Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Se strinjate, da lep nasmeh odpira vrata pri navezovanju stikov, da je dobrodošel pri iskanju zaposlitve, da so ljudje z lepim nasmehom bolj samozavestni ter da se raje in več smejijo?

Lep nasmeh se začne pri zdravih zobeh in dlesnih. V nasmehu se zrcali odnos do ustne higiene in ustnega zdravja. Ker je danes že splošno znana tudi povezava med ustnim in celotnim zdravjem, zdrav nasmeh marsikaj pove tudi o odnosu do celotnega zdravja.

Avtor: Nataša Sinovec, koordinatorka akcije Zdrave dlesni

 

Od vnetih dlesni do parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen ali vnetje obzobnih tkiv je stanje, ko se iz nezdravljenega kroničnega vnetja dlesni med zobom in dlesnijo pojavijo obzobni žepi, slab zadah, zobje lahko postanejo daljši, občutljivi ali se začnejo majati. Parodontalna bolezen pomeni razgradnjo kosti in tkiv, ki držijo zob v čeljusti. Ko so te strukture prizadete, je tkiva nemogoče popolnoma obnoviti.

Izbor pravih pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene – zobne in medzobne ščetke ter zobne nitke – in njihova redna in pravilna uporaba nas lahko reši hudih zdravstvenih zapletov. Možganska kap, srčni infarkt, prezgoden porod in nizka porodna teža novorojenčka, oslabljen imunski sistem so tveganja, katerim so ljudje z napredovalo obliko vnetja obzobnih tkiv izpostavljeni mnogo bolj kot ljudje z zdravimi obzobnimi tkivi. Za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja je zato potrebno redno odstranjevanje povzročiteljev vnetja dlesni – mehkih zobnih oblog oziroma milijonov bakterij, ki so v njih.

 

Ženske in ustno zdravje

Med dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv, je na prvem mestu kajenje, družbo pa mu delajo še stres, sladkorna bolezen in dedna dispozicija. Čeprav rezultati raziskav kažejo, da ženske za svojo ustno higieno skrbimo bolje od moških, pa so tudi hormonske spremembe, katerim smo kar naprej izpostavljene, dejavnik, ki poslabšuje stanje naših obzobnih tkiv.

 

Vnetje dlesni v puberteti

Povečan nivo spolnih hormonov (progesterona in estrogena) med puberteto povzroči povečano prekrvavitev dlesni. Zaradi tega postanejo dlesni bolj občutljive, kar vodi do povečane reakcije pri kakršnemkoli draženju, vključno z draženjem, ki ga povzročajo koščki hrane in zobne obloge. V tem obdobju lahko dlesni postanejo občutljive na dotik, lahko otečejo in spremenijo barvo iz bledo rožnate v rdečo. Ko se med puberteto mlada ženska razvija in počasi prehaja to obdobje, tudi otekanje dlesni zaradi draženja upada. Kljub temu je zelo pomembno, da ženska med puberteto zelo dobro skrbi za ustno higieno – redno in temeljito čisti zobe z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, medzobne prostore pa z zobno nitko in/ali medzobno ščetko primerne velikosti.

 

Redni pregledi pri zobozdravniku so obvezni. V nekaterih primerih lahko zobozdravnik predlaga tudi parodontalno zdravljenje, da bi preprečil napredovanje bolezni oziroma trajne poškodbe obzobnih tkiv in kosti.

 

Menstruacija

Nekaterim ženskam se ob menstruaciji občasno vnamejo dlesni (menstruacijski gingivitis). Takrat jim dlesni krvavijo, pordijo in otečejo, na notranji strani lic pa lahko dobijo ranice. Za vnetje dlesni ob menstruaciji je