Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kaj se nam najbolj prileže, ko zunaj prične pritiskati mraz ali ko se počutimo nemočne, brezvoljne in brez energije ob prehladu? Seveda so to jedi na žlico, dobra domača juha, obara ali golaž, v katere dodamo sestavine, ki nam najbolj ustrezajo, z obilico zelenjave pa poleg odličnega okusa poskrbimo tudi za vnos potrebnih vitaminov in mineralov. Jed je lahko pripravljena z mesom ali brez njega, njen okus pa je dober tudi, ko jo pogrejemo. Z mešanico sestavin in začimb po svojem okusu lahko naredimo edinstveno jed. Mi smo vam pripravili nekaj namigov, ki pa jim lahko dodate še ščepec svoje domišljije ter pripravite odličen in zdrav obrok za vas in vaše najdražje.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Pasulj s suhim mesom

Sestavine: 1 kg kuhanega belega fižola (lahko konzerva), 2 čebuli, 400 g suhega mesa, moka, paradižnikova mezga, sol, česen, majaron, peteršilj, mleta sladka paprika.

Priprava: Čebulo sesekljamo in popražimo na olju. Ko postekleni, dodamo na kocke narezano suho meso in vse skupaj popražimo. Nato dodamo česen in papriko, premešamo in zalijemo z 1 litrom vode. Dodamo še kuhan bel fižol ali (pločevinko belega fižola kar z vodo), majaron, peteršilj, paradižnikovo mezgo, sol ter poper in na srednjem ognju kuhamo do vretja. Vse skupaj premešamo in kuhamo še približno 15 minut na srednje močnem ognju. Pasulj zgostimo z malo moke, mlete paprike in mrzle vode. Tako pripravljeno mešanico ulivamo do želene gostote.

 

Krompirjev golaž s hrenovko

Sestavine: 1 kg krompirja, ½ kg hrenovk, česen, peteršilj, ½ l pretlačenega paradižnika, sol, poper, lovorov list, majaron, žlička rdeče sladke paprike, 1 dl rdečega vina.

Priprava: Narezano čebulo popražimo na manjši količini olja ter dodamo strt česen in mleto papriko, nato pa premešamo. Dodamo na koščke narezan krompir in korenje ter zalijemo z vodo toliko, da prekrijemo krompir in pustimo vreti. Dodamo vse začimbe in kuhamo, dokler se krompir ne skuha. Ko je krompir kuhan, dodamo na kolobarje narezano hrenovko in naredimo podmet (moka, voda, žlica kisle smetane), da zgostimo golaž, vlijemo na krompir in pustimo vreti še nekaj minut. V golaž lahko vkuhamo tudi vodne žličnike (4 žlice moke, jajce in voda), vse skupaj zmešamo in nato z žličko nastrgamo žličnike v golaž. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.

 

Perutninski paprikaš

Sestavine: ½ kg puranjih ali piščančjih prsi, 1 paradižnik, 1 zelena paprika, 1 velika čebula, 2 korenčka, sol, majaron, lovorjev list, žlička rdeče sladke paprike, olje, 1 dl rdečega vina.

Priprava: Puranje meso in zelenjavo narežemo na kocke, na olju popražimo čebulo, dodamo meso in zelenjavo ter nekaj časa dušimo. Zalijemo z vodo, dodamo začimbe in kuhamo do mehkega. Zgostimo in postrežemo.

 

Jota

Sestavine: 300 g kisle repe, 300 g kislega zelja, 300 g krompirja, 300 g kuhanega rjavega fižola, 300 g suhega mesa, 2 čebuli, 1 korenček, lovor, sol, poper, česen, peteršilj.

Priprava: Prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano suho meso, popražimo in zalijemo s ½ l vode. Dodamo repo, zelje, krompir, fižol, nariban korenček in začimbe ter vse skupaj kuhamo do mehkega, približno 45 minut. Po potrebi zalivamo z vodo. Ko je zelenjava kuhana, dodamo kislo smetano in postrežemo.

 

Ričet

Sestavine: ½ kg ješprenja, ½ kg kuhanega rjavega fižola (lahko konzerva), čebula, 1 korenček, lovor, majaron, peteršilj, mleta paprika, sol, kranjska klobasa.

Priprava: Ješprenj namočimo dan prej v hladni vodi. Sesekljano čebulo popražimo in dodamo narezano klobaso. Popražimo, nato dodamo česen in mleto papriko. Ko česen lepo zadiši, zalijemo z vodo. Dodamo namočen ješprenj, fižol, korenje in začimbe, ter vse skupaj kuhamo na majhnem ognju 30 minut. Ričet večkrat premešamo in po potrebi zalivamo z vodo.

 

Ciganski golaž

Sestavine: 300 g govedine, 300 g svinjine, 200 g šampinjonov, 200 g bučk, 1 zelena paprika, ½ kg čebule, kisle kumare, sol, poper, česen, paradižnikova mezga, mleta paprika, lovor, rdeče vino, majaron.

Priprava: Čebulo popražimo, da postekleni, dodamo na kocke narezano govedino in jo podušimo, zalijemo s kozarcem vode in pustimo, da na majhnem ognju počasi vre. Postopek zalivanja ponovimo 2- do 3-krat, odvisno od govedine. Nazadnje počakamo, da nam voda povre in dodamo še svinjino, šampinjone, bučke in papriko, vse narezano na kocke, ter podušimo. Nato dodamo česen in mleto papriko, nekajkrat premešamo in zalijemo z vodo. Dodamo začimbe in vino ter kuhamo še 30 minut. Na koncu golaž zgostimo, vanj naribamo kisle kumarice ter postrežemo.

 

Špinačna juha

Sestavine: ½ kg zmrznjene pretlačene špinače, mleko, sol, peteršilj, česen, lovor.

Priprava: Zmrznjeno špinačo na majhnem ognju raztopimo na maslu, dodamo začimbe brez lovora in zalijemo z mlekom. Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, dodamo lovor in pustimo še 15 minut, da počasi vre. Juhi lahko, preden jo postrežemo, dodamo še sladko smetano.

 

Paradižnikova juha

Sestavine: 1 kg paradižnikov, čebula, sladkor, rdeče vino, mleta paprika, sol, česen, lovor, timijan, peteršilj.

Priprava: Čebulo popražimo na margarini. Ko postekleni, dodamo 2 žlici sladkorja in mešamo, dokler se ne stopi. Dodamo rdečo papriko in česen, hitro zalijemo s paradižniki in dodamo še ½ l vode. Vse skupaj zmeljemo in dodamo začimbe. Kuhamo približno 25 minut na majhnem ognju. Juho zgostimo z moko, vodo in s kislo smetano.

 

Zelenjavna juha

Sestavine: 1 kg zmrznjene jušne zelenjave, sol, bazilika, belo vino, česen, peteršilj, lovor.

Priprava: Zelenjavo popražimo na olivnem olju, zalijemo z vodo, dodamo začimbe ter vino in kuhamo 30 minut. Juho lahko po želji zgostimo, zmeljemo s paličnim mešalnikom ali pa pustimo bolj vodeno.

 

 

Januar, 2011

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja