Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V zadnjih tednih smo bili tudi v Sloveniji priča praznjenju polic v trgovinah, po lekarnah pa so pošle zaloge zaščitnih mask in razkužil. Pristojne službe mirijo, da je panika odveč, saj v Sloveniji za zdaj nimamo niti enega potrjenega primera okužb, vendar pa ga lahko zagotovo pričakujemo v bližnji prihodnosti glede na stanje v ostalih evropskih državah. Več o priporočilih v nadaljevanju.

Avtorica: Anja Kuhar Glišić

O virusu

Korona virus SARS-CoV-2 povzroča bolezen Covid-19, za katero so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) značilni slabo počutje, nahod, utrujenost, povišana telesna temperatura, kašelj in v težjih primerih občutek pomanjkanja zraka.

Za zdaj približno 80 % okužb poteka v blažji obliki, po do zdaj znanih podatkih naj bi se smrtnost gibala med 2 in 4 %, pri čemer NIJZ navaja, da je bilo večino smrtnih primerov med starejšimi ljudmi ter ljudmi s pridruženimi kroničnimi boleznimi. Dodajajo, da na smrtnost sicer vpliva več dejavnikov, kot so dostopnost do zdravstvene oskrbe, njena kakovost in razpoložljivost, informiranost prebivalstva, da pravočasno poišče zdravniško pomoč, pa tudi starost prebivalstva. Po do zdaj znanih podatkih tudi še ni jasno, ali je oseba po preboleli okužbi na virus imuna, saj so se že pojavili primeri, ko se je oseba okužila dvakrat.

SARS-CoV-2 se po do zdaj znanih podatkih prenaša kapljično (s kašljanjem ali kihanjem), varna razdalja od obolelega naj bi bila približno 1,5 metra. Čeprav se virus lahko prenaša tudi preko okuženih površin, pa humani korona virusi niso stabilni na suhih površinah in tako naj bi se virus dezaktiviral v nekaj urah do nekaj dneh, najdlje v devetih dneh.

Inkubacijska doba virusa še ni povsem definirana, z NIJZ so nam odgovorili, da po nekaterih podatkih traja 4–6 dni, po drugih 5 dni, razpon pa znaša do 24 dni. Glede kužnosti asimptomatskih oseb, ki SARS-CoV-2 nosijo v dihalih in nimajo znakov bolezni, še ni jasnih odgovorov, dodajajo pa, da so običajno bolj kužni bolniki s kliničnimi znaki okužbe, saj je virusno breme, ki ga izločajo, bistveno večje.

Ukrepi

Slovenija naj bi bila na morebitno epidemijo korona virusa pripravljena in, kot je povedal Darko Čander s Sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino pri ministrstvu za zdravje, je v ta namen določenih 16 ključnih vstopnih točk (ambulant) za obravnavo potencialnih primerov okužb, kjer bodo pripravljeni na morebitni sprejem bolnikov.

V primeru, da se pri osebi pojavijo simptomi, ki spominjajo na okužbo s Covid-19, zlasti če je pred tem obiskala katero od držav, v katerih je potrjena epidemija korona virusa, naj ta najprej pokliče osebnega zdravnika ali najbližjo dežurno ambulanto, od koder bo napoten na eno od 16 vstopnih točk.

Ker se okužba lahko potrdi le z mikrobiološkim testiranjem, se potencialno obolelemu v izoliranih prostorih odvzame bris nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal ali drugih kužnin, rezultati pa so običajno znani v treh urah.

V izogib preprečevanju okužb so v nekaterih slovenskih bolnišnicah vpeljali prepoved obiskov na vseh oddelkih, pred nekaterimi bolnišnicami so postavljeni tudi zabojniki, v katerih triažni zdravniki pregledajo bolnike s simptomi možne okužbe s korona virusom, pri katerih je v večini potrebna predhodna najava.

Splošna priporočila

Z dela naj izostanejo vsi, ki kažejo znake prehlada, poleg tega je treba skrbeti za pravilno higieno kašlja, redno prezračevanje zaprtih prostorov, izogibanje ljudem z znaki okužbe dihal in podobno.

Za pravilno higieno kašlja in kihanja poskrbimo tako, da si pred kihanjem/kašljanjem pokrijemo usta z robčkom, ki ga po vsaki uporabi odvržemo v smeti ali kihnemo/zakašljamo v zgornji del rokava, nato si temeljito umijemo roke.

Roke si pravilno umijemo tako, da jih splaknemo pod vodo, jih z milom drgnemo eno minuto, nato pa temeljito splaknemo s toplo vodo in obrišemo s papirnato brisačko, s katero zapremo tudi pipo in jo po uporabi odvržemo v koš za smeti.

Trenutno ni dokazov, da bi se virus lahko prenašal preko domačih živali, živine ali živil, saj naj bi potreboval živega gostitelja, da preživi; vseeno pa na NIJZ svetujejo splošne higienske ukrepe pri rokovanju z živili in zadostno toplotno obdelavo živil ter umivanje živil, ki jih zaužijemo surova.

Glede večjih javnih dogodkov so na NIJZ so mnenja, da trenutno splošno odpovedovanje ni potrebno, ker pa predstavljajo povečano tveganje za prenos okužb, svetujejo, naj se jim za vsak primer izognejo starejše osebe, kronični bolniki in vsi, ki kažejo kakršne koli znake obolenja.

Trenutno se odsvetuje tudi obisk domov za starostnike, pri katerih bi lahko v primeru okužbe bolezen potekala v težji obliki; oseba, ki kaže znake okužbe dihal, naj v lekarno ne hodi sama, ampak naj po zdravila napoti zdravo osebo.

ABC

A Poskrbite za pravilno higieno kašljanja ali kihanja.

B Redno si umivajte roke z milom in toplo vodo.

C Če ste prehlajeni, se izogibajte obiskom v bolnišnicah in domovih starostnikov.

Worldometerhttps://www.worldometers.info/coronavirus/

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več