Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Z menopavzo vstopi ženska v drugo polovico svojega življenja. Za vsako od nas pomeni  nekakšno prelomnico na telesni in duševni ravni. Soočati se prične s pospešenimi starostnimi spremembami svojega telesa, pešanjem umskih zmogljivosti ter z duševnimi spremembami, ki vplivajo na kakovost življenja. Vse te spremembe so lahko tudi spodbuda, da se odloči za korenito spremembo življenjskega sloga.

Avtor: Saša Vrbančič

Kaj natančno pomenijo izrazi, s katerimi je zaznamovano obdobje, ki za marsikatero od nas ni prav prijetno?

Klimakterij je obdobje, ko začne hormonska aktivnost jajčnikov postopoma slabeti in traja od nekaj let pred zadnjo menstruacijo do vsaj eno leto po menopavzi. Izvira iz grške besede klimax, ki pomeni zadnji klin na lestvi.

Menopavza je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov in pomeni trajno prenehanje menstruacije. Datum menopavze določimo, ko je od zadnje menstruacije minilo vsaj eno leto.

Simptomi klimakterija in menopavzalne težave

Prvi simptomi klimakterija se običajno pojavijo okoli štiridesetega leta. Zaradi starostne degenerativne spremembe jajčnikov se zmanjša tvorba spolnih hormonov, ovulacije postajajo redkejše in neredne, ženski se izteka sposobnost rojevanja. Neredne postajajo tudi menstruacije, ki okrog petdesetega leta povsem prenehajo.

Čeprav gre za popolnoma fiziološko in naravno obdobje v razvoju vsake ženske, pa so težave, s katerimi se ženske srečujejo, lahko zelo moteče. V starostnem obdobju od 40. do 60. leta nastopijo menopavzalne težave. Raziskave so pokazale, da so ti simptomi blagi ali zmerni pri 70 % žensk. Četrtina žensk ima hude težave, 5 % žensk pa je tako prizadetih, da so nesposobne za delo.

Najbolj značilni simptomi klimakterija so:

 • oblivi vročine, ki se pojavljajo tudi desetkrat ali dvajsetkrat na dan in običajno trajajo do nekaj minut
 • oblivom vročine lahko sledi naval znojenja in mrzlice,
 • nočno znojenje,
 • vrtoglavica,
 • nespečnost,
 • glavobol,
 • razbijanje srca,
 • tiščanje pri srcu,
 • bolečine v želodcu,
 • motnje razpoloženja – razdražljivost, potrtost, zaskrbljenost,
 • motnje koncentracije,
 • utrujenost,
 • depresivnost,
 • izguba spolnega nagona,
 • motnje spanja in pomnjenja.

Pozneje, ob ali po menopavzi, se pojavijo še naslednji simptomi: suha koža, izpadanje las, bolečine v kosteh in sklepih, suha nožnica in bolečine pri spolnih odnosih.

 

Klasično medicinsko lajšanje težav

Ginekologi še vedno predpisujejo hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ). Zakaj je tako? Hormonsko nadomestno zdravljenje temelji na dodajanju manjkajočih spolnih hormonov, deluje hitro in dejansko pomaga. Druga plat medalje HNZ pa so stranski učinki in tveganja: povečanje tveganja za razvoj raka dojk, endometrija in jajčnikov.

Zdravljenje menopavzalnih težav z rastlinskimi zdravili

Če vas hormonska terapija skrbi, vedite, da si lahko pomagate z naravnimi sredstvi.

Fitoestrogeni

So naravni rastlinski hormoni. Ko raven estrogena v času menopavze pada, fitoestrogeni oponašajo hormon estrogen. Najdemo jih v skoraj vsakem sadju, zelenjavi in žitih. Vendar so isoflavoni, ki se nahajajo v fižolu in leči, še boljši izvor fitoestrogenov, zato poiščite prehranske dodatke, ki vsebujejo sojine isoflavone.

