Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Multipla skleroza je avtoimunska bolezen centralnega živčnega sistema. Pri tej bolezni pride do poškodb zaščitne ovojnice (mielinske ovojnice) živčne celice. Zaradi te poškodbe se informacije preko živcev ne prenašajo in tako prihaja do okvar, ki se najpogosteje kažejo v okvari vida ter sluha, izgubi ravnotežja, okvarah spodnjih ter zgornjih okončin, utrujenosti, težavah kognitivnega mišljenja, inkontinenci (težavah z zadrževanjem in odvajanjem vode). Med simptomi multiple skleroze, kronične avtoimune vnetne bolezni, pa so tudi motnje spolnosti. O vzrokih, pogostosti, težavah, možnem zdravljenju in drugih pomembnih dejstvih omenjenih motenj pri multipli sklerozi smo se pogovarjali z dr. Alenko Horvat Ledinek, dr. med., iz Centra za multiplo sklerozo na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja.

Avtorica: Katja Štucin

Primarni vzrok spolne disfunkcije pri bolnikih z multiplo sklerozo je nevrološka okvara. Kaj še vpliva nanjo?

Spremembe, lezije v hrbtenjači in/ali v osrednjem živčevju so osnovni razlogi za spolno disfunkcijo. Med drugotnimi razlogi so utrudljivost, šibkost mišic, spremembe občutenja, prisotnost mravljincev v genitalnem predelu, spastičnost, bolečina, motnje mokrenja in neželeni učinki zdravil. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na duševno komponento.

Kako pogosto se pojavijo motnje spolnosti pri bolnikih z multiplo sklerozo?

Spolna disfunkcija je prisotna pri 50 do 90 odstotkih oseb z multiplo sklerozo (MS). V povprečju bi lahko rekli, da se pojavi pri približno 80 odstotkih moških in 75 odstotkih žensk.

Kateri so najpogostejši simptomi pri moških?

Najpogostejši simptomi pri moških so težave z erekcijo (nabreknjenjem, otrditvijo spolnega organa) in ejakulacijo (izbrizgom semena pri najvišji spolni nadraženosti). Omeniti velja tudi izgubo libida oz. spolnega nagona, slom in spremenjeno senzibiliteto oz. občutljivost. Pri moških je spolna disfunkcija nekoliko pogostejša kot pri ženskah.

Kako se težave kažejo pri ženskah?

Pri ženskah se težave najpogosteje kažejo v lubrikaciji (navlaženju nožnice zaradi vzburjenja), izgubi libida, spremenjeni senzibiliteti in nezmožnosti doživetja orgazma oz. vrhunca in sprostitve spolne vzdraženosti.

Imate občutek, da vaši pacienti ne želijo govoriti o težavah pri spolnosti ali večinoma v okviru zdravljenja izpostavite tudi to temo, saj jim skušate čim bolj pomagati? Se vam zdi, da je treba vedno znova poudarjati, da tovrstne težave ne smejo biti tabu tema?

Zelo malo bolnikov izpostavi, da ima težave s spolno disfunkcijo. V večini primerov je treba povprašati in šele nato se bolniki sprostijo in začnejo pojasnjevati o težavah pri spolnosti. Morda so nekoliko pogumnejši mladi moški. Vsekakor je potrebno dobro svetovanje, ki zagotovo zmanjša nelagodje, pomembna pa je tudi duševna podpora, kot pri večini zdravstvenih težav.

Kakšni načini zdravljenja obstajajo?

Bolniki si pomagajo s tabletami zaviralcev fosfodiesteraze. Erektilno disfunkcijo tako lahko zdravimo z oralnimi zdravili, kot sta sildenafil in tadalifil, intrakavernozno injekcijo vazoaktivnih zdravil, vakuumskimi pripomočki ali penilnimi protezami. Pri ženskah s spolno disfunkcijo glede na raziskave lahko rečemo, da sildenafil povzroča izboljšano lubrikacijo, ne vpliva pa na željo ter zmožnost doživetja orgazma. Pri lubrikaciji pomaga hormonska nadomestna terapija. Ženskam sicer svetujemo uporabo lubrikantov in spolnih pripomočkov.

Za multiplo sklerozo ne poznamo zdravila in niti ne vemo vzroka za nastanek bolezni. Kakšna pa je povprečna uspešnost zdravljenja motenj spolnosti pri tovrstnih bolnikih?

Lahko rečem, da je zdravljenje pri večini bolnikov učinkovito.

Osebna zgodba člana Združenja multiple skleroze Slovenije:

Sem 54-letni moški in imam že vrsto let klinično potrjeno multiplo sklerozo. Bolezen je z leti napredovala tako, da zdaj pri hoji uporabljam bergle in invalidski voziček. Moje težave v spolnosti so se začele po 50. letu, izražale so se najbolj z neotrdelostjo spolnega uda, torej z erekcijo, in s tem posledično nezmožnostjo spolnega odnosa. Tako so se začele tudi težave v odnosu z mojo ženo, ki mi je očitala, da me ne privlači oziroma je ne ljubim več. Zapadel sem v depresijo in se zaprl vase. O tem se dolgo časa nisem pogovarjal z nikomer, saj sem mislil, da se to dogaja samo meni. Na enem od naših tedenskih srečanj smo načeli temo o inkontinenci, prostati in s tem povezanimi težavami v spolnosti. Predsednico sem prosil za osebni pogovor, kjer sem ji zaupal svoje težave. Napotila me je k zdravniku (najprej je sama poklicala osebnega zdravnika in mu pojasnila moje težave), on pa me je napotil k urologu. Po pogovoru in pregledu mi je predlagal injekcije zdravila, ki ga zdaj redno uporabljam, tako da so moje težave z erekcijo in posledično s spolnimi odnosi urejene. Pogovoril sem se tudi z ženo, ji priznal svoje težave, ji povedal o pregledu in o zdravilu. S tem mi je padlo veliko breme z duše, tudi žena je uvidela, da me ni znala poslušati in razumeti. Izboljšal se je tudi najin odnos, kajti po tej izkušnji se več pogovarjava. Ob tem lahko izpostavim, da se zdaj tudi v naši podružnici odkrito pogovarjamo o spolnosti oziroma o težavah pri tem in si pomagamo z izmenjavo mnenj. Moje življenje se je tako spremenilo na bolje, ukvarjam se s športom, predvsem pa mi dosti pomagajo odkriti pogovori z drugimi člani. Upam, da bom s svojo zgodbo o motnjah spolnosti pri multipli sklerozi pomagal vsem, ki imajo podobne težave. Naj ne naredijo podobne napake, kot sem jo storil jaz, ko sem vse držal v sebi, kar je še poslabšalo celotno situacijo. Pogovarjajte se in delite svoje težave z drugimi!

 

Februar 2015

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več