Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ženske obiskujejo ginekologa preventivno enkrat na leto ali ko se pojavijo ginekološke težave. »Najpogostejše ginekološke težave žensk so boleče in neredne menstruacije, izvenciklične krvavitve brez hormonske terapije ali z njo, izostanek menstruacije, bolečine v spodnjem delu trebuha, vnetje nožnice in zunanjega spolovila, predmenstrualni sindrom (PMS), neplodnost, težave, povezane z menopavzo, nehoteno uhajanje seča ter druge,« sta povedali Špela Bricl, dr. med., spec. gin. in por., in Urška Gruden, dr. med., spec. gin. in por., ki sta naštete težave tudi podrobneje opisali in razložili.

Ob pojavu katerih težav bi morala ženska takoj obiskati ginekologa?

Sem uvrščamo krvavitev iz nožnice in bolečine v trebuhu kadar koli med nosečnostjo, nenadne hude bolečine v spodnjem delu trebuha, slabost in bruhanje, povišano telesno temperaturo nad 38 °C, krvavitev ali obarvan izcedek iz nožnice v menopavzi, nenadne vnetne spremembe z bolečino v predelu zuanjega spolovila, poškodbe s krvavitvijo v predelu spolovila, krvavitve zaradi hormonskih motenj (disfunkcijske krvavitve), nepojasnjeno odsotnost menstruacije (amenoreja) več kot dva meseca ter druge.

Katere so najpogostejše ginekološke težave žensk?

Boleče in neredne menstruacije, izvenciklične krvavitve brez hormonske terapije ali z njo, izostanek menstruacije, bolečine v spodnjem delu trebuha, vnetje nožnice in zunanjega spolovila, predmenstrualni sindrom (PMS), neplodnost, težave, povezane z menopavzo, nehoteno uhajanje seča ter druge.

Kaj so vzroki za glivična obolenja in kakšno preventivo priporočate?

Glivično vnetje nožnice in zunanjega spolovila sodi med najpogostejše ginekološke težave. Glive so sestavni del običajne nožnične flore. Optimalen kisel pH v nožnici vzdržujejo mlečnokislinske bakterije. Če se gliva kvasovka z latinskim poimenovanjem Candida albicans pretirano namnoži in izpodrine mlečnokislinske bakterije, nastopi vnetje, ki se kaže z močno izraženo srbečico, pekočo bolečino, gostim belim izcedkom skutaste ali kosmičaste strukture in redkeje s pekočimi razjedami. Izcedek običajno nima vonja, lahko pa smrdi po plesni ali glivah. Pojavijo se tudi bolečine pri spolnem odnosu. Ginekolog pri pregledu opazi pordelo in otečeno sluznico nožnice in zunanje spolovilo. Maternični vrat pri okužbi ni spremenjen.

Glivice imajo rade vlažno in toplo okolje, ki spodbuja pretiran porast telesu lastnih glivic. Takšno okolje omogočajo tudi pretesna oblačila, ki niso dovolj zračna (sintetično spodnje perilo in ostali materiali, ki ne prepuščajo zraka, in je koža zato v njih prej vlažna), ter pretirana uporaba odišavljenih mil in kopeli. Dodatni vzroki, ki vodijo k okužbi so še obremenitev in stres, oslabljen imunski sistem (imunosupresivna zdravila, kronične bolezni), prehrana s preveč ogljikovimi hidrati, slabo nadzorovana ali nezdravljena sladkorna bolezen, zdravljenje s širokospektralnimi antibiotiki. Opažamo tudi pogostejšo pojavnost glivičnih vnetij pri ženskah, ki jemljejo oralno hormonsko kontracepcijo ali pa hormonsko nadomestno zdravljenje v menopavzi ter tudi pri nosečnicah.

Kako lahko poskrbimo za preventivo?

Preventivno se lahko izogibamo vlažnim in toplim razmeram, ki bi utegnile vplivati na razraščanje glivic. Po umivanju zunanje spolovimo temeljito osušimo, po plavanju čim prej oblečemo suhe kopalke. Nosimo raje bombažno spodnje perilo, ohlapna oblačila in bombažne higienske vložke. Odsvetuje se tudi uporaba dražečih mil, izpiranje nožnice z vodo in uporaba dezodorantov. Najprimernejša so mila z nizkim pH in brez dodatka dišav. Priporočamo dodajanje koristnih mlečnokislinskih bakterij za normalizacijo nožnične flore v obliki kapsul, ki so na voljo v lekarni, ali naravnih sredstev (jogurt, sirotka …).

