Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Andropavza je pojav, v neki meri precej podoben ženski menopavzi, zato se ga je oprijel tudi naziv ‘moška mena’. Običajno se pri moških pojavi med 45. in 55. letom ter je posledica postopnega upada testosterona. Najpomembnejši androgeni hormon odigra pomembno vlogo pri preobrazbi fantov v moške, zato se lahko njegov upad odraža s simptomi na različnih ravneh, od čustvenih do vedenjskih. Za razliko od žensk pa lahko moški z zdravim načinom življenja storijo marsikaj, da ublažijo znake andropavze oz. se ji v celoti izognejo.

Avtorica: Nika Arsovski

Testosteron je najpomembnejši spolni hormon v telesu moškega, pod vplivom nadzornega centra v možganih pa ga proizvajajo leydigove celice v modih. Kar 98 % testosterona v krvi je vezanega na beljakovine in predstavlja manj aktivno obliko testosterona. Po drugi strani je prosta oz. nevezana oblika tega androgenega hormona hormonsko najbolj aktivna. Testosteron je pomemben za začetek in konec pubertete, saj skrbi za razvoj sekundarnih moških spolnih znakov, bodisi povečanje mišične mase, poraščenost, nižji ton glasu itd.

Tudi v odrasli dobi ohrani svoj status najpomembnejšega androgenega hormona. Ob delovanju testosterona pride do razvoja zunanjih spolnih znakov, prav tako pa igra pomembno vlogo pri spolnih funkcijah (erekcija, spolna sla, proizvodnja semenčic …). Poleg tega povečuje mišično maso in moč, zavira kostno razgradnjo, spodbuja tvorbo kostnine in povečuje mineralno kostno gostoto kosti. Spodbuja tvorbo rdečih krvničk v kostnem mozgu in povečuje njihovo število v krvi. Njegovo ravnovesje pa deluje tudi na razpoloženje ter splošno dobro počutje.

Pomanjkanje testosterona v obdobju pubertete

Pomanjkanje testosterona se lahko pojavi že v času pred puberteto. T. i. hipogonadizem, ki se lahko pojavi tudi v kasnejših obdobjih kot posledica številnih dejavnikov, je posledica nezadostnega izločanja testosterona iz mod. Posledice se lahko odražajo v majhnosti mod, penisa ali prostate, tudi v komaj opazni poraščenosti in povečanem tkivu dojk. Lahko pride do izostanka mutiranja, namesto dviga mišične mase pa telo razvije evnuhoidno telesno konstitucijo.

Vzroki za nastanek hipogonadizma pred začetkom pubertete so predvsem posledica genetskih dejavnikov, redkeje vnetij. Nižje ravni testosterona v odrasli dobi so lahko posledica jemanja posameznih zdravil ali zdravljenja, med povzročitelji pa so tudi nekatera bolezenska stanja (sladkorna bolezen, KOPB, srčno popuščanje …). Zelo pomemben dejavnik pri tem je tudi zdrav življenjski slog, medtem ko staranje ne igra tako pomembne vloge kot pri nežnejšem spolu. Ženske pojava menopavze ne morejo preprečiti, moški pa lahko s primernim življenjskim slogom upad testosterona upočasnijo.

Po 30. letu se raven testosterona v krvi zmanjša za odstotek letno

Raven androgenih hormonov s starostjo postopoma upada. Postopen upad testosterona pod mejo, ko se pokažejo že omenjene spremembe, označujemo z izrazom andropavza. Beseda izvira iz grških besed »andros« (moški) in »pausis« (konec). Raven testosterona začne upadati že po obdobju pubertete, po 30. letu starosti se raven testosterona v krvi zmanjša v povprečju za odstotek letno, po 40. letu pa je letni upad kar 1,6-odstoten.

Odstopanja v koncentraciji testosterona se najopazneje pokažejo po dopolnjenem 50. letu, nedavna raziskava Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) pa je pokazala le še 10-odstotno raven androgenih hormonov pri 70-letniku. »Andropavza je stanje, kjer se pokažejo simptomi pomanjkanja moškega spolnega hormona testosterona. Ti simptomi so nervoza, zmanjšanje moči, znižana spolna sla, razdraženost, slabo počutje, depresija, težave s spominom, slab spanec in vročinski oblivi. Pojavlja se lahko po 30. letu in je lahko posledica delovanja več dejavnikov.

Borut Gubina, dr. med., specialist urologije

Borut Gubina, dr. med., specialist urologije

Glavni proizvajalec testosterona so moda in če so ta slabo delujoča, torej z malo tkiva, je lahko izdelava hormona slabša,« pojasnjuje Borut Gubina, dr. med., specialist urologije, in v nadaljevanju našteje še nekaj dejavnikov, ki vplivajo na raven tega androgenega hormona: »Na izdelavo hormona testosterona vpliva tudi splošno počutje, zadovoljstvo v življenju, zadovoljstvo z doseganjem ciljev, ki si jih zadamo, telesno težo in količino maščobnih zalog v telesu. Bolj kot je življenje v ravnovesju, močnejša je zmožnost izdelave testosterona.«

Izguba mišične mase, upad spolne sle, motnje erekcije …

Andropavza se pojavi pri moških med 45. in 55. letom ter se odraža z nekaterimi že omenjenimi znaki. Poleg občutnega upada spolne sle, posledičnega upada spolnih odnosov in znižane količine izbrizganega semena pa lahko pride tudi do motenj erekcije. Pri 50. letih ima namreč le te približno 8 % moških, pri 65. letih 20 %, pri 70. letih pa že skoraj 40 % moške populacije. Opazne so tudi spremembe v telesni zgradbi, ki se kažejo z manjšo telesno in obrazno poraščenostjo, kosti postanejo krhke in lažje lomljive.

