Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

»Najprej se postopno pojavi bolečina, ki je globoka, topa, povzroča neugodje. Sklep se zadebeli zaradi vnetja notranje sklepne ovojnice in pojavljanja kostnih izrastkov, ki se tipajo ob robu malega sklepa kot trda zadebelitev. Ko osteoartroza napreduje, postane sklep slabše gibljiv, prsti so okorni, manj spretni. Med nastajanjem vozliči bolijo, lahko so nekoliko vneti in pordeli. Ko sklep zatrdi in se deformira, bolečina skoraj povsem izgine«, je pojav heberdenovih vozličev razložila prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., upokojena specialistka interne medicine in revmatologije, ter odgovorila na mnoga vprašanja, povezana z lajšanjem težav in zdravljenjem.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Poznamo heberdenove in bouchardove vozliče; kakšna je razlika med omenjenima?

Heberdenovi vozliči se pojavljajo na zadnjih členkih prstov rok, bouchardovi pa na srednjih.  Pogosto so na rokah prisotni eni ali drugi ali oboji skupaj. Spremembe niso nevarne in ne sodijo v skupino vnetnega revmatizma.

Kaj je vzrok za nastanek heberdenovih vozličev?

Gre za osteoartrozo, ki je najbolj razširjena revmatična bolezen. Razporeditev osteoartroze po sklepih se razlikuje glede na spol. Ženske imajo po navadi prizadetih več sklepov kot moški, pri ženskah je pogostejša heberdenova osteoartroza. Nastanek teh sprememb še vedno ni povsem razjasnjen. Vzroki so zelo različni (genetski, vnetni, staranje, imunski odziv in drugi). Bolezen ne prizadene samo hrustanca, temveč ves sklep, predel pod površino kosti, ligamente, notranjo sklepno ovojnico in obsklepne dele. Osteoartroza rok je pogosto kombinirana z osteoartrozo kolen in debelostjo.

Na kakšen način lahko bolezen napreduje?

Najprej se postopno pojavi bolečina, ki je globoka, topa, povzroča neugodje. Sklep se zadebeli zaradi vnetja notranje sklepne ovojnice in pojavljanja kostnih izrastkov, ki se tipajo ob robu malega sklepa kot trda zadebelitev. Ko osteoartroza napreduje, postane sklep slabše gibljiv, prsti so okorni, manj spretni. Med nastajanjem vozliči bolijo, lahko so nekoliko vneti in pordeli. Ko sklep zatrdi in se deformira, bolečina skoraj povsem izgine. Taka sprememba je dokončna.

Kako poteka zdravljenje? Kdaj svetujete operativne terapije?

Za zdaj še nimamo zdravil, ki bi preprečila nastanek ali napredovanje osteoartroze ali ozdravila že prisotno bolezen. Zdravljenje je še vedno simptomatsko, kar pomeni, da lajšamo težave. Predvsem je treba bolnike oz. bolnice seznaniti z naravo bolezni, ker so dostikrat zelo prestrašene in se bojijo, da se bodo spremenili vsi sklepi, da jim grozi invalidnost, nepokretnost in podobno. Ozaveščeni bolniki imajo dostikrat bistveno manj bolečin.

Jemanje zdravil praviloma ni potrebno. Včasih pomaga hlajenje prizadetega sklepa, predvsem kadar je sklep pordel in boleč (sklepno vnetje). Sicer pa pomaga tudi blago segrevanje in razgibavanje prstov. Izogibamo se npr. težkemu delu, obremenitvam rok in podobno. Operativno zdravljenje ni učinkovito in se ga ne poslužujemo. Po kirurški odstranitvi vozliča ta običajno ponovno zraste.

Ljudje si pogosto kar sami odmerjamo protibolečinska sredstva, na primer antirevmatike. So to ustrezna zdravila?

Zdravila za preprečevanje in odpravljanje heberdenovih vozličev ni, bolečine in vnetje pa lahko različno lajšamo. Pri heberdenovih vozličih praviloma ni potrebno jemanje zdravil, razen pri hujši bolečini. Prvo zdravilo naj bo vedno čisti analgetik, kot na primer paracetamol, ker ne povzroča razjed in krvavitve iz zgornjih prebavil.

