Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

O tem, da sta klorofil in sončna svetloba povezana, smo slišali že v osnovni šoli. Poučili so nas, da rastline za svojo presnovo ne potrebujejo le zraka, hranil in vode, temveč predvsem svetlobo. Klorofil v listih je tisti sprejemnik, preko katerega rastline dobivajo sončno svetlobo. Celice jo sprejmejo in jo tam shranijo v materialni obliki.

Avtor: Saša Vrbančič

 

Klorofil – rastlinska kri, ki je podobna človeški krvi

Evropski kemik Richard Willstaetter je odkril, da rastlinam dajeta zeleno barvo dve barvili: klorofil A, ki je rumenozelene barve, in klorofil B, ki je modrozelene barve. To odkritje mu je prineslo Nobelovo nagrado. V istem času so ugotovili tudi presenetljivo podobnost med klorofilom in našim krvnim barvilom.

Navidezno sta si obe snovi podobni. Razlikujeta se le v tem, da je v osrednjem delu molekule klorofila magnezij, v molekuli hemoglobina pa atom železa. Poleg tega obstaja podobnost med njima tudi po drugih značilnostih in le nekatere od njih je mogoče spoznati z analiziranjem. In tako kot klorofil vpija in shranjuje energijo sonca, tudi kri v človeku opravlja veliko več kot le prenaša hranila.

 

Kri je več kot le skupek hranil

Da je to res, lahko na lastni koži opazijo mnogi, ki so kljub uživanju različnih preparatov še vedno slabokrvni. Kitajska medicina pravi, da je naša kri odraz naše energije. Kri ne more biti boljša, kot je či. Če je čija premalo, če so pretoki zamašeni, če v nas prevladuje temačno razpoloženje, potem noben, še tako dober in drag preparat, ne pomaga. Naša kri bo slaba in to se bo izrazilo na našem počutju.

 

Gozd nas oskrbuje z živo energijo

Samo gnojenje rastlin brez neposrednega vpliva sončne svetlobe ne pomaga. Rastlina ne bo tvorila klorofila. Torej tudi ‘gnojenje’ človeškega telesa z različnimi prehranskimi dodatki ne bo pomagalo, če ga ne bomo izpostavili sončni svetlobi. Tudi dr. Budwig, nemška biokemičarka, ki se je ukvarjala predvsem z raziskavami, kako zdraviti rakave tumorje, primerja procese v zelenih rastlinah s procesi v človeškem telesu. Meni, da ko hodimo po elektromagnetnem polju gozda, se oskrbujemo s sončno energijo. Tudi pri pretoku krvi po naših žilah gre za gibanje električnega naboja v magnetnem polju.

 

Vam kdo ‘pije kri’?

Vse to pomeni, da je naša krvna slika pomemben pokazatelj našega psihofizičnega stanja. Če je slaba, kar pomeni, da so vrednosti neustrezne oziroma izven priporočenih okvirov, potem je čas, da zavihamo rokave. K izboljševanju krvne slike je treba pristopiti celostno. Če vam nekdo ‘najeda’ oziroma vam ‘pije kri’, ugotovite, kdo je to in zakaj se to dogaja. Preverite, kakšno hrano uživate. Ali je to hrana, ki je mrtva? Zamenjajte jo s hrano, ki je užila veliko svetlobe. Sonce je naš prijatelj, ne sovražnik, zato poskrbite, da užijete zadostne količine sončne svetlobe. Tako kot rastline, tudi naše telo nujno potrebuje sončno svetlobo za izdelavo hemoglobina.

 

Preprečite dehidriranost!

Srce vsak dan prečrpa približno deset kubičnih metrov krvi. To pomeni vsako uro 400–500 litrov. Če smo dehidrirani, se kri zgosti. Na ožilju začnejo nastajati  poškodbe, ki jih telo poskuša obvarovati. To stori tako, da izloči več holesterola, ki deluje kot obliž za poškodovano mesto. Če je kri zdrava, polna kakovostnih hranil, če prenaša dovolj kisika in je njena viskoznost ustrezna, bosta zdrava tudi srce in ožilje, skozi katera kri nenehno potuje.

 

Ječmenova trava je prava zakladnica zdravja

Zelo koristno je uživanje sveže stisnjenih sadnih in zelenjavnih sokov, seveda brez sladkorja. Če bi vedeli, kako koristen je sok iz mlade ječmenove trave, bi ga pili vsak dan.

Mlada ječmenova trava namreč vsebuje vse antioksidante, ki varujejo ožilje.

Zeleni sok ječmena vsebuje 11-krat več kalcija od mleka in 7-krat več vitamina C od pomarančnega soka. Zelena ječmenova trava vsebuje aminokisline, beljakovine in vitamine B1, B2, B6, C, folno kislino, kalij, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, betakaroten, mangan. Poleg tega vsebuje tudi encime, ki jih telo dnevno potrebuje za rast in razvoj ter ravnovesje. Ker je zelo alkalna, pomaga telesu ohranjati alkalno in kislo razmerje. Deluje protivnetno in antirazjedno, zato omogoča učinkovito obrambo pred množico bolezni, vključno z rakom in s prebavnimi motnjami. Popravi poškodovano kožo, ustavi nepravilno rast celic in pospeši okrevanje po bolezni. Ker pomaga celicam, da se popravijo, prepreči prezgodnje staranje.

 

Kaj kupiti?

Trg ponuja množico različnih bio in eko izdelkov. Bodite pozorni, katere izdelke iz ječmenove trave boste kupili. Predvsem poglejte, ali kupujete posušeno ječmenovo travo ali dehidriran sok. Posušena ječmenova trava vsebuje bistveno manjši delež klorofila. Preverite tudi o metodi sušenja oziroma dehidracije. Gre za izjemno občutljivo superživilo, ki lahko hitro oksidira, če je sušeno v prisotnosti zraka ali pri višjih temperaturah.


Zanimivost

Leta 2007 je bil ječmen četrti na svetu po pridelavi žitnih zrn. Uporablja se za juhe, enolončnice, kruh, za pivovarski proces za viski in pivo, seveda pa tudi za krmo živali.

 

Januar 2013

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več