Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Gorska območja Paragvaja so porasla s samorodnimi grmički stevije. Ta večletna rastlina, ki zraste v višino do 60 cm, na plantažah pa celo do 90 cm, je vir zdravih sladkosti. Ne vsebuje kalorij, a je vseeno 300-krat slajša od sladkorja. Vsebuje veliko telesu koristnih elementov,  preprečuje raka na dojkah, poskrbi za idealno telesno težo, uživajo pa jo lahko tudi sladkorni bolniki, saj ne dviguje krvnega sladkorja, temveč ga uravnava. Ne  karamelizira, ni kancerogena, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov.

 

Indijanci Guarani uporabljajo stevijo že stoletja. V njihovem jeziku jo imenujejo kaa-he-e, kar pomeni sladka zel. Liste že od nekdaj uporabljajo predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene. Prebivalke Andov so jo uporabljale kot kontracepcijsko sredstvo. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi in mesnatimi listi. Stevija je najslajša v začetnem stadiju cvetenja, ko začnejo pobirati liste.

Avtor: Saša V.

 

Stevija vsebuje veliko različnih, a pomembnih snovi

Stevija ima svetlo prihodnost zaradi vsebnosti hranilnih elementov in snovi, ki so jih dokazale številne raziskave. Vsebuje vitamin C, betakaroten (provitamin A), krom, kobalt, rastlinske maščobe in vlakna, železo, magnezij, mangan, niacin, fosfor, kalij, beljakovine, riboflavin, selen, silicij, natrij, tiamin, vodo, cink in olje in dodatnih 53 elementov. Najbolj zanimiva sestavina, ki je sladilo, so glikozidi, ki jih je kar osem različnih vrst.

 

Same dobre lastnosti!

Mnoge znanstvene raziskave v 20. stoletju so proučevale stevijo. Poskusne živali so hranili z odmerki steviosida, ki je bil tudi do 1.250-krat večji od tistega, ki ga v povprečju zaužijemo ljudje. Izsledki so pokazali, da stevija tudi v tako velikih količinah nima niti najmanjših negativnih učinkov na zdravje živali in ljudi. Živali v poskusni skupini so dosegale nekoliko manjšo telesno težo kot »kolegice« v kontrolni skupini, kar je normalna posledica, saj je stevija brez kalorij. Mogoče še bolj pomemben rezultat je bila zmanjšana obolevnost za rakom na dojkah samic in na seskih samcev. Slednji so tudi manj obolevali na ledvicah.

 

Uravnava sladkor v krvi, znižuje krvni tlak …

Raziskave so pokazale, da se sladkornim bolnikom, ki uživajo stevijo ob vsakem obroku, v precej kratkem času optimizira raven sladkorja v krvi. V nekaterih južnoameriških deželah jo zato uporabljajo že kar nekaj časa za zdravljenje sladkorne bolezni in hipoglikemije. Študije so pokazale, da stevija znižuje previsok krvni tlak, ne vpliva pa na normalnega. Preprečuje tudi rast in razmnoževanje nekaterih bakterij in drugih mikroorganizmov. Tako je odlično varnostnica pred bakterijami, ki povzročajo karies, bolezni dlesni in krvavitve dlesni. Zato jo priporočajo za ustno vodico za vzdrževanje ustne higiene. Menda zavira tudi nekatere povzročitelje grip. Celi listi stevije so uporabni predvsem za čaj, ki med drugim izboljšuje človekovo razpoloženje.

 

… in pomaga pri hujšanju

Stevija je odlična pomočnica v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij. Zmanjšuje zaloge v naših maščobnih skladiščih ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Uravnava tek pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem. Dokazano izboljšuje prebavo in delovanje gastrointestinalnega trakta, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.

 

Zanimivosti: 

Nekatere študije so precej časa govorile, da je stevija lahko škodljiva. Na naših policah je dobila svoje mesto šele pred nedavnim.

Čeprav jo predelujejo na Kitajskem, v Tajvanu, Maleziji in Koreji, je še vedno najboljša paragvajska.

 

 

April, 2012

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več