Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

V hladnih zimskih mesecih se število prehladnih obolenj poveča. Prehlad je virusna okužba zgornjih dihalnih poti, ki jo povzročajo številni virusi, zato je bolezen pogosta. Nizke zunanje temperature sicer ne vplivajo na širjenje virusov, vendar se v hladnih dneh več zadržujemo v zaprtih prostorih, v bližini drugih ljudi, kar olajša prenos virusov. Bolj so ogroženi otroci v vrtcih, šolah, prebivalci domov za ostarele in obiskovalci nakupovalnih centrov. Virusi prehlada se prenašajo po zraku (kašelj in kihanje) in z rokami, ki so onesnažene z virusi, ki na različnih predmetih preživijo več ur. Za preprečevanje prenosa okužbe je najpomembnejša dobra higiena rok, pogosto in natančno umivanje z milom in toplo vodo, če te možnosti ni, lahko uporabimo vlažne robčke ali alkohol v priročnem pršilu. Za brisanje nosu priporočamo uporabo papirnatih robčkov, ki jih po uporabi zavržemo. Pri kašlju in kihanju usta in nos pokrijemo. Bolniki s prehladom naj ostanejo doma in se izogibajo množicam ljudi. Tudi v hladnih zimskih mesecih se čim pogosteje zadržujmo in gibajmo v naravi.

Bolniki s prehladom imajo sprva bolečine v žrelu, kasneje se pridruži zamašen nos, izcedek iz nosu, lahko tudi kašelj in hripavost. Bolezen izzveni v 7 do 10 dneh. Sprva si lahko pomagamo sami. Bolnik naj pije dovolj tekočine, najbolje mlačne zeliščne čaje. Poskrbi naj za dobro prehodnost nosu, uporabi fiziološko raztopino in dekongestivne kapljice, ki bodo odmašile nos. Ob bolečinah v žrelu lahko liže pastile ali uporabi pršilo, ki lokalno omili bolečino in zmanjša vnetje. V primeru hripavosti je nujen glasovni počitek, priporočamo tudi vlažne inhalacije. Bolnik naj se izogiba telesnemu naporu.

Če se pridružijo povišana telesna temperatura, ki vztraja, ter težave pri požiranju hrane in tekočine, je le potrebno obiskati zdravnika. Zdravnika naj obišče tudi bolnik z bolečinami v žrelu in brez drugih prehladnih znakov, kajti tedaj je verjetneje, da ima angino, ki zahteva zdravljenje z antibiotikom, ki ga predpiše zdravnik. Če se pojavijo bolečine v licih, zobeh, gnojav izcedek iz nosu in glavobol, ki se ojači ob sklanjanju, gre najverjetneje za vnetje obnosnih votlin kot zaplet prehlada, potrebno je obiskati zdravnika, ki bo priporočil primerno zdravljenje. Tudi akutno vnetje srednjega ušesa se lahko pojavlja kot zaplet prehlada, še posebej pri majhnih otrocih, kjer so anatomske razmere take, da se virusi in bakterije iz nosnega žrela zlahka prenašajo preko ušesne troblje v votlino srednjega ušesa.

 

November 2016

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja