Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dvoletni svetlin izvira iz Severne Amerike, danes pa uspeva v zmernih podnebnih območjih po vsem svetu. Na začetku 17. stoletja je prišel v Evropo, a so ga nekaj časa imeli za plevel, dokler niso spoznali, kakšno »moč« ima.

Avtor: Klavdija Škrbo Karabegović

 

Dvoletni svetlin, ki mu v ljudskem jeziku rečejo tudi blanda, gospodična in smrečka, doseže tudi do dva metra višine. Listi so podolgovati in nazobčani, veliki rumeni cvetovi, ki imajo zelo prijeten vonj, samostojno rastejo iz zalistja. Zanimivost svetlina je, da se cvetovi odpirajo šele v mraku, ko jih oprašujejo nočne žuželke. Rastlina je razširjena po vseh zmerno toplih predelih, zaradi lepote in prijetno dišečih cvetov pa jo ponekod tudi kultivirajo. Najdemo jo tudi v Sloveniji ob poteh, na ledinah in v gozdičkih, najpogosteje na peščenih tleh. Cveti od junija do oktobra.

 

Uporabni deli in učinkovine

Za zdravilno uporabo je primerno mastno olje zrelih semen, ki ga kupimo v lekarni. V zdravstvene namene lahko nabiramo tudi liste v času cvetenja in pripravimo čaj, a takšnih blagodejnih učinkov na zdravje kot pri olju ni. Za pripravo čaja potrebujemo 2 žlički listov svetlina, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Dnevno popijemo 2–3 skodelice.

Predvsem pa se v zdravstvene namene uporablja svetlinovo olje, ki se pridobi iz semen. Svetlinovo olje je bogat vir linolne (65–80 %) in gama linolenske kisline (8–14 %) – nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, ki nase vežeta proste radikale in sta zato pomembni za zaščito živcev in celic. Danes postaja svetlinovo olje pomemben naravni izvir esencialnih maščobnih kislin, zato povpraševanje po njem raste. A hkrati s povpraševanjem raste tudi število ponarejenih in posledično biološko neaktivnih pripravkov, zato je zelo pomembno, kje kupimo svetlinovo olje.

Kupimo lahko tudi kapsule s svetlinovim oljem. Ne glede na obliko zdravila pa moramo paziti, da ne prekoračimo dnevnega odmerka, ki pri odraslih znaša 4–6 g, pri otrocih, mlajših od 12 let, pa 2–4 g. Dvakrat na dan zaužijemo torej polovico dnevnega odmerka. Na voljo so tudi dietna živila z dodatkom svetlinovega olja.

Pripravki svetlinovega olja so namenjeni dolgoročni uporabi, saj do opaznega učinka pride šele po 4–12 tednih.

Poleg notranje lahko svetlinovo olje uporabljamo tudi zunanje; za zunanjo uporabo so na voljo različni kozmetični izdelki.

 

Svetlin in zdravje

V Severni Ameriki, od koder rastlina izvira, uporabljajo svetlin predvsem zunanje za zdravljenje čirov in drugih kožnih bolezni ter za oskrbo lažjih ran. V Evropi so njen zdravilni učinek prepoznali pri obolenjih vranice in jeter. Sicer pa je uporaba svetlina v ljudskem zdravilstvu zelo široka; uporabljajo ga pri sladkorni bolezni, multipli sklerozi, predmenstrualnem sindromu, povišanem holesterolu, želodčnih težavah, pri hiperaktivnosti otrok, pri kožnih izpuščajih, pikih žuželk itd.

Danes svetlin izredno cenimo predvsem zaradi vsebnosti linolne in gama linolenske kisline, ki lahko v okviru nemastne diete pomagata preprečevati bolezni srca in ožilja. Prav tako omenjeni kislini zavirata širjenje vnetij in krepita imunski sistem. Nenasičene maščobne kisline blagodejno vplivajo pri številnih boleznih, kot je npr. predmenstrualni sindrom, povišan krvni tlak, povišan holesterol, revmatični artritis, kronična utrujenost, diabetične nevropatije itd.

Klinične študije so pokazale, da je olje iz semen svetlina primerno za zdravljenje nevrodermititisa, saj zavira vnetne procese. Študije so tudi pokazale, da sta notranja in zunanja uporaba svetlinovega olja uspešni pri atopičnem dermatitisu.

 

Stranski učinki

Ob pravilni uporabi so stranski učinki zelo redki. Svetlin lahko občasno povzroči slabost, prebavne težave in glavobol, še redkeje alergijske reakcije. Svetlin ni primeren za otroke, mlajše od enega leta, nosečnice in doječe ženske oziroma naj se le-ti o uporabi posvetujejo z zdravnikom ali s farmacevtom.

 

 

Marec, 2012

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več