Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ali opažate, da slabše slišite? Čim prej se odpravite na pregled k zdravniku otorinolaringologu (ORL), da preveri vaš sluh. Če je trajno prizadet in okvare ni mogoče odpraviti kako drugače, vam bo predpisal slušni aparat. Znebite se predsodkov! Slušni aparati so danes že zelo izpopolnjeni in že zelo majhni. Še zlasti pa je pomembno, da se bo z njegovo uporabo bistveno izboljšala kakovost vašega življenja. V pričujočem prispevku vam ponujamo nekaj osnovnih informacij v zvezi s tem slušnim pripomočkom.

Avtorica: Tanja Pihlar

Postopek za pridobitev slušnega aparata

Slušni aparati krepijo zvočne impulze in jih prenesejo v notranje uho. V kakšni meri vam bo pomagal, je odvisno od stopnje okvare in od tega, kdaj je nastala. Čim dlje boste odlašali z obiskom pri zdravniku, tem težje se boste znova naučili poslušati z njim in tem dlje bo trajalo. Pomembno je tudi, da ga redno uporabljate.

Zavarovana oseba, ki prvič uveljavlja pravico do pridobitve slušnega aparata za eno ali obe ušesi, najprej v testnem obdobju (traja od 14 dni do največ tri mesece) preizkusi aparat pri pogodbenem dobavitelju ZZZS. Naročilnico za izposojo izda zdravnik ORL, ki je ugotovil, da obstaja za to indikacija. Slušni akustik vam bo pomagal pri izbiri ustreznega slušnega aparata in njegovi nastavitvi. Sodobni aparati so vsi digitalni, preprečujejo piskanje, omogočajo boljše razumevanje govora in zmanjšujejo hrup.

Poznamo različne vrste – zaušesne in vušesne, sluhovodne, pa tudi z odprto prilagoditvijo; izbira je odvisna tudi od vrste in stopnje okvare sluha. Slušni akustik pri izbiri upošteva različne dejavnike, kot so npr. anatomija ušesa, zdravstveno stanje, delovno okolje, prostočasne dejavnosti ipd. Starejši na primer, ki imajo okretnejše prste, bodo dobili takšnega, s katerim bo rokovanje lažje. Nadalje bo poskrbel tudi za to, da se vam bo čim bolj prilegal, pomagal vam bo pri navajanju in vas naučil vstavljati in snemati aparat.

V testnem obdobju lahko preizkusite več različnih izvedb in se odločite za najprimernejšo. Vsakokrat lahko testirate le en sam aparat; če se odločite za menjavo dobavitelja, boste vrnili slušni aparat in se s kopijo naročilnice za izposojo odpravili k novemu. Ko slušni akustik ugotovi, da ste slušni aparat uporabljali vsaj 14 dni in ste nanj navajeni, vam bo izdal potrdilo, s katerim se boste odpravili k napotnemu zdravniku. Ko pri njem zadovoljivo opravite zaključni pregled, vam izda naročilnico za predpis aparata. Če pa slušni rehabilitacijski učinek ni bil dosežen, naročilnice ne bo izdal, testni aparat pa boste morali vrniti dobavitelju. Po vse informacije v zvezi s pridobitvijo slušnega pripomočka se lahko obrnete tudi na svoje lokalno društvo gluhih in naglušnih.

Kaj krije zdravstvena blagajna

Zdravstvena blagajna krije standardni slušni aparat s seznama (Seznam s šifrantom, medicinskimi kriteriji, pooblastili, postopki in cenovnimi standardi, ki se uporablja od leta 2014 dalje), pa tudi stroške za izdelavo olive, narejene po meri. Kot so nam povedali na Direkciji ZZZS, Oddelku za medicinske pripomočke, je njihova naloga določiti še, kaj vse tehnično sodi k takšni standardni izvedbi, ki je primerna za veliko večino uporabnikov. Ko se odločate za slušni aparat, si najprej oglejte vse standardne izvedbe in če resnično potrebujete še kakšno funkcijo, ki vanjo ni zajeta, naj vam pokažejo nadstandardne. Te morate doplačati sami, kar lahko znaša tudi nekaj tisočakov; v tem primeru boste morali tudi sami delno kriti stroške rednega vzdrževanja in nadomestnih delov.

Strokovnjak iz enega od slušnih centrov nam je pojasnil, da so osnovni slušni aparati primerni za mirnejša okolja, v hrupnem okolju pa so še vedno težave z razumevanjem govora. Nadstandardne izvedbe omogočajo boljše razumevanje govora ne glede na okolje, razlike so med drugim tudi v čistosti zvoka in številu kanalov. Nekatere izvedbe omogočajo tudi brezžično povezovanje z napravami, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, kot so npr. telefon, televizijski sprejemnik, predvajalnik …

Zamenjava slušnega aparata

Za podaljšanje življenjske dobe slušnega aparata je zelo pomembno njegovo redno čiščenje in vzdrževanje. Zavarovane osebe so upravičene do rednega letnega kontrolnega pregleda, ki vključuje strokovno čiščenje aparata, manjša popravila in zamenjave delov do 50 odstotkov vrednosti.

Uporabnik je vsakih šest let upravičen do zamenjave slušnega aparata, otroci in mladostniki pa že prej: otroci do 6. leta vsaki dve leti, otroci, stari 6 do 15 let, pa vsaka tri leta. V nekaterih izjemnih primerih je to mogoče tudi pred iztekom trajnostne dobe aparata.

Ko uveljavljate pravico do novega aparata, vam zdravnik ORL izda naročilnico za predpis slušnega aparata, s katero ga lahko takoj dobite. Pri tem lahko zamenjate tudi dobavitelja.

Različni tehnični pripomočki

Danes je na tržišču na voljo veliko raznovrstnih tehničnih pripomočkov, ki omogočajo premagovati komunikacijske ovire ter samostojno življenje – svetlobni hišni zvonec z alarmom, telefonski aparat z ojačevalnikom, vibracijska budilka, elektronska varuška … Med pomembnimi novostmi je indukcijska zanka z ojačevalnikom, ki ljudem s slušnim aparatom na javnih mestih omogoča, da bolj jasno slišijo. Z njo so postali dostopnejši tudi koncerti, gledališke predstave in druge prireditve, a še vedno niso nameščeni v vseh javnih ustanovah. Še nedolgo tega so bili tovrstni pripomočki v celoti samoplačniški, z uveljavitvijo Zakona o izenačevanju možnosti invalidov pa upravičenim osebam v veliki meri država sofinancira njihov nakup s seznama. Za njihovo pridobitev morate izpolniti vlogo in jo oddati na upravni enoti v kraju, kjer prebivate. Ta izda odločbo z vrednotnico, s katero obiščete pooblaščenega dobavitelja in nabavite ustrezen pripomoček.

Boris Horvat, predsednik Aurisa – Medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko, je o svojih izkušnjah povedal: »Največji problem naglušnosti in nošenja slušnega aparata je sprijaznjenje s tem ter stigma, ki se pojavlja ob tem. Tudi sam sem, kot večina mojih kolegov, potreboval kar nekaj časa, da sem se znebil sramu ob nošenju tega vidnega pripomočka. Nekje uradno piše, da od začetka naglušnosti do uporabe slušnega aparata v povprečju preteče okoli sedem let, da se človek sprijazni in ga normalno uporablja.«

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več