Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ljudje smo pretežno sestavljeni iz vode. Ko se rodimo, je v našem telesu več kot 70 odstotkov vode. Z leti sicer delež vode upada, dejstvo pa je, da je vsak kotiček v celicah in zunaj njih poln vode. Voda tudi skrbi, da vsi telesni procesi tečejo nemoteno. Nujna je za topljenje in prenašanje hranilnih snovi (kisik, mineralne snovi, …) skozi limfo in druge telesne tekočine, v ravnovesju pa drži tudi tlak, kislost in sestavo vseh kemijskih reakcij.

Avtor: Saša V.

 

Vnos tekočine mora biti izenačen z izločanjem

Potenje, izdihan zrak, urin, blato, vse to pomeni dnevno izgubljanje tekočine. Količina vode, ki jo izgubimo s potenjem, je odvisna od vsakega posameznika in tudi od temperature okolja, aktivnosti in velikosti telesa. Dobra hidratacija pomeni, da vnesemo toliko tekočine v telo, kolikor je telo potrebuje. Velja, da potrebujemo 1 liter vode na vsakih 25 kg telesne teže. Pri odraslem to pomeni približno 2–3 litre tekočine dnevno.

 

Izrednega pomena pa je ohranjanje vodnega ravnotežja pri otrocih. Otroci pogosto pozabijo piti, ker so tako zatopljeni v igro, vendar lahko zaradi majhnega telesa zelo hitro dehidrirajo.

 

Pravilno odmerjanje tekočine

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije najdemo tabelo z orientacijskimi vrednostmi dnevnega vnosa vode s pijačami in hrano za dojenčke, otroke in mladostnike. Gre za nemške, avstrijske in švicarske referenčne vrednosti za vnos hranil in le-te je leta 2004 privzelo tudi Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije.

 

StarostVnos vode s
pijačami trdo hrano
ml/danml/dan
Dojenčki
0 do 4 mesece
4 do 12 mesecev
620
400
/
500
Otroci in mladostniki
1 do 4 let
4 do 7 let
7 do 10 let
10 do 13 let
13 do 15 let
15 do 19 let
820
940
970
1.170
1.330
1.530
350
480
600
710
810
920

Vir: http://www.zps.si/otrok/

 

Seveda navedene vrednosti veljajo za »normalno« dnevno aktivnost. Kadar vladajo posebne okoliščine, kot so na primer povišana telesna temperatura, driska, bruhanje, povečana zunanja temperatura, povečana telesna dejavnost, prekomerno uživanje soli, obilen vnos beljakovin, so potrebe po vodi višje.

 

Ali dojenčki potrebujejo vodo?

Če mamica doji, potem načeloma dojenček v prvih šestih mesecih življenja ne potrebuje dodatne hrane in pijače. Prvi požirki materinega mleka so bolj vodeni in tako učinkovito odžejajo. Pri najmlajših je za preprečevanje dehidracije priporočljivo tudi pogostejše dojenje. V vročih poletnih dneh ponudite dojenčku vseeno malo vode. Ta naj bo čim bolj neoporečna. Ne dajajte otroku vode z okusom, saj gre za dodano umetno aromo.

Pitje pri malčku

Majhnemu otroku ponudite pijačo večkrat dnevno. Naučite ga, da pije, še preden postane žejen. Poskrbite, da bo predvsem v vročih dneh dovolj pil.

 

Ko je otrok šoloobvezen

Takrat naj bo navada pitja čiste vode že osvojena. Otroka naj spremlja plastenka z vodo. V šoli naj pije vodo med odmori. Številni otroci se začnejo v tem obdobju intenzivno ukvarjati s športom, zato je redno pitje nujno.

 

Kaj piti?

Predvsem voda naj bo na voljo cel dan. Če menite, da potrebuje otrok sladko pijačo, potem mu ponudite sveže iztisnjeni sadni sok, ki ga razredčite z vodo v razmerju 1 : 1. Sladkorja ne dodajajte, ker ni potrebe. Dober je tudi nesladkani zeliščni čaj. Manj primerne so industrijsko pripravljene sadne pijače. Vsekakor so gazirane pijače odsvetovane, saj vsebujejo veliko sladkorja in umetnih barvil ter so močan razlog za povečano telesno težo in zobno gnilobo. Prav tako odsvetujte odraščajočemu najstniku energijske pijače, ki vsebujejo kofein in mnogo nezdravih dodatkov. Poleg tega tudi dehidrirajo organizem. Smoothiji, ki so pripravljeni samo iz sadja in zelenjave, so skoraj hrana, saj so energijsko bogatejši. Zato naj jih otroci ne pijejo, kadar so žejni.

 

Gremo na pot

Navadimo se, da je steklenička z vodo vedno v naši prtljagi. Če potujemo poleti, potem bo vročina naredila svoje in vplivala na kakovost vode. Obstajajo posebne izolativne plastenke, ki obdržijo pravo temperaturo vode. Če je pot daljša, potem se ustavljajmo pogosto in otroku omogočimo zračenje, gibanje in tekočino.