Pri prehrani omejimo alkohol, kofein in pretirano uživanje ogljikovih hidratov. Opustimo kajenje. Dobro je uživati veliko zelenjave, agrumov, vpliv glivic pa naj bi zmanjševali tudi sirotka, zeleni čaj, česen in čebula ter fermentirani mlečni izdelki (probiotični jogurt, kislo mleko), ki vsebujejo uporabne mlečnokislinske bakterije. Ti ne vplivajo blagodejno le na prebavo, pač pa pomagajo tudi pri vzdrževanju normalne nožnične flore. Pomembno je tudi obvladovanje vsakodnevnega stresa, ki je glavni sprožilec vnetij pri sicer zdravih ženskah.

Zakaj so glivična obolenja včasih tako trdovratna in jih je tako težko odpraviti?

Zelo trdovratna, dolgotrajna in ponavljajoča se glivična okužba nožnice, ki je ne uspemo pozdraviti z običajnimi načini zdravljenja, lahko nastopijo zaradi naravno odpornih sevov proti antimikotičnim preparatom ali pa se odporni sevi razvijejo skozi čas. Vzrok temu je lahko predhodno prekratko zdravljenje ali prenizke doze zdravila. Prav tako glivično vnetje vztraja ali se ponavlja, če ne delujemo preventivno in ne spremenimo življenjskih navad, ki vzpodbujajo razrast glivic.

Omenili ste tudi nožnične krvavitve. Kakšne krvavitve – kako pogoste, močne – so lahko vzrok za alarm?

Nepravilne krvavitve iz nožnice so vse tiste krvavitve, ki odstopajo od značilnosti normalne menstruacije po rednosti, pogostosti, trajanju ali volumnu menstruacijske krvi oziroma jakosti krvavitve. Vzroki so številni. Pogostost posameznih vzrokov je v različnih starostnih obdobjih različna. Akutna nepravilna krvavitev je epizoda krvavitve, ki je tako obilna, da zahteva takojšnje ukrepanje. Ob nenadni močni krvavitvi mora ženska oziroma tisti, ki jo spremlja, poklicati nujno medicinsko pomoč in nemudoma obiskati najbližjo urgentno ginekološko ambulanto.

Takrat najprej izključimo nosečnost oziroma z njo povezane težave (grozeči splav, nepopolni in popolni spontani splav, izvenmaternična nosečnost, trofoblastna bolezen, zaostali del nosečnosti …). V drugi vrsti ugotavljamo organski vzrok, ki bi lahko povzročil večjo izgubo krvi (miomi in polipi maternice, rak maternice ali materničnega vratu, napredovali rak nožnice in zunanjega spolovila, adenomioza, poškodbe, okužbe …). V primeru izključitve vseh zgoraj omenjenih vzrokov pa so vzrok za pogoste in močnejše krvavitve lahko tudi hormonske motnje (disfunkcijske krvavitve) in sistemske bolezni (motnje v strjevanju krvi, motnje v delovanju ščitnice, bolezni ledvic in jeter, uporaba antikoagulacijskih zdravil …).

Najbrž je vsaka ženska že kdaj trpela zaradi bolečin v medenici in krčev. Kaj so vzroki, kdaj k zdravniku?

Tudi tu so vzroki številni in se deloma prekrivajo z že omenjenimi težavami s krvavitvijo iz rodil, pa tudi težavami s sečili. Bolečine v medenici so posledica bolezni različnih organskih sistemov. Pojavijo se bolečine zaradi driske, zaprtja, vnetja slepiča in drugih težav, povezanih s prebavo, že omenjene bolečine zaradi vnetja spodnjih sečil. Pogoste so bolečine in krči ob menstruaciji, bolečine zaradi vnetja rodil, endometrioze, izvenmaternične nosečnosti, spontanega splava. Omenimo lahko tudi prenesene bolečine ob bolečinah v križu, kolku. K zdravniku moramo v primeru nenadne hude bolečine v trebuhu, ki jo spremljajo drugi telesni simptomi, kot so mrzlica, povišana telesna temperatura, splošna prizadetost, krvavitev iz nožnice. Prav tako je potreben čimprejšnji obisk pri zdravniku v primeru dlje časa trajajoče nejasne bolečine, ki jo spremljajo izguba teka, hujšanje, krvavitev iz nožnice, kri na blatu ali seču.

Ne spreglejte

prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več
staranje kože
Povezava med prehrano in videzom kože, las in nohtov vzbuja zanimanje že od antičnih časov. Koža, lasje in nohti so
Preberi več
zdravljenje glivičnih okužb z zdravilnim lakom
Lokalno zdravljenje glivične okužbe nohtov z zdravilnim lakom, ki vsebuje učinkovino ciklopiroks, je zelo varno in je primerno pri blagi
Preberi več
rak jajčnikov
V Sloveniji v zadnjih letih za rakom jajčnikov zboli 140 žensk na leto, to je približno 14 primerov na 100.000
Preberi več