Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Eden od osnovnih pogojev za začetek ortodontskega zdravljenja je redna in brezhibna ustna higiena že pred začetkom ortodontskega zdravljenja.

Avtor: Barbara Hrovatin

 

Pouk je obvezen

Brezhibno ustno higieno je treba vzdrževati ves čas ortodontskega zdravljenja, saj se sicer na mestih, kjer čiščenje zob ni ustrezno, lahko pojavijo poškodbe in spremembe na sklenini (demineralizacije sklenine, kariozne spremembe …) in bolezni obzobnih tkiv.

Zato je vsak ortodontski pacient že pred ali ob začetku ortodontske terapije deležen poduka o ustni higieni, prikaza (demonstracija) čiščenja zob in aparata med ortodontskim zdravljenjem in uporabi ustreznih krtačk in drugih pripomočkov.

Med terapijo specialist ortodont s svojimi sodelavci (zobna asistentka, ustni higienik …) poskrbi za redne kontrole in morebiten dodatni poduk o izvajanju ustrezne ustne higiene v času nošenja ortodontskega aparata.

 

Kako skrbimo za snemni aparat?

Pacienti, ki so v ortodontskem zdravljenju s snemnimi aparati, naj poskrbijo za dobro in redno vzdrževanje ustne higiene z mehko zobno krtačko, zobno nitko in po potrebi z interdentalnimi krtačkami, na enak način kot je potekalo vzdrževanje, preden so dobili snemni ortodontski aparat.

Snemni ortodontski aparat se očistiti vedno, ko ga pacient vzame iz ust. Aparat se očisti z zobno krtačko (drugo, kot jo ima pacient za čiščenje zob), zobne paste pri tem ne uporabljamo. Če nimate pri sebi zobne krtačke, je treba aparat po odstranitvi iz ust vsaj zelo dobro sprati s tekočo vodo. Aparat se nato shrani v škatlici za aparat. Pred ponovno vstavitvijo snemnega ortodontskega aparata naj bodo zobje čisti.

 

V primeru neustrezne higiene zob in snemnega ortodontskega aparata se na aparatu hitro naberejo obloge, ki so vidne tudi s prostim očesom in so leglo mikroorganizmov.

 

Potrebna je brezhibna higiena

Pacienti, ki so v ortodontskem zdravljenju z nesnemnim ortodontskim aparatom, pa bodo imeli več dela. Za vzdrževanje brezhibne ustne higiene potrebujejo mehko zobno krtačko, zobno krtačko z utorom, medzobno ščetko, čopasto ščetko, zobno nitko z odebeljeno čistilno gobico ter ustno vodo.

 

Lok nesnemnega ortodontskega aparata razdeli sprednjo ploskev zoba na dva dela: gingivalni del, ki meji na dlesen in zahteva posebno pozornost pri čiščenju. Mehko zobno ščetko je treba nasloniti poševno na rob dlesni in zob čistiti s krožnimi gibi. Izkušnje kažejo, da so ta področja še posebej problematična, predvsem v spodnjem zobnem loku. Nato sledi še čiščenje okluzalnega dela sprednjih ploskev zob ter čiščenje notranjih ploskev in griznih površin zob z meho krtačko. Za čiščenje nosilcev  (zvezdic) uporabimo krtačko z utorom.

 

Nato z medzobno krtačko ustrezne velikosti očistimo površino zoba pod lokom, prav tako si na teh mestih pomagamo s čopasto zobno krtačko. Z medzobno in čopasto krtačko čistimo tista področja sprednjih ploskev zob, ki po čiščenju z mehko zobno krtačko še niso bila dosežena in so zato ostala neočiščena (kar se da dobro pregledato z raztopino, ki obarva zobne obloge).

Sledi uporaba zobne nitke z odebeljeno čistilno gobico, s pomočjo katere lahko natančno odstranimo obloge, ki se zadržujejo ob robu nosilca. Ko smo z nitko pod lokom nesnemnega ortodontskega aparata, lahko tanjši del nitke uvedemo še interdentalno in očistimo stranske ploskve posameznih zob. Medzobne prostore lahko čistimo tudi z medzobno krtačko prave dimenzije. Priporočena je tudi uporaba ustne vode.

