Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Imate prhljaj? Če redno in zmerno uživate selen v hrani ali mineralne dodatke, vam bo to pomagalo pri omejitvi naglavne težave. Pa ne samo to. Selen bo namreč povečal tudi število semenčic v semenski tekočini in tako izboljšal moško plodnost. Ga zaužijete dovolj? Preverite v naslednjih vrsticah. Ob tem lahko pojeste nekaj brazilskih oreščkov, ki so odličen vir selena.

Avtor: Andreja Hergula

 

Rekorderji so brazilski oreščki

Zakaj je pomembno, da vemo, kaj pomeni okrajšava mcg? Ker v mikrogramih (mcg ali μg) merimo odmerke selena. Mikrogram je enak tisočinki miligrama. Nadaljujmo s tistim, kar vas verjetno najbolj zanima. Kaj uživati, da bi selen prišel v naš organizem? Najbogatejši vir selena so brazilski oreščki (saj veste, tisti veliki oreščki, ki so podobni arašidom in so pokriti z rjavo kožico), ti so rekorderji v količini selena, saj ga vsebujejo kar 1.530 mcg/100 g. Če boste kupili mešanico oreščkov in rozin, ne boste zgrešili. A selena je tu manj, 170 mcg/100 g. Sveža tunina, kozice, sončnična semena, morski list na žaru, polnozrnati kruh, indijski oreščki, orehi in rjavi riž, rumenjak, brokoli, čebula, česen, paradižnik, … Tudi tukaj najdemo selen, a v tej hrani je selena nekaj deset mcg/100 g.

 

Poredijo, a …

Zdaj, ko vemo, kaj naj jemo, poglejmo, zakaj bi npr. oreščke sploh jedli in se – bodimo odkriti – ob večjih odmerkih tudi redili. A ker je zdravje na prvem mestu, prisluhnimo pozitivnim učinkom. Najbolj vas bomo razveselili s podatkom, da selen varuje pred rakom – in to pred različnimi oblikami (rakom dojk, jeter, mehurja, prostate in želodca)! Poleg že omenjenega povečanja moške plodnosti in iztrebljanja prhljaja pomaga zmanjševati nevarnost bolezni srca in kapi. Želite prožno tkivo? Uživajte selen. So vam poznani navali vročine in potrtosti v meni? Selen je prava rešitev. Tudi ščitnica in imunski sistem mu bosta hvaležna, saj spodbuja njuno delovanje in preprečuje sicer neškodljivim virusom, da postanejo aktivni. »Jaz imam pa akne. Kako naj se jih znebim?« Kombinacija selena (200 mcg) in vitamina E (10 mg) izboljša videz polti v 6–12 tednih.

 

Koliko selena naj bi dnevno sploh zaužili?

Priporočljiv odmerek za odraslega človeka je 75 mcg na dan. Ženske ga potrebujejo manj, moški, noseče in doječe ženske (a ne več, kot je priporočeno) pa več. Vitamin E in selen sta najboljši par. Oba skupaj sta močnejša kot seštevek njunih posamičnih delovanj. Oba sta antioksidanta, zato zavirata staranje. Poleg kombinacije z vitaminom E selen pozitivno deluje tudi z vitaminoma C in A.

 

»Eh, le kaj mi bo«

Včasih človek deluje po načelu eh, kaj mi bo vse to. Morda vas bodo k uživanju selena spodbudili telesni simptomi, ki se pojavijo ob pomanjkanja minerala. Miozitis, sliši se preveč strokovno, oddaljeno, a v resnici to pomeni vnetje mišic. Lahko je blažje ali hujše, z veliko stopnjo invalidnosti. Pomanjkanje selena lahko povzroči kardiomiopatijo oziroma bolezen srčne mišice, ki je posledica vnetnih in/ali degenerativnih procesov. Pojavijo se znamenja prezgodnjega staranja, težave s prostato (in omenjeno nezadostno moško plodnostjo), prhljaj, šibke mišice, pogoste okužbe.

