Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sladkorna bolezen vsekakor ne sme biti razlog, da se diabetik v času dopusta ali tudi sicer ne bi odpravil na počitnice ali potovanje. Potrebno se je le skrbno pripraviti, upoštevati splošna pravila za ohranjanje stabilnosti sladkorja v krvi in paziti na skušnjave, ki se med počitnikovanjem ali na potovanju lahko pojavijo.

Avtor: Katja Mohorič

Diabetik mora paziti, da se mu sladkorna bolezen ne poslabša. V času počitnic ali potovanja naj bo pozoren:

  • Ne sme se poleniti in paziti mora na primerno gibanje. Gibanja ne sme biti več kot običajno, saj tudi to lahko povzroči hipoglikemijo.
  • Prehrana mora biti redna in izbrana, kakršne je telo vajeno, v nasprotnem primeru se zopet lahko pojavi hipoglikemija.
  • Pozoren mora biti tudi na svoje čustveno stanje in miren ritem življenja. Vzhičenost, prevelik adrenalin, ekstremna čustva in stanja ter izrazite spremembe razpoloženja prav tako lahko vplivajo na stanje krvnega sladkorja.
  • Pred odhodom na pot je dobro, da si pripravi vse potrebne stvari, izdela načrt prehrane oziroma jemanja inzulina in podobno.

Povzemamo nekaj splošnih nasvetov, ki sta jih sestavila priznana slovenska diabetologa dr. Marko Medvešček in dr. Maruša Pavčič.

„Poskrbite za primeren transport inzulina: ne sme se pregreti, ne sme biti izpostavljen soncu, ne sme zmrzniti.“

„Ne hodite na pot brez urejenega zdravstvenega zavarovanja.“

Kaj pripraviti za na pot?

Napišite seznam, kaj vse morate vzeti s seboj. Glede na posameznikovo zdravljenje in cilj zdravljenja pa je vsekakor potrebno vzeti:

ZDRAVILAinzulin ali tablete v dvojni količini za načrtovani čas, glukagon
PRIPOMOČKE ZA SAMOVODENJEmerilnik krvnega sladkorja, testne senzorje za merilnik, dnevnik za beleženje izvidov
HRANO ZA PRVO POMOČ PRI HIPOGLIKEMIJIvitergin, sladkor
REZERVNI OBROKsuha hrana, tekočina
DOKUMENTEzavarovanje, potrdilo o injekcijskem priboru in zdravilih za carinski postopek, izkaz, da imate sladkorno bolezen, in s čim se zdravite
ZDRAVILA ZA DRUGE BOLEZNIza druge kronične bolezni, prehlad, drisko, morsko bolezen
ZA POŠKODBEsterilna gaza, obliži, razkužilo

Zdravila

Priporočeno je, da vzamete s seboj dvojno količino zdravil za sladkorno bolezen, in sicer zaradi rezerve, pa tudi zato, da imate zdravila na dveh mestih v prtljagi. Lahko se zgodi, da en del izgubite oziroma da vam izgubijo prtljago ali vam jo ukradejo. Ob potovanju v oddaljeno deželo se je dobro pozanimati, s katerimi tamkajšnjimi zdravili lahko nadomestite svoja, če vam jih zmanjka ali če ostanete brez. Poskrbite za primeren transport inzulina. Pomembno je, da se ne pregreje, da ni izpostavljen soncu, prav tako ne sme zmrzniti. Priporočamo vam, da ga imate na letalu v osebni prtljagi, v avtu pa vsekakor ne na armaturni polici ali v prtljagi na strehi. Na potovanju v zelo vroče kraje ga shranite v termo posodo s širokim vratom.

Kaj pa ure zamika zaradi potovanja na vzhod ali zahod?

Potovanja v smeri vzhod–zahod ali obratno dan skrajšajo ali podaljšajo. Temu je treba prirediti tudi načrt celodnevne prehrane ter zdravljenje z inzulinom ali s tabletami. Dobro je, če se o tem pred odhodom posvetujete s svojim zdravnikom. Omenite mu točen čas začetka potovanja in prihoda na cilj z lokalnim časom in podatkom, kdaj je to po našem času. Načrt je odvisen od spremembe časa (število dodatnih ali manjkajočih ur), od načina zdravljenja ter od dnevnega začetka in konca prevoza po našem času.