 

Čiščenje po vsakem obroku

Nesnemni ortodontski aparat zahteva čiščenje zob po vsaki hrani, zato naj vsak pacient osnovni set za čiščenje nosi s seboj (npr. v šolo, službo …).

 

Kako uspešni ste pri vzdrževanju brezhibne ustne higiene, lahko kontrolirate sami s pomočjo tablet ali raztopine, ki obarvajo prisotne zobne obloge.

 

Pomembno je, da se pacient (otrok, mladostnik ali odrasel) ves čas ortodontskega zdravljenja zaveda, da morajo biti zobje v času nošenja ortodontskega aparata kljub težjemu čiščenju brezhibno očiščeni, saj se sicer lahko na sklenini, na mestu zadrževanja oblog, pojavijo beli madeži, ki nikoli ne izginejo in lahko napredujejo v kariozne lezije, na sluznici pa vnetje.

 

Naj nam preide v navado …

Ker ne moremo računati na to, da nam bodo izrastli še tretji zobje in ker so stroški popravila večji od preventive, je smiselno v vsakodnevnem življenju upoštevati nekaj dejstev.

 

Pravilno ščetkanje

Včasih sem morala opozarjati paciente, naj poskrbijo za boljšo ustno higieno. Zdaj pri svojih pacientih že leta opažam razveseljivo skrb za zobe. Včasih moram celo opozoriti na rahlo pretiravanje. Nepravilno in premočno ščetkanje lahko povzroči nepovratno obrabo sklenine in s tem povezano preobčutljivost zob. Napačno ščetkanje pa lahko privede tudi do odmikanja dlesni in odkritih zobnih vratov. Dvakrat dnevno ščetkanje zadostuje. Zvečer nikakor ne smemo pozabiti na nitkanje. Pri večini pacientov zadostujejo mehke ščetke in neabrazivne paste.

 

Bodite pozorni na kisline

Tudi preveč kislin v hrani in pijači škodi sklenini. Ker se jim ne nameravamo odpovedati v celoti, zmanjšajmo njihovo škodljivost in zaključimo obrok s kozarcem vode ali koščkom sira. Pol ure po vnosu kislin ne ščetkajte zob. Če se vam mudi v službo in ne morete čakati, si umijte zobe pred zajtrkom. Bi se lahko navadili in pili limonado ali kokakolo po slamici?

 

Temperatura

Bodite pozorni tudi, da temperaturne razlike niso prehitro prevelike. Zelo vroča hrana hkrati z zelo mrzlo pijačo vodi zaradi širjenja in krčenja sklenine v tanke razpoke.

 

Beljenje zob

Zobem škodi, če se prevečkrat odločite za beljenje zob. Normalno je, da si želimo imeti bolj bel nasmeh. Zobje s starostjo temnijo, nekateri že prej niso zadovoljni z barvo svojih zob. Da vam po beljenju zob ne bo treba razmišljati o ponovitvi, se po opravljenem posegu držite navodil zobozdravnika.

 

Nitkanje je obvezno

Včasih mi kdo od pacientov pravi: “Vsi govorijo o nitkanju, nihče mi pa še ni povedal, da bi s tem lahko preprečil karies na kontaktih zob.” Ko vidijo smisel, pacienti tudi zberejo voljo in najdejo čas za nitkanje. Nitkajte pred ščetkanjem. Če se vam mudi, ne izpustite nitkanja. Če ne gre drugače, raje takrat ščetkajte pol minute manj.

 

Brez pretrde hrane

Bodite pozorni tudi na obrabo zob zaradi pretrde hrane, ki jo opažamo zlasti na sekalcih in ne uporabljajte zob namesto orodja (odpiranje steklenic …). Zobje so namenjeni žvečenju hrane in lepemu nasmehu.

 

 

Marec 2014

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več