moja prihodnost odvisna edino od mene samega in moje nadaljnje skrbi za svoje zdravje. Tako moram sedaj skrbeti za dobro telesno kondicijo, kar pomeni gibanje na svežem zraku, in verjeti, da se vsaki težavi lahko pomaga. Pogovori z njo in njeni nasveti so mi vlivali upanje in verjeti sem pričel, da sem resnično odvisen sam od sebe in da mi bo uspelo prebroditi krizo. Tako sem začel tudi delovati. Leta mi tako tečejo v skrbi za svoje zdravje: poskušam se čim več gibati, kolesariti, hoditi in seveda skrbeti tudi za zdravo prehrano! Če sem z boleznijo že zaznamovan, pa sem izredno srečen, da mi je prijatelj svetoval Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije in da sem se v pravem trenutku srečal s prim. Majdo Ustar Latkovič, še danes znano po svoji dobrohotnosti in ogromnem posluhu za humanost.

 

Vsi, ki potrebujete pomoč ali vas zanima več o društvu, ste dobrodošli na spletni strani http://www.dpbs.si (ki pa je v fazi obnove in bo kmalu zaživela v prijetnejši podobi), na tel. številki 01/427 44 44 ali faksu 01/427 44 43.

 

 1. Številne znane osebnosti so imele ali imajo bolezen dihal oziroma alergijsko bolezen. Način, kako so obvladale svojo bolezen, lahko ostalim bolnikom pomaga pri spopadanju z boleznijo.

 

 1. Bolniki z boleznijo dihal ali alergijsko boleznijo se morajo sprijazniti, da bodo s svojo boleznijo stalno živeli, saj gre za kronična stanja. Seveda to vpliva na telesno in duševno stanje in kakovost življenja njih samih in njihovih svojcev.

 

 1. Kronični bolnik se mora naučiti živeti z boleznijo in jo obvladovati. Pridobiti mora dobre navade, izboljšati svojo komunikacijo in poskrbeti za zdravo bivalno okolje ter razumeti, kako zunanje okolje vpliva na njegovo zdravje.

 

 1. Kaj pomenijo kratice KOPB? K = kroničen ali stalen, O = zožitev dihalne poti, P = bolezen pljuč, B = bolezen. KOPB je tiha bolezen, ki se razvije pri 10 odstotkih dolgoletnih kadilcev. Pri nas je okoli 40.000 bolnikov s to boleznijo, v Evropi okoli 44 milijonov.

 

 

Februar, 2011

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več