  • Na poletu proti vzhodu, ko se dan skrajša, je potrebno odvzeti iz 24-urne sheme en izsek načrtovane inzulinske sheme in prehrane. Kateri odmerek in obrok odvzamete, je odvisno od dnevnega časa in dolžine skrajšanja dneva.
  • Na poletu na zahod, ko se dan podaljša, je treba en del dodati oziroma premostiti z dodatkom kratkodelujočega inzulina. Pri tem si lahko pomagate z dvema urama: ena kaže domači čas (da vemo, koliko je dejansko preteklo od odmerka inzulina in obroka), ena pa dejanski čas.

Prehrana

Kolikor se le da, prilagodite prehrano in zdravljenje potovanju in obratno. Pri zdravljenju z inzulinom je potrebno paziti na rednost in velikost obrokov, saj se le-ti zaradi potovanja lahko spremenijo. Pri dolgi vožnji z avtom se ob določeni uri ustavite za obrok in si obenem izmerite krvni sladkor. Če zaradi okoliščin zamujate, zaužijte 10–15 g ogljikovih hidratov na uro (jabolko, nekaj keksov). V restavracijah izbirajte hrano, ki je pripravljena z malo maščobe in v kateri se lahko določi število ogljikovih hidratov. Če se hrana močno razlikuje od domače, se pozanimajte, kako je pripravljena, in presodite, če je za vas primerna. V nekaterih državah (ZDA) je v restavracijah mogoče dobiti »varovalno jedilo ali varovalni obrok«, ki je opremljen s podatki o energijski vrednosti, količini ogljikovih hidratov in beljakovin, količini in kakovosti maščob, holesterolu in natriju). V jedilnikih se ponuja kot »AHA (American Hearth Association) priporoča«. V toplih deželah bodite pozorni na kakovost hrane z vidika higiene. Izogibajte se ulični prehrani, ne uživajte neolupljenega sadja in pijte samo ustekleničeno vodo.

Splošno zdravje

Bodite pozorni na noge, če zaznate zmanjšano občutljivost. Ne hodite bosi. Za na pot ne obujte novih čevljev, ampak le dobro uhojene. Pazite na prehlad ali okužbo prebavil, saj tudi to lahko podre uravnoteženo stanje krvnega sladkorja. Začnite z zdravljenjem takoj, ko je potrebno. Lahko poiščete tudi zdravniško pomoč. Ne hodite na pot brez urejenega zdravstvenega zavarovanja. Če potujete v skupini, seznanite s svojo boleznijo vodiča in sopotnike ter jim povejte, kako vam lahko pomagajo, če nastopi hipoglikemija, in če se zdravite z inzulinom.

Ne pozabite na tekočino

Vroč poletni zrak in telesna dejavnost povečata oddajanje vode, zato je nujno, da v takih okoliščinah pijete več. Velja pravilo, da po tem, ko ste se odžejali, popijete še en kozarec. Prav tako ne pozabite piti pri glavnih obrokih, še posebej, če obrok vsebuje veliko vlaknin. Za diabetike je najboljša navadna ali mineralna voda, ker ne vsebujeta energije in imata raztopljene mineralne snovi. Pri sokovih, ki so sladkani z naravnim ali umetnim sladkorjem, morate paziti. Ker vsebujejo ogljikove hidrate, je njihovo količino pri uživanju potrebno določiti, predvsem, če se zdravite z inzulinom ali hujšate. Bolje kot piti sadni sok, je zaužiti sadež. S tem boste zaužili tudi vlaknine, zaradi katerih se bodo sladkorji v sadju prebavili hitreje. Sok je bolje piti pri obroku z vlakninami, ne pa samega. Bolj so primerne »lahke« brezalkoholne pijače, ker so slajene z umetnimi sladili in ne vsebujejo energije. Vendar je tudi ta sladila potrebno upoštevati pri celodnevni količini zaužitih sladkorjev.

 

 

Ne spreglejte

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene predvsem sklepe, lahko pa tudi še druge organe. Kaže se z
Preberi več
Luskavica ali psoriaza je kronično imunsko pogojena vnetna bolezen, ki je obenem tudi najpogostejša kožna bolezen, pojavi se pri 2
Preberi več
depresija in neenakost
Na konferenci ob svetovnem dnevu duševnega zdravja v oktobru je Nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija ob strokovni podpori
Preberi več
kolateralni rak
Rak debelega črevesa in danke ali kolorektalni rak (rektum – danka, kolon – črevo) je eden najpogostejših rakov, posebno pri
Preberi več
Pandemija covida-19 se je v septembru prevesila že v t. i. četrti val in po nekoliko bolj brezskrbnem poletju so ponovno
Preberi več
ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več