Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Na enem od splošnih zdravniških pregledov pred leti me je strokovnjakinja opozorila na pomembnost obsega pasu, ki naj bi kazal na zdravstveno stanje posameznika. Tako je pri meni zavedanje obstajalo, nisem pa poznala dejstev in podrobnosti, ki so še kako pomembne. Poiskala sem omenjeno sogovornico, Alenko Kavka, diplomirano medicinsko sestro, in jo prosila za natančnejša pojasnila, ki bi jih želela deliti z vami. Pripravite meter in izmerite obseg svojega pasu. Je optimalen? Če ne, skrbno preberite napotke, da bo vaše življenje bolj kakovostno.

Avtorica: Katja Štucin

Obstajajo raziskave, ki dajejo prednost obsegu pasu pred indeksom telesne mase ali povedano drugače, na obseg pasu zagotovo ne smemo gledati samo z estetskega vidika. Kaj nam lahko ta pove o našem zdravju?

Obseg pasu je zelo pomemben, saj je oseba s povečanim obsegom kar štirikrat bolj ogrožena za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (KNB). Indeks telesne mase nam ne pove dosti o telesni sestavi. Zelo pomembno je, ali se maščoba nabira enakomerno v podkožju, na zadnjici, ali pa se kopiči okrog trebuha. Včasih je lahko ITM v mejah normale, obseg pasu pa povečan.

Katere so tiste bolezni, pri katerih se obseg pasu poveča oziroma na kaj natančno moramo biti pozorni, če se naš obseg pasu prekomerno povečuje?

Največkrat v takšnih primerih govorimo o presnovnih motnjah, vendar menim, da so te velikokrat lahko bolj izgovor. Večinoma se namreč s prehrano da regulirati težo, ne glede na presnovo, samo da nekateri lahko pojejo nekoliko več in drugi manj. Sicer pa maščoba okrog trebuha obdaja jetra in prebavila. Takšna oseba ima povečano tveganje za KNB. Zviša se tveganje za diabetes tipa 2, povišan krvni tlak in dislipidemije. Skupaj s povečano težo se poveča tudi možnost obolevanja za rakava obolenja (dojke, črevesja), vpliva na dihala in gibala. Glavni vzrok za prekomeren obseg pasu je večinoma prekomerno hranjenje, kar pa načeloma v splošnem ni bolezen.

Je res, da je oblika telesa pomembna, ko govorimo o življenjski dobi posameznika?

Zagotovo lahko rečemo, da so tisti, ki se jim maščoba kopiči okrog zadnjice, manj ogroženi, ker je dejansko maščoba bolj kot ne le v podkožju in ne okrog notranjih organov. Ti imajo obliko hruške ali črke A, kar pomeni zgoraj vitka postava. Na splošno lahko torej rečemo, da so ti primarno bolj zdravi in imajo kakovostnejše, daljše življenje. Tisti z obliko jabolka pa so ravno nasprotno bolj ogroženi. Ob tem je treba izpostaviti, da se ne glede na obliko telesa posebno po 50. letu starosti tudi ženskam začne kopičiti maščoba bolj okrog pasu, če tudi se jim je prej kopičila predvsem okrog stegen in bokov. Pri moških se običajno v vseh obdobjih bolj kopiči okrog trebuha. Približno polovica jo je v podkožju, druga polovica pa okrog notranjih organov.

Zakaj se z leti maščoba pri ženskah začne bolj kopičiti okrog trebuha? Je to posledica manjše rabe enakega vnosa hrane kot v mladosti?

Povezava med življenjskimi obdobji pri ženskah ter maščobah okrog trebuha je zagotovo večplastna. Po mojem mnenju je v veliki meri za dodatno kopičenje maščobe okrog trebuha kriv sladkor. Ženske zaradi hormonskega nihanja (ovulacija, menstruacija, menopavza, stres) pogosteje posegajo po sladkorjih, tudi v večjih količinah. Torej, ker se hrane z visoko vsebnostjo sladkorja vnaša veliko oziroma več, telo posledično proizvaja več insulina in ker je kalorični vnos večji od porabe, se kopiči okrog trebuha. Za izgubo te maščobe je potrebno ne samo zmanjšati kalorijski vnos, ampak tudi popolnoma prenehati vnašati sladkorje.

Kakšen naj bo obseg pasu glede na višino, ki kaže na zdrav življenjski slog in prinaša kakovostnejše in daljše življenje? Obstajajo meje, na katere opozarjate tudi pri vaših pregledih posameznikov?

Za odraslo žensko je optimalen obseg pasu 80 centimetrov ali manj. Do 88 centimetrov je bolj ogrožena in nad 88 centimetrov zelo ogrožena za nastanek KNB. Pri moških je optimalna vrednost obsega pasu do 94 centimetrov, do 102 centimetrov je že ogrožen, nad to vrednostjo pa zelo ogrožen.

Vemo, da proti genetiki ne moremo kaj dosti, podedujemo lahko postavo v obliki jabolka ali pa takšno v obliki hruške z ožjim pasom. Vsekakor pa velja dejstvo, da lahko ne glede na obliko postave sami poskrbimo, da je naše stanje v tem oziru karseda optimalno. Za konec torej izpostaviva, na kakšne načine lahko ohranjamo ozek pas.

Prekomerno sedenje in neaktiven življenjski slog povečuje kopičenje maščobe. Torej, svetujem aktiven življenjski slog. Odrasla oseba naj bi bila vsaj 150 minut na teden zmerno intenzivno aktivna (hitra hoja) ali 75 minut na teden visoko intenzivno aktivna (tek). Svetujejo se tudi vaje za krepitev mišic, je pa prav, da posameznik upošteva svoje omejitve (poškodbe, bolezni). Ob tem je zelo pomembna še prehrana, ki naj bi bila raznolika ter uravnotežena. Razdeljena naj bo v več obrokov, vsaj tri, optimalno pa je pet obrokov. Sadje naj bi bilo omejeno, na največ dva sadeža na dan, zelenjava pa naj bi se uživala ob vsakem obroku.

Obseg pasu pomembnejši od ITM

V reviji ISIS (oktober 2017) so zapisali ugotovitve znanstvenikov, da ima obseg pasu pri življenjski dobi pomembnejšo vlogo od indeksa telesne mase, oblika telesa pa pomembnejšo od teže. »V dobrih dvajset let trajajoči raziskavi, med letoma 1985 in 2005, so znanstveniki na Otoku preučevali obliko telesa (samatotip), obseg pasu, telesno težo in indeks telesne mase skoraj 7500 prostovoljcev. Svoje ugotovitve so nato v primerjalni študiji primerjali z izsledki ameriških raziskav, ki so se osredotočale predvsem na telesno težo oziroma na ITM. Pri tem so britanski znanstveniki z metaanalizo ugotovili, da ljudje, ki uspejo obseg svojega pasu ohraniti manjši od polovice svoje telesne višine, živijo dlje in so bolj zdravi.« Potrebno je namreč na eni strani vzeti v obzir visceralno maščobo, ki se odraža s povečanim obsegom pasu, na drugi strani pa lahko povečani telesni teži botruje denimo povečana mišična masa, ki ne ogroža zdravja niti ne predstavlja tveganja za kakovostno, dolgo življenje.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več