Mišično maso nadomešča maščobno tkivo. Seveda je razumljivo, da v procesu naravnega staranja prej ali slej pride do tovrstnih znakov, a so v primeru hormonskega neravnovesja še bolj izraziti in preuranjeni. Tako kot v ženski menopavzi se lahko pojavijo vroča oblivanja in pospešeno potenje, spremembe pa se kažejo tudi na počutju. Anksioznost, motnje koncentracije, nespečnost, zmedenost, depresija, utrujenost so lahko pogosti spremljevalci znižanih koncentracij testosterona. »Zanimivo je, da znake ljudje težko prepoznajo, saj nastajajo počasi, v valovih in lahko rečemo, da v andropavzo tonemo počasi.

Šele ko je stanje zelo izraženo, se lahko zavemo, da je stanje kasno,« opozarja sogovornik. Simptomi so pogosto pogojeni s stresom in življenjskim slogom, bodisi prehrano in telesno vadbo ter izpostavljenostjo strupenim snovem v okolju.

Pomanjkanje testosterona kot posledica bolezenskih stanj in zdravljenj

Kot omenjeno, je lahko upad ravni testosterona tudi posledica nekaterih zdravljenj in bolezenskih stanj. Kronično pomanjkanje testosterona je lahko posledica kemoterapij ali obsevanj ob zdravljenju rakavih obolenj ter motenj v hipofizno-hipotalamičnem področju. Med dejavniki, ki lahko vplivajo na upad ravni testosterona, so tudi bolezenska stanja, na primer sladkorna bolezen in srčno popuščanje, pa tudi zdravila za zdravljenje nekaterih rakavih obolenj, recimo tistih na prostati. »Pri zdravljenju raka prostate uporabljamo po drugi strani zdravila, ki odvzamejo učinke testosterona iz telesa, saj je to ena vrsta zdravljenja.

Vpliv zdravil na delovanje možganov in aktivacije osi je možen neželen učinek, tudi operacije na možganih, modih so lahko vzrok,« pojasni dr. Gubina in nadaljuje: »Na izdelovanje testosterona vpliva hormonska os, kjer možgani izdelujejo aktivacijske molekule, ki sprožajo izdelovanje hormona v tkivu testisov. Če pride na tej povezavi kaj vmes, lahko ravni testosterona padejo.« Vrednosti testosterona je mogoče določiti le laboratorijsko, na tešče in v odsotnosti akutnih obolenj, ki bi lahko povzročile njegov predhodni padec.

Meritve pod standardiziranimi pogoji potekajo dvakrat, če je nizka vrednost testosterona v obeh primerih potrjena, je treba zaradi celostnega zdravja raven tega androgenega hormona kar najbolj uravnovesiti. Bistvenega pomena pri tem je zdrav življenjski slog, v posameznih primerih se priporoča tudi nadomeščanje testosterona.

Kako zdrav način življenja z uravnoteženo prehrano in zadostno mero gibanja vpliva na raven testosterona?

S primernim gibanjem in prehrano se namreč sproži razgradnja maščobnega tkiva, ki vsebuj velik delež aromataze, slednja pa iz testosterona proizvaja estrogen. Že nekaj kilogramov lahko močno zmanjša sam proces pretvorbe in dvigne raven testosterona.

Poskrbite, da gibanje postane stalnica v vašem življenju, saj predstavlja dolgoročno naložbo v boljše zdravje in dobro počutje. Na vrhuncu telesne dejavnosti se raven testosterona dvigne za kar tretjino, a se je s športom treba redno ukvarjati, sicer hitro spet pade na izhodiščno vrednost.

Kaj še lahko storimo sami?

Pri lajšanju simptomov andropavze oz. v izogib le tej si lahko pomagate tudi sami. V jedilnik vključite živila z vsebnostjo cinka in vitamina B6, ki pomagata pri tvorbi testosterona. Cink spodbuja encime, ki vplivajo na proizvodnjo testosterona, ter zavira aromataze, ki testosteron pretvarjajo v estrogen. Uživajte bučna semena, sezam, lečo, morske ribe, morske sadeže in pusto meso, vitamin B6 pa najdete v bananah, avokadu, čičeriki, krompirju ter tunini.

Tudi sadje in zelenjava blagodejno delujeta na raven testosterona – zelenjave iz družine križnic, recimo, preprečujejo pretvorbo testosterona. Poskrbite za svoje zdravje. Ne pozabite na primerno tekočino in se izogibajte nezdravim navadam, kot sta kajenje in uživanje velikih količin alkohola. Zmanjšajte vnos nasičenih maščob in se odpovejte hitro pripravljeni hrani ter živilom z visokim glikemičnim indeksom, ki pospešujejo kopičenje maščobe v telesu.

»Na izdelavo hormona testosterona vpliva tudi splošno počutje, zadovoljstvo v življenju, zadovoljstvo z doseganjem ciljev, ki si jih zadamo, telesno težo in količino maščobnih zalog v telesu. Bolj kot je življenje v ravnovesju, močnejša je zmožnost izdelave testosterona.«

ABC

A Andropavza je stanje, kjer se pokažejo simptomi pomanjkanja moškega spolnega hormona testosterona.

B Ženske pojava menopavze ne morejo preprečiti, moški pa lahko upad testosterona upočasnijo.

C Andropavza se pojavi pri moških med 45. in 55. letom.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več