Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zagotovo poznate šipkov čaj in veste, da je bogat z vitaminom C. Toda ali ste vedeli, da ima šipek poleg uporabe v čaju še dodatne zanimive zdravilne učinke?

 

Šipek odlikujejo številne zdravilne lastnosti. Vsebuje pektine, ki v prebavnem traktu vežejo maščobe in holesterol in tako preprečujejo njihovo absorpcijo v kri. Tako šipek pozitivno vpliva na krvožilni sistem. Kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, ima zaradi posebnih galaktopeptidov izrazito zdravilen vpliv na vse sklepe v telesu. Plodovi šipka vsebujejo veliko vitaminov B, K, E, nekatere organske kisline, zlasti jabolčno in citronsko, čreslovine, esencialne maščobne kisline in karotene.

Poleg teh so v šipku še bioflavonoidi, ki delujejo antioksidativno. Šipek ima tudi blag razkuževalni učinek na urinarni trakt ter pospešuje izločanje v tkivih nakopičeno tekočino. Številne sestavine šipka so vpletene v uravnavanje prebave. Šipek naj bi po načelih Bachovega cvetnega zdravljenja pomagal celo pri depresiji in apatiji. Zaradi vseh pozitivnih učinkov šipek izboljša tudi splošno počutje in s tem povečuje voljo do življenja.

 

Kaj pravijo znanstvene raziskave?

Mnogim tradicionalnim rastlinam pripisujemo zdravilne učinke. Kaj je res in kaj le del ustnega izročila raziskujejo številni znanstveniki. Prav to se je zgodilo tudi s šipkom, s čimer se je na Danskem začelo novo poglavje o tem rdečem dragulju.

Rezultati kliničnih študij so potrdili, da ima šipek poleg že dalj časa znanih pozitivnih lastnosti tudi izjemno zdravilen vpliv na vse sklepe in vretenca v telesu. Danski znanstveniki so s kolegi iz Nemčije in ZDA namreč ugotovili, da je glavna sestavina šipka (proučevali so avtohtono dansko vrsto šipka Hyben Vital), ki ima tako pozitiven vpliv na sklepe in hrbtenico zaradi posebnega kompleksa galaktolipidov. Poimenovali so ga GOPO® in ga tudi patentirali. GOPO deluje protibolečinsko, ker ima močan protivnetni učinek v sklepu in sodeluje pri naravni obnovi sklepnega hrustanca.

 

Zanimivost

Rezultati mnogih kliničnih študij, v katerih so proučevali protibolečinsko, protivnetno in antioksidativno delovanje šipka vrste Hyben Vital (ta vsebuje največ kompleksa galaktolipidov GOPO®) so pokazali, da se je štirim bolnikom z obrabo sklepov od petih, ki so trpeli bolečine ter imeli omejeno gibljivost, stanje zelo izboljšalo. Šipek je bil torej uspešen v kar 80 % primerov. Študije so pokazale, da šipek deluje močno protivnetno. Inhibira migracijo belih krvnih celic, ki so prva obrambna linija, in tako zavira vnetje. Protivnetno delovanje je celo primerljivo s protivnetnim iboprofenom. Šipek zato deluje protibolečinsko in omogoča boljšo gibljivost sklepov, tako da se je uporaba analgetikov, ki so sicer skorajda nujni za lajšanje bolečine pri osteoartrozi in revmatoidnem artritisu, zmanjšala za 40–50 %, v nekaterih primerih celo izginila. Raziskovalci so ugotovili, da GOPO® preprečuje razgradnjo sklepnega hrustanca in tako spodbuja njegovo naravno obnovo. Spodbuja tudi izdelavo proteoglikanov, ki so glavni gradniki hrustanca. Šipek deluje zato tudi izrazito preventivno, saj ob njegovem uživanju lahko učinkovito zaviramo ali celo preprečimo nastanek bolezni sklepov.

 

 

April, 2011

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja