Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

udi starše, ki zob svojim otrokom v prvih letih sploh še ne čistijo. Po besedah zobozdravnice Jurke Korenini Kavšek, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, sicer vedo, kaj zobna ščetka je, uporabljajo pa je še ne. V zobozdravstveno ordinacijo tako pridejo dvoletniki, katerim starši še niso začeli čistiti zob.

Avtorica: Andreja Hergula

Že nosečnice so poučene

Kaj storijo na tem področju? Zelo pomembna stvar pri promociji zdravja zob in ustne votline pri najmlajših so predavanja v šolah za bodoče starše. V sklopu šole za starše bodočim staršem organizirajo predavanje o zobeh, kjer bodoči starši dobijo informacije o skrbi za ustno zdravje njihovega bodočega malčka. V prvem letu otrokove starosti pa pridejo starši z otrokom prvič k zobozdravniku, kjer jim ta znova poda potrebne informacije glede na stanje zob njihovega otroka.

Utrujeni, a vztrajni

Starši naj otrokom čistijo zobe dvakrat dnevno, po zajtrku in pred spanjem. Večerno čiščenje zob pri najmlajših otrocih pa zna biti utrudljivo, ker so starši po celodnevnih aktivnostih utrujeni, otroci pa še bolj. Starši pogosto čakajo do zadnje minute pred otrokovim spanjem, preden najdejo čas za čiščenje otrokovih zob. Staršem svetujemo, da otroku očistijo zobe, ko še niso zelo zaspani. Čiščenja zob naj, kljub morebitnim otrokovim protestom, ne spuščajo. Če bodo popustili enkrat, dvakrat, bo to hitro prišlo v ustaljeno prakso in posledično do kariesa.

Pogosto želijo otroci pri treh letih že sami čistiti zobe, vendar zobno ščetko le grizejo ali pa se z njo igrajo, tako da starši tega ne morejo vzeti za umivanje in morajo po končani igri otroku sami temeljito očistiti zobe. Starši naj bodo inovativni, lahko ima eno ščetko otrok, drugo starš, pa bo opravilo morda lažje steklo.

Zobna miška navdušila

Kako še motivirati otroka za čiščenje zob? Otrok v tem obdobju še ne more dojeti, zakaj je opravilo pomembno. Lahko pa ga na igriv način uvedemo v vsakodnevno opravilo. Po besedah vzgojiteljice vrtca Sončni žarek iz Škofje Loke Marilen Polajžer je čiščenje zob izredno pomembno opravilo, saj otroke navajamo na rutino. Treba pa je začeti pravočasno, da dobijo veselje do tega. Kako so se tega lotili v njihovem vrtcu?

»Pri nas v vrtcu je čiščenje zob prijetno opravilo. Na začetku leta se ustni higieni posvetimo bolj intenzivno. Jeseni je k nam prišla zobozdravnica, ki je s seboj prinesla zobno miško. Ta je vsem pogledala zobke in otroci so bili nad njenim obiskom navdušeni. Sicer pa imamo pri nas metodo, da ob čiščenju zob štejemo. Staršem svetujem, da si za večjo motivacijo pri čiščenju zob iz knjižnice izposodijo kakšno simpatično knjigo na temo zobne higiene in se o tem malo pogovarjajo. Če starši uspejo, naj pranje zob postane del večerne rutine, ki jo otroci potrebujejo. Naj otrok vidi starša pri pranju zob. Siljenje pa vsekakor ne zaleže.«

Zobna krema naj bo s fluoridi

Sicer pa smo že v veliki večini poučeni o tem, da moramo otrokom zobke čistiti zjutraj in zvečer. S čiščenjem zob začnemo takoj po izrasti prvega mlečnega zoba v ustno votlino. Čistimo z zobno ščetko in zobno kremo. Pomembno je, da je velikost aktivnega dela zobne ščetke prilagojena otrokovi starosti. Zobna krema naj že od samega začetka vsebuje fluoride, prilagojena naj bo otrokovi starosti. Svetujemo, da otroka motivirate za čiščenje zob tudi s tem, da mu dovolite sodelovanje pri izbiri zobne ščetke in najljubšega okusa zobne kreme.

Mlečne zobe popravljamo

Če pa se kljub trudu zgodi, da na mlečnem zobu nastane karies, se po besedah Korenini Kavškove, dr. dent. med., spec., zobozdravniki vedno trudijo, da kariozne mlečne zobe popravljajo. Kariozni zobje pomenijo stalen pojav mikrobov v ustni votlini. Zdravi mlečni zobje so pomembni tudi za pravilen govor, žvečenje in grizenje, za estetski videz obraza in tudi za razvoj pravilnih medčeljustnih odnosov.

Preverjajte do dvanajstega leta

Čeprav se nam zdi otrok zelo samostojen, pa morajo starši do njegovega dvanajstega leta vsekakor preverjati umivanje zob. »Ko gredo otroci v šolo, naj starši pustijo otroku en dan na teden, da si sami čistijo zobe, kar pomeni, da stanje po otrokovem umivanju le preverijo, kasneje pa to stopnjujejo. Svetujem, da tudi po dvanajstem letu starši občasno preverijo umivanje zob, saj otroci v tem obdobju postanejo zelo površni. Dogaja se, da predvsem zvečer spuščajo kritična mesta na zobovju in zato se tam hitro pojavi karies,« razlaga zobozdravnica.

Ste vedeli, da …

ste otroku zgled pri ustni higieni? Tudi vi si zobe skrbno negujte. Umivajte si jih skupaj z otrokom, saj smo odrasli vzor življenjskih navad in tako postane umivanje zob trajna navada odraslih in otrok skozi celotno življenje.

je možnost za nastanek kariesa manjša, če bo otrok po kosilu pojedel kakšno manjšo sladkarijo? Če pa se bo celo popoldne sprehajal z vrečko bombonov v rokah, redno pil sladke tekočine, tudi čaje z medom, pa bo karies zagotovo nastopil v nekaj mesecih. Sladkarije morajo biti zunaj dosega otrok, dozirajo pa naj jih starši.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več