 

Pijmo varno vodo

Vsa voda iz pip v Evropi bi morala biti varna, razen če to ni posebej označeno. Vseeno priporočamo, da se pozanimate, kakšna je kakovost pitne vode. Eksotični kraji so nekaj čisto drugega. Navidezno čista voda je lahko nevarna za zdravje. Majhnega otroka imejte na očesu, starejšega pa opozorite na morebitno nevarnost. Ne pijmo vode z ledom, saj je ta lahko vir okužbe. Za dojenčke in malčke dosledno uporabljajmo prekuhano ali kupljeno sterilno polnjeno vodo.

 

Še vedno velja, da je najboljša voda tista iz pipe. Vendar obstajajo pomisleki – predvsem zaradi čedalje močnejšega onesnaževanja. Dober način, kako si zagotoviti kakovostnejšo vodo, so filtri in čistilniki vode.

 

Zanimivost

Ne spreglejmo dehidracije!

Pri otroku lahko dehidracijo zelo hitro spregledamo. Posledice lahko resno ogrozijo njegovo zdravje. Poskrbimo, da bo voda vedno pri roki. Ne dopustimo, da je preveč fizično aktiven v vročini, da ima suhe in razpokane ustnice, da je utrujen in močno razdražljiv. Otroci imajo običajno zmanjšan občutek za žejo. Ko vas bodo prosili za pijačo, bodo že rahlo dehidrirani. Spremljajte tudi urin. Če je ta prozoren oziroma v barvi svetle limonade in ga otrok izloči dovolj, potem je dovolj hidriran. Če pa je temen, ga je malo in ima poleg tega še neprijeten vonj, takrat je vaš otrok najverjetneje dehidriran. Pri dojenčku preverimo pleničko. Če je ta preveč suha, potem je zagotovo dehidriran.

Takoj k zdravniku, če je dehidracija posledica okužb in jo spremljajo bruhanje, driska in/ali visoka temperatura! V tem primeru imejte doma rehidracijski prašek (mineralne soli), ki ga kupimo v lekarni.

 

Kateri čaj izbrati za dojenčka? Ali je čaj varen napitek?

Poljudno pravimo čaj pijačam, ki so pripravljene iz različnih rastlin in plodov z zdravilnimi značilnostmi. Ko začnemo pri dojenčku uvajati mešano prehrano, je prav čaj prvi, ki ga dodamo.

 

Kateri čaj izbrati ob katerem času? Učinki čaja na zdravje dojenčkov in otrok znanstveno in medicinsko niso bili dokazani. Priporočeno je, da se čaj uvede, ko otrok dopolni 4 mesece.

Primerni čaji za najzgodnejše obdobje so tisti, ki so pripravljeni iz sušenih sadnih in cvetnih plodov – npr. jabolko, hibiskus, kamilica, šipek. Izogibajte se čajnim mešanicam, ker imajo dodane arome in barvila, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo.

 

Pozitivne lastnosti čaja so velike količine antioksidantov, delujejo pa tudi antimikrobno. Seveda pa brez neželenih učinkov ne gre: najbolj znana je motnja absorpcije železa, možne so tudi alergijske reakcije.

 

Kamilica deluje blago in najpogosteje ne povzroča nobenih težav, vendar so nekatere rastlinske vrste nevarne. Kamilica je poleg mete znana kot ljudsko zdravilo, ki reši vse tegobe: od krčev, do zaprtja in visoke telesne temperature. Meta pomirja prebavne težave. Ker oba čaja delujeta pomirjevalno, je priporočeno, da ju otrokom damo zvečer pred spanjem.

 

Komarček zdravi prebavne težave. Prežene napihnjenost in krče v želodcu in črevesju. Zaradi odvajalnega učinka naj ga ne bi uživali otroci z drisko.

Šipek in hibiskus sodita med cvetlice. Obe rastlini imata zelo veliko železa in drugih rudnin, npr. kalija in magnezija, medicina pravi, da odpravljata utrujenost in slabokrvnost. Čaji, pripravljeni na osnovi šipka in hibiskusa, so zelo bogati z antioksidanti – s flavonoidi in z vitaminom C.

 

Vsi čaji niso varni za otroke. To so predvsem nekatere zdravilne rastline, ki imajo različne učinke. Če se boste odločili, da boste dojenčku ali otroku dali čaj zaradi zdravljenja ali zmanjšanja zdravstvenih težav, se morate posvetovati s pediatrom ali farmacevtom.

 

Pravilna priprava čaja za dojenčke in otroke:

·         Čaj se ne kuha, ampak ga pripravimo s prekuhano vodo.

·         Čaj naj bo v vodi polovico časa, ki je predviden za pripravo.

·         Temperatura čaja naj ne bo višja od običajne temperature hrane za otroka.

·         Čaja ne sladkajte.

 

Junij 2013

 

 

 

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več