10 najboljših virov fitoestrogenov

1. čičerka
2. tofu
3. laneno seme
4. leča
5. česen
6. fižolova klica
7. beluš
8. češplja
9. oves
10. špinača

Prehranski dodatki

Pomembne maščobne kisline

Če trpite zaradi suhe kože in suhih las, bolečih sklepov, bolečin v prsih in imate težave pri hujšanju, potem vam verjetno primanjkuje pomembnih maščobnih kislin. Uživajte prehranski dodatek s svetlinovim oljem in ribjim oljem, kar vam zagotavlja dovolj omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. Maščobne kisline blažijo tudi simptome suhe nožnice.

Vitamin E

Je zelo raziskan vitamin. Zmanjšuje vročična oblivanja, pomaga preprečevati sušenje nožnice in je tudi zaščitni antioksidant, ki vzdržuje zdravo in elastično kožo.

Vitamini B-kompleksa

Ko se začne tvoriti manj estrogena, začne nadledvična žleza tvoriti manjkajoči estrogen. Zato je treba podpreti delovanje te žleze. Vitamini B-kompleksa (in še posebej vitamin B5) slovijo po svojih sposobnosti za premagovanje stresa in pomoč pri delovanje nadlevične žleze.

B-vitamini pomagajo blažiti znake bojazni, premajhno energijo in slabo koncentracijo, ki so pogosti spremljevalci menopavze.

Cimicifuga ali grozdnata svetilka – rešitev iz narave

Raziskave kažejo, da imajo ženske večje zaupanje v rastlinska zdravila in jim dajejo prednost pred hormonskimi zdravili. Tudi zdravniki čedalje bolj svetujejo ženskam najprej poseganje po rastlinskih zdravilih.

Cimicifuga racemosa raste v Kanadi, ZDA, v Evropi, severni Aziji in arktičnem delu Sibirije.

Rastlino človek že stoletja uporablja v zdravilne namene. Severnoameriški Indijanci in kasneje tudi kolonialisti so rastlino uporabljali za različne namene – pri zdravljenju pljučnih, živčnih in ginekoloških bolezni, pri boleznih notranjih organov, pri porodih ter proti kačjim pikom. Na zahodu jo je leta 1680 prvi opisal botanik R. Morrison.

Veliko lahko storimo same

Omenimo nekaj najučinkovitejših in priročnih orodij za zmanjšanje težav.

 1. OMEJIMO UŽIVANJE:
  – prečiščenih ogljikovih hidratov (bela moka, bela sol, beli sladkor)
  – alkohola in kofeina (kofein izplavlja kalcij iz kosti, 2 skodelici dnevno sta dovolj)
 2. URAVNOTEŽIMO PREHRANO (polnovredna živila, zelenjava in sadje, redni obroki)
 3. UŽIVAJMO ŽIVILA, KI VSEBUJEJO RASTLINSKE ESTROGENE (fitoestrogene): soja, sojini izdelki, lan, oreščki, ovseni kosmiči, pšenica, jabolka …)
 4. NE POZABIMO NA VITAMINE IN MINERALE (antioksidanti – selen, vitamin C, vitamin E, vitamini skupine B, vitamin A, kalcij, magnezij, cink)
 5. DOVOLJ SPIMO (7–8 ur spanja, priporočljivo je iti v posteljo pred deseto uro zvečer)
 6. OPUSTIMO KAJENJE (ni koristi od njega)
 7. SPROŠČAJMO SE (joga, meditacija, avtogeni trening, dihalne tehnike za notranje umirjanje)
 8. REDNO VADIMO (Redna telesna dejavnost pomeni najmanj trikrat na teden po 30 minut ali dvakrat na teden po 40 minut vadbe, prilagojene sposobnostim. Koristijo tek, hoja, plavanje, vadba z utežmi.)
 9. SONČIMO SE (Izpostavljanje kože obraza in rok zmernemu soncu trikrat na teden po 15 minut zadosti potrebam po vitaminu D za ohranjanje kostne mase.)
 10. DRUŽIMO SE S POZITIVNIMI IN NAKLONJENIMI LJUDMI. To dobro vpliva na imunski sistem.

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več