Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kefir izvira s Kavkaza in je ena najstarejših vrst fermentiranega mleka. Čeprav je kefir  poznan v mnogih državah, ga največ naredijo v Rusiji. Izdelujejo ga predvsem iz kozjega, ovčjega in kravjega mleka. Naredijo ga s pomočjo mlečnokislinske in alkoholne fermentacije, ki jo omogoča raznovrstna mikroflora kefirnih zrnc. Le-ta so oblikovana neenakomerno in so premera 15–20 mm. So rumenkaste barve in spominjajo na koščke cvetače.

Pri čem pomaga kefir?

Nek italijanski zdravnik je sam opravil raziskavo, pri kateri je več dni zaporedoma popil poldrugi liter kefirja in si sproti pregledoval vsebnost toksinov v urinu pred uživanjem kefirja in potem. Čez nekaj časa je ugotovil, da je svoje telo učinkovito očistil strupov. Danes priporočajo uživanje kefirja (in tudi jogurta) v terapevtske namene pri zmanjšanem izločanju prebavnih sokov, dolgem uživanju poživil, jetrnih in žolčnih težavah, črevesnih in drugih infekcijah in podobnih težavah. Kefir ima učinke tudi na holesterol, prebavni trakt in imunski sistem, ima antioksidativne lastnosti, vitamine in minerale, ki jih telo lahko absorbira, olajša vnos kalcija pri starejših, izboljša prebavljivost beljakovin in maščob, vsebuje pa celo antitumorne substance in lastnosti. Njegova visoka biološka vrednost živih mikroorganizmov in blagodejni učinek na presnovo celotnega organizma v povezavi s staranjem še nista povsem raziskana, znano pa je, da gre za edinstveno obliko tesnega sožitja mlečnokislinskih in drugih kvasovk in človeka.

Sirotka predstavlja hrano z visoko biološko vrednost, saj vsebujejo veliko beljakovin, še posebej so pomembne tako imenovane esencialne aminokisline, ki jih telo ne more izdelati samo, temveč jih je potrebno vnesti s hrano. Vsebuje obilo mineralov in vodotopnih vitaminov, ki so prisotni v mleku. Njena prednost je nizka vsebnost mlečne maščobe, in sicer le 0,1 do 0,4 %. Sirotka nastane kot stranski proizvod pri predelavi mleka. V trgovinah lahko najdete precejšnjo izbiro napitkov z različnimi dodatki sadja, lahko pa si privoščite tudi čisto, brez dodatkov.

Pinjenec ostane po metenju smetane v maslo. Je prav tako biološko visokovredno živilo. Predvsem svež pinjenec je lahko prebavljiv in vsebuje vitamine A, C, D, E, K, lecitin, beljakovine in mlečno maščobo. Je prijetnega in osvežilnega okusa.

Skuta je nezrel sir, ki jo delajo iz kravjega ali kozjega mleka. Beljakovine skute vsebujejo veliko življenjsko pomembnih aminokislin, zlasti metionina, ki skrbi za presnovo oz. prebavo maščob in ščiti ter podpira delovanje jeter. V skuti so tudi pomembni vitamini, zlasti skupina B. Med rudninskimi snovmi pa je najpomembnejši kalcij. Lahko skuto izdelujejo iz svežega posnetega in pasteriziranega mleka s pomočjo izbranih vrst mlečnokislinskih mikroorganizmov in encimov. Lahka skuta je mlečni izdelek z nizko vsebnostjo maščob in holesterola. Zaradi njenih prehranskih lastnosti ji je podeljen znak varovalnega živila, saj krepi in ohranja zdravje srca in ožilja. Ne redi in je primerna za shujševalne diete; še posebej pa jo cenijo sladkorni bolniki. Ker je skuta hitro pokvarljiva, jo hranimo na hladnem in jo hitro porabimo.

vir: www.mlekarna-celeia.si

 

 

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več