Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
mrzla stopala

Zagotovo ste že slišali, da morate v primeru, ko vas zebe, najprej ogreti svoja stopala, ali doživeli obratno, če vas zebe v stopala, vas kmalu začne mraziti po vsem telesu. Prihaja jesen, ko se bo marsikdo spet soočil s to težavo, nekateri pa se z njo soočajo skozi vse leto. Zakaj pride do tega in kako lahko težave preprečimo ali posledično rešimo, smo povprašali mag. Lejlo Hercegovac, dr. med., spec. ped., iz Zdravstvenega doma Sežana.

Avtorica: Katja Štucin

Zakaj pride do mrzlih oziroma največkrat kar ledenih stopal in to ne samo pozimi, ampak v vseh letnih časih?

Zdravstvene težave so pogosto povezane tudi s stopali. Naša stopala so majhna, nosijo pa celo telo, zato morajo biti zdrava. Veliko število akupunkturnih točk naših organov na samih stopalih govorijo o pomembnosti stopal za zdravje. Mrzla stopala niso redkost in za njih je vedno treba iskati vzroke. Otroci in odrasli se delimo v dve skupini ljudi, in sicer na tiste, ki ljubijo sonce in so hladni tipi, in tiste, ki ljubijo sneg in so topli tipi ljudi. Prvi imajo pogosto mrzla stopala, drugi zelo redko. Hladni tipi so svetle kože, občutljivi na vnetja mehurja in ledvic, topli tipi pa imajo rdečo kožo in so občutljivi na visok tlak in alergije.

Kakšni so možni vzroki?

Vzrokov za mrzla stopala je še veliko. Med njimi so slabša cirkulacija telesa, pomanjkanje tekočine v žilah, nizki tlak, žilne spremembe, anemije, motnje prehranjevanja, neprimerna obutev, prevelika mera kofeina in nikotina, stres, motnje ščitnice, druge hormonske motnje, utrujenost, kandida v telesu, alergije na hrano, paraziti v črevesju, sladkorna bolezen, raynaudov syndrom, revmatične težave, plantarni fascitis, tendinitis, težave z ahilovo tetivo, poškodbe okrajnega živčevja – lateralizacija, zastoj limfe, vnetja sečil in kronična vnetja ledvic, pomanjkanje B-vitamina, nekatere srčne bolezni, disfunkcije vegetativnega živčnega sistema, depresije in še kaj bi lahko našteli.

Potemtakem so lahko vzroki tudi posledica resnejših bolezni in jih ne smemo zanemariti?

Iz naštetih vzrokov vidimo, da so lahko mrzla stopala res posledica resnejših bolezni in da je nujen posvet pri zdravniku, če imamo težavo dlje časa.

Kako pogosto vas v ordinaciji obiščejo pacienti, ki imajo tovrstne težave?

Lahko rečem, da imamo v naših ambulantah zelo redko paciente, ki pridejo le zaradi mrzlih stopal. Zelo pogosto jih sicer omenjajo, ko pripovedujejo o svojih preostalih težavah, zaradi katerih v osnovi pridejo k osebnemu zdravniku na posvet. Seveda moramo biti zdravniki zelo pozorni na znak mrzlih stopal, ker so del simptomatologije drugih resnejših bolezni. Morda so po mojem mnenju lahko nekateri premalo pozorni na to.

Kakšen pa je vzrok, da se občutek hladu seli v celotne spodnje okončine?

Na vratu, na meji z lasiščem so točke za mraz in če nam piha za vrat preko teh točk, se občutek hladu seli po celotnem telesu. Pozimi ter še posebej v primeru burje je primerno okrog vratu nositi šal ali dvignjen ovratnik plašča. Prav tako se občutek hladu okrog ledvic seli tudi v spodnje okončine, tako da nastaja neprijeten občutek mrzlih nog.

V splošnem velja, da se pogosteje s tovrstno težavo srečujejo ženske. Ali je spol res dejavnik?

Ženske imajo pogosteje mrzla stopala, ker je pri njih pogostejši raynaudov syndom oz. beli prsti zaradi spazma žil duševnega vzroka. Seveda so pri ženskah pogostejše tudi ginekološke ter hormonske težave, med njimi menstrualni cikel, tireoiditisi. Prav tako pa so pogostejše še anemije in nazadnje stres ter depresije. Posameznice imajo tudi več težav z vnetjem sečil. Našteto lahko pripelje do obravnavane posledice, torej mrzlih stopal.

Kaj pa starost?