Od antirevmatikov pa svetujemo na primer ibuprofen oziroma druge, novejše antirevmatike z manj neželenimi učinki, na primer meloksikam, etorikoksib … Tudi ti s svojim delovanjem lajšajo simptome, to je vnetje in bolečino, vendar ne zdravijo in ne odstranjujejo vzroka bolezni.

Kako dolgo nastaja heberdenov vozlič, preden sklep povsem zatrdi in bolečina izgine?

Zelo različno, od nekaj tednov, mesecev do nekaj let. Same vnetne spremembe trajajo nekaj dni, tednov, je pa od primera do primera drugače in povsem nepredvidljivo. Ta osteoartroza je nekaj povsem drugega kot na primer osteoartroza kolena ali kolka. Pri teh spremembah, zlasti kadar je sklep močno spremenjen in obrabljen, pa je potrebno operativno zdravljenje.

Na spletu sem zasledila, da nekateri ljudje nosijo bakrene prstane za zmanjšanje oteklih členkov. Lahko to res pomaga?

Ni resnih znanstvenih dokazov, da bi bakreni prstani zmanjšali otekline prstov. Možno je, da gre za placebo učinek, predvsem pri tistih, ki verjamejo v njihovo učinkovitost.

Kaj pa kakšne zeliščne kreme, na primer arnika?

Zeliščne kreme ali lokalni antirevmatiki lahko pomagajo pri lajšanju težav in včasih je to celo bolje kot pa jemanje zdravil. Lahko pa nekatera lokalna sredstva dražijo kožo in povzročajo alergije, zato previdnost pri tem ni nikoli odveč.

Kaj pa sprememba življenjskega sloga, več gibanja ali sprememba prehrane?

Pri ženskah, ki imajo heberdenove vozliče, so lahko spremenjeni tudi veliki sklepi in zdrav življenjski slog je zelo pomemben, še posebno gibanje oziroma zmanjšanje prevelike telesne  teže. Zdrav življenjski slog pa ne bo imel neposrednega vpliva na vozliče, ki nastajajo ali so že nastali. V vsakem primeru pa je priporočljiv.

Je to, da se heberdenovi vozliči pojavijo bolj med kmečkimi ženami, mit?

Zelo različno se pojavljajo, saj je toliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na pojav vozličev, da je težko reči, da gre pretežno za ženske, ki opravljajo telesno bolj obremenjujoča dela. Veliko kmečkih žena je, ki teh sprememb nimajo. Spet druge ne opravljajo težkih kmečkih opravil, pa imajo vozliče. Vsekakor pa je dokazano, da so vozliči pogosteje pojavijo pri ženskah kot pri moških. Kot sem že omenila, to dejstvo poleg drugih dejavnikov pripisujemo tudi dedni nagnjenosti.

Ali na stopnjo bolečine res vpliva tudi vreme? Zakaj?

Revmatiki pogosto tožijo, da na njihove težave vpliva vreme. Obstaja več teorij, zakaj se ob spremembah vremena okrepijo revmatične težave, nobena od teh pa ni povsem zadovoljiva. Pri bolnikih z osteoartrozo se ob padcu zračnega tlaka, ob nižjih temperaturah povečajo sklepne bolečine, kar naj bi razlagali z zmanjšanim pritiskom od zunaj na sklep, s skrčenjem sklepnega tkiva.

Čakalne dobe pri revmatologih so danes zelo dolge. Zakaj menite, da je tako in kako resna bolezen so heberdenovi vozliči v primerjavi z drugimi revmatskimi obolenji?

Čakalne dobe za prvi pregled so dolge, ker je revmatologov pri nas premalo. Napotitve bolnikov na revmatološki pregled so pogosto tudi nepotrebne. Osteoartrozo naj bi obravnaval družinski zdravnik, ker ne gre za vnetni revmatizem in tudi ne gre za resno revmatično bolezen, kot je npr. revmatoidni artritis.

Tudi pri heberdenovi osteoartrozi ni potreben pregled pri revmatologu, saj lahko družinski zdravnik sam postavi diagnozo, obravnava bolezen in jo zdravi. Predvsem pa ni potreben nujni pregled pri revmatologu, zato so pritiski bolnikov v tej smeri nepotrebni in neupravičeni. Kadar gre za napredovalo osteoartrozo kolena ali kolka, pa te bolnike praviloma obravnavajo ortopedi.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več