Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Gorska območja Paragvaja so porasla s samorodnimi grmički stevije. Ta večletna rastlina, ki zraste v višino do 60 cm, na plantažah pa celo do 90 cm, je vir zdravih sladkosti. Ne vsebuje kalorij, a je vseeno 300-krat slajša od sladkorja. Vsebuje veliko telesu koristnih elementov,  preprečuje raka na dojkah, poskrbi za idealno telesno težo, uživajo pa jo lahko tudi sladkorni bolniki, saj ne dviguje krvnega sladkorja, temveč ga uravnava. Ne  karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov.

 

Indijanci Guarani uporabljajo stevijo že stoletja. V njihovem jeziku jo imenujejo kaa-he-e, kar pomeni sladka zel. Liste že od nekdaj uporabljajo predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene. Prebivalke Andov so jo uporabljale kot kontracepcijsko sredstvo. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi in mesnatimi listi. Stevija je najslajša v začetnem stadiju cvetenja, ko začnejo pobirati liste.

Avtor: Saša V.

 

Stevija vsebuje veliko različnih, a pomembnih snovi

Stevija ima svetlo prihodnost zaradi vsebnosti hranilnih elementov in snovi, ki so jih dokazale številne raziskave. Vsebuje vitamin C, betakaroten (provitamin A), krom, kobalt, rastlinske maščobe in vlakna, železo, magnezij, mangan, niacin, fosfor, kalij, beljakovine, riboflavin, selen, silicij, natrij, tiamin, vodo, cink in olje in dodatnih 53 elementov. Najbolj zanimiva sestavina, ki je sladilo, so glikozidi, ki jih je kar osem različnih vrst.

 

Same dobre lastnosti!

Mnoge znanstvene raziskave v 20. stoletju so proučevale stevijo. Poskusne živali so hranili z odmerki steviosida, ki je bil tudi do 1.250-krat večji od tistega, ki ga v povprečju zaužijemo ljudje. Izsledki so pokazali, da stevija tudi v tako velikih količinah nima niti najmanjših negativnih učinkov na zdravje živali in ljudi. Živali v poskusni skupini so dosegale nekoliko manjšo telesno težo kot »kolegice« v kontrolni skupini, kar je normalna posledica, saj je stevija brez kalorij. Mogoče še bolj pomemben rezultat je bila zmanjšana obolevnost za rakom na dojkah samic in na seskih samcev. Slednji so tudi manj obolevali na ledvicah.

 

Uravnava sladkor v krvi, znižuje krvni tlak …

Raziskave so pokazale, da se sladkornim bolnikom, ki uživajo stevijo ob vsakem obroku, v precej kratkem času optimizira raven sladkorja v krvi. V nekaterih južnoameriških deželah jo zato uporabljajo že kar nekaj časa za zdravljenje sladkorne bolezni in hipoglikemije. Študije so pokazale, da stevija znižuje previsok krvni tlak, ne vpliva pa na normalnega. Preprečuje tudi rast in razmnoževanje nekaterih bakterij in drugih mikroorganizmov. Tako je odlično varnostnica pred bakterijami, ki povzročajo karies, bolezni dlesni in krvavitve dlesni. Zato jo priporočajo za ustno vodico za vzdrževanje ustne higiene. Menda zavira tudi nekatere povzročitelje grip. Celi listi stevije so uporabni predvsem za čaj, ki med drugim izboljšuje človekovo razpoloženje.

 

… in pomaga pri hujšanju

Stevija je odlična pomočnica v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij. Zmanjšuje zaloge v naših maščobnih skladiščih ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Uravnava tek pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem. Dokazano izboljšuje prebavo in delovanje gastrointestinalnega trakta, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.

 

Zanimivosti: 

Nekatere študije so precej časa govorile, da je stevija lahko škodljiva. Na naših policah je dobila svoje mesto šele pred nedavnim.

Čeprav jo predelujejo na Kitajskem, v Tajvanu, Maleziji in Koreji, je še vedno najboljša paragvajska.

 

 

April, 2012

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več