Starost je pomemben dejavnik za mrzla stopala zaradi samega stanja žil v telesu. Otroci imajo mrzla stopala po navadi zaradi zelo visoke temperature. V tem primeru sta glava in telo topla in stopala mrzla zaradi preusmeritev cirkulacije iz periferije v središče telesa. Pri otrocih se mrzla stopala lahko pojavijo še zaradi vnetja sečil in ledvic in genetske konstitucije. Če vzamemo v obzir starost, potem lahko izpostavimo, da se pri mladostnikih mrzla stopala pojavijo zaradi raynaudovoga syndroma, stresa, vnetja ščitnice, sečil in ginekoloških težav. Pri odraslih pa zaradi cirkulatornih težav, diabetesa, artritisa in vseh drugi navedenih bolezni. Vzroki so torej ne glede na starost lahko naravni in preprosti, lahko pa znaki težjih bolezni.

Obstajajo raznovrstne rešitve omenjenih težav. Kako lahko preprečimo, da nas prekomerno zebe v spodnje okončine?

Obstaja kar nekaj preventivnih ukrepov. Če želimo preprečiti, da nas zebe v spodnje okončine, moramo nujno poskrbeti za primerno obutev, se pravilno obleči, pozimi pa ne smemo pozabiti na gretje prostorov, v katerih se nahajamo. Ob tem izbirajmo pravilno prehrano, pomaga, če dodajamo več popra, karija, ingverja in cimeta, ki grejejo telo, in pijemo več tekočine, priporočljivi so topli zeliščni čaji. Ne smemo pozabiti na gibanje, zelo priporočljiva je denimo hoja na svežem zraku, lahko pa izbiramo tudi med drugimi vrstami telovadbe. Ob tem si lahko privoščimo masaže, savnanje, ki poskrbijo tudi za duševno in hormonsko uravnovešenost, ki sta prav tako pomemben dejavnik, da nas prekomerno ne zebe v spodnje okončine. Priporočljivo je tudi knajpanje, torej utrjevanje telesa z izmenjavo hladne ter tople vode. Pomagamo si lahko tudi s kremami za širjenje žil, perifernimi vazodilatatorji in ne nazadnje odidemo po pomoč k svojemu zdravniku in pregled k angiologu.

Kako pa odpravimo težavo, ko se le-ta že pojavi?

Mrzla stopala niso bolezen, so le znak stanja telesa ali znak mnogih omenjenih bolezni. Vsakemu, ki ima to težavo, bi priporočila, da jo najprej poskusi odpraviti sam na načine, ki sem jih izpostavila, če pa ne bodo pomagali, naj se oglasijo pri svojem osebnem zdravniku, ki bo znal odkriti vzrok njihovih težav in primerno pomagati.

Med drugim naj bi bila priporočljiva metoda mokrih in hladnih nogavic. Je res učinkovita, čeprav ni povsem logična. Kako deluje?

Metoda mokrih in hladnih nogavic se je pokazala kot pozitivna, ker spodbuja cirkulacijo in s tem tudi toploto v stopalih. Nemški duhovnik Sebastian Kneipp je bil v 19. stoletju izumitelj že omenjenega knajpanja (metode toplo–mrzlo) in hidroterapije. Seveda se mora celoten postopek izvajati kratkoročno, zmerno in pravilno.

Morda lahko za konec izpostaviva še, kako se pravilno izvaja knajpanje?

Kneipp je opozoril na zdravilno moč vode. Že prej omenjena metoda hladno–toplo je lahko tudi v primeru ledenih stopal zelo učinkovita. Hladne kopeli krčijo krvne žile v koži, tople jih širijo. Vse skupaj torej temelji na odgovoru telesa na vroče in hladne dražljaje. Le-ti med drugim stimulirajo imunski sistem in pospešijo cirkulacijo. Slednje posledično vpliva na znižanje krvnega tlaka in povečanje srčnega utripa. Je pa pomembno, da je pred začetkom terapije telo v celoti dovolj ogreto in primerno prekrvavljeno, kar lahko dosežemo z gibanjem. Po samem postopku pa je treba poskrbeti, da se koža posuši, telo, v našem primeru še posebej stopala, pa se tako ogreje. Sicer pa obstajajo različne možnosti, med njimi navadne, izmenične, rastoče in padajoče kopeli.

Za knajpanje nog lahko uporabimo tehniko oblivanja, ločimo navadne oblive ter hitre oziroma ostre oblive. Že prej pa smo omenili mokre nogavice, ki so pravzaprav ovitek, ki lahko ogreva organizem, kadar je hladen. Morda lahko izpostavimo še, da je Kneipp kot obliko utrjevanja telesa priporočal intenzivno hojo z bosimi nogami kot aktivnost, ki med drugim daje življenjsko moč celotnemu organizmu.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več