Kadilci in alkoholiki, pozor! Če kadite ali pijete, se vam zniža koncentracija selena v plazmi. Strokovnjaki so nizko stopnjo selena opazili tudi pri nekaterih rakavih bolnikih. Če le lahko, storite kaj na tem področju.

 

Če je selena preveč

Selen je lahko strupen, če ga zaužijemo preveč – od 3.200 mcg (oziroma 3,2 miligrama) do 6.700 mcg na dan (oziroma 6,7 miligrama). Posledice prekomernega uživanja bodo zaskrbele predvsem ljudi, ki dajo veliko na svoj zadah in videz. Prevelika koncentracija lahko povzroči zadah po česnu, suhe in krhke lase, rumenkasto kožo, izpadanje las. Pojavijo pa se lahko tudi črevesne in želodčne težave ter kovinski okus v ustih (podoben simptom kot pri nekaterih nosečnicah).

 

Če jemljete tablete

Če jemljete klozapin, cisplatin, valproično kislino, kortikosteroide, antikoagulanse in barbiturate, je sočasno jemanje s selenom prepovedano.

 

Kanadska moka je bogata z njim

Dotaknimo se geografije. Nekatera zemlja je s selenom zelo bogata, druga ne. V prehrani je torej selena zadosti, če zemlja, na kateri pridelujemo živila, vsebuje dovolj selena. Zemlja pa je seveda glede na zemljepisno področje zelo različna. Posledično je količina selena, ki ga dnevno zaužijemo, v veliki meri odvisna od moke, iz katere je kruh. Kanadska zemlja je na primer zelo bogata s selenom, evropska pa manj. S hrano zaužijemo manj kot polovico priporočljive količine selena, zato je položaj v Evropi že kritičen. Strokovnjaki priporočajo uživanje majhnih preventivnih količine selena v obliki pripravkov. V močno predelani hrani je včasih uničena večina selena (tega, ki je vanjo prišel po naravni poti). 21. stoletje je prineslo svoje, a pomembno je, da si lahko pomagamo na druge načine.

 

Ste vedeli, da …

… je priporočeno uživanje 3–4 strokov česna dnevno, saj je v njem veliko selena?

… selen v telesu zmanjšuje toksičnost nekaterih kovin, npr. živega srebra, arzena, kadmija in svinca? Zaradi navedenih kovin lahko zbolimo.

… je za dnevni odmerek selena dovolj, če zaužijemo štiri ali pet brazilskih oreščkov? Če pa uživamo dodatke, je najboljša tista oblika selena, ki je vezan na beljakovine. Imenujemo ga selenometionin.

… se večina mineralov (okrog 80) nahaja v našem telesu? V telo vstopajo kot organske spojine ali anorganske soli. V našem organizmu se pretvorijo v takšno obliko, da se lažje vsrkajo. Minerale delimo na oligoelemente (to so minerali, ki jih telo potrebuje več) in mikroelemente, ki jih telo potrebuje manj. Med mikroelemente sodi tudi selen. Nujen je tako za sesalce kot tudi za nekatere rastlinske vrste.

… se rejci goveda v Novi Zelandiji srečujejo z mišično oslabelostjo in slabo delujočo srčno mišico pašnih živali? Vzrok so rastline, s katerimi se prehranjujejo živali, saj vsebujejo premalo selena.

 

 

September, 2012

Ne spreglejte

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več
Parkinsonova bolezen je najhitreje rastoče nevrološko stanje. Ocenjujejo, da ima to drugo najpogostejšo motnjo osrednjega živčevja 10 milijonov ljudi, v
Preberi več
Ali ste vedeli, da je fizioterapija ena izmed najhitreje rastočih vej zdravstva, ki se na podlagi znanstvenih raziskav rehabilitacije poškodb
Preberi več
Kolagen je pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, ki začne v našem telesu drastično upadati nekje po
Preberi več
Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več