Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pandemija

Pandemija (pandemos izhaja iz latinske besede pandere, kar pomeni razprostranjen, razširjen) pomeni, da je okužba zajela več držav in se razširila na več celin. Do pandemije običajno pride, kadar se v okolju pojavi nov povzročitelj nalezljive bolezni, s katerim se ljudje še nikoli nismo srečali in smo zato zanj bolj dovzetni. Povzroča obolenja in se lahko hitro širi med ljudmi. Pandemija se običajno pojavlja v več valovih, ki se po svojih značilnostih lahko med seboj povsem razlikujejo. Vsaki pandemiji sledi postpandemična faza. Med trajanjem pandemije se z novim virusom okuži veliko ljudi, ki nato razvijejo imunost, nekateri pa imunost pridobijo s pravočasnim cepljenjem. Svetovna zdravstvena organizacija je 11. junija 2009 razglasila pandemijo gripe A (H1N1)v, ki je v teku in bo najverjetneje trajala nekaj mesecev.

 

 

Še nekaj nasvetov

Širjenje okužbe z novim virusom gripe lahko zmanjšamo, če upoštevamo nekaj osnovnih napotkov:

 • Pogosto umivanje rok je najučinkovitejša zaščita. Roke si vedno umijemo po kašljanju, kihanju, brisanju nosu in dotikanju onesnaženih površin, s katerimi je bilo v stiku veliko ljudi. Roke si vsaj 20 sekund temeljito umivamo z milom in izperemo s toplo vodo. Roke obrišemo s papirnato ali tekstilno brisačo za enkratno uporabo in z njo zapremo pipo.
 • Kadar nimamo možnosti umivanja rok (na potovanju), so učinkoviti tudi robčki z alkoholnim razkužilom, s katerimi si temeljito obrišemo roke.
 • Z rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust. Okužba se pogosto širi tako, da si z dotikanjem različnih onesnaženih površin virus sami vnesemo v telo.
 • Ko kihnemo ali zakašljamo, si usta ali nos prekrijemo s papirnatim robčkom, ki ga takoj po uporabi odvržemo v najbližji koš. Če papirnatega robčka nimamo, lahko kihnemo ali zakašljamo v zgornji del rokava.
 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki imajo znake bolezni.
 • Osebi, ki ima znake bolezni, se ne približamo na manj kot en meter.
 • Če pri sebi opazimo bolezenske znake pandemske gripe, ostanemo doma in pokličemo izbranega zdravnika, ki nam bo svetoval, kako ravnati.

 

 

Nosečnice

Nosečnice ne zbolevajo bolj pogosto in niso bolj dovzetne za okužbo s pandemsko gripo. Ko pa zbolijo, so bolj ranljive, bolj dovzetne za zaplete (pljučnica, resni zapleti na dihalih), ki ogrožajo tako mater kot plod oz. otroka. Nosečnicam zato svetujemo, da dosledno skrbijo za pogosto izvajanje higienskih ukrepov, se izogibajo tesnim stikom z ljudmi, posebno s tistimi, ki kažejo znake obolenja, in prostorom, v katerih se zbirajo množice.

Če nosečnica zboli za pandemsko gripo, naj ostane doma in se nemudoma posvetuje s svojim izbranim splošnim zdravnikom ali ginekologom.

 

 

Kdaj naj gre oboleli s pandemsko gripo vseeno k zdravniku?

 

ODRASLI:

 • če postane dihanje težavno, vas duši ali se pojavijo hude bolečine v prsih;
 • če začnete izkašljevati gnoj ali krvavo sluz;
 • če postanejo ustnice modre ali vijolično obarvane;
 • če hodite na vodo vedno redkeje, urina je malo in je temne barve;
 • če ste omotični, počasni, zaspani, zmedeni in na vprašanja zmedeno odgovarjate.

 

OTROCI:

 • če težko dihajo že pri majhni telesni aktivnosti ali hitro in neredno dihajo;
 • če imajo bolečine in jim piska pri dihanju;
 • če imajo povečano telesno temperaturo več kot 39 ºC;
 • če pogosto bruhajo;
 • če imajo modro ali vijolično obarvane ustnice;
 • če se pojavijo znaki izsušitve, omotičnost, redko uriniranje, malo urina, zaspanost, zmedenost ali neodzivnost.

 

Več podrobnosti si lahko ogledate na spletni strani www.ustavimo-gripo.si.

 

 

Cepljenje proti sezonski gripi

S cepljenjem proti sezonski gripi so na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana (Zaloška cesta 29, Ljubljana) pričeli 28. septembra 2009.

 

Strokovnjaki predvidevajo, da lahko letos zboli za sezonsko gripo več ljudi kot v preteklih letih, saj bosta hkrati krožila virus sezonske gripe in virus nove gripe. Zato se tudi predvideva, da bo obolevnost večja, posledično pa bo več bolnikov potrebovalo bolnišnično zdravljenje.

 

Cepljenje priporočamo vsem, ki se želijo zaščititi pred sezonsko gripo, še zlasti pa osebam, starim 65 let in več, odraslim in otrokom s kroničnimi obolenji ali imunsko oslabljenim, majhnim otrokom, starim od šest do 23 mesecev, ter oskrbovancem v domovih za starejše občane. Cepljenje priporočamo tudi zaposlenim v zdravstvu, vzgoji in izobraževanju, prometu, obrambi, policiji, protipožarni službi in drugim, saj v primeru epidemije njihova odsotnost z dela lahko ohromi delovanje teh dejavnosti.

 

Za cepljenje se je treba predhodno naročiti na tel. številki 01/586 39 20 ali 01/586 39 00.

Cena cepljenja:

 • redna cena 12 €
 • za vse kronične bolnike 7 €
 • za starejše od 65 let   7 €

 

 

November, 2009

Ne spreglejte

Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več
Do raka pljuč pride zaradi nenadzorovane rasti celic v dihalih. Najpogosteje je to v pljučih, redkeje se zgodi v sapnici
Preberi več
Probiotiki ABC
Naše črevesje ni le prebavni organ, temveč je del našega imunskega sistema, saj je odgovorno za kar 80 odstotkov naše
Preberi več
Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, kjer se pojavljajo srbeča, ekcematoidna žarišča po telesu. Poudariti je treba, da bolezen
Preberi več
Stres lahko opredelimo, kot vsako vrsto spremembe, ki povzroči fizično, čustveno ali psihološko obremenitev. Je odziv našega telesa na vse,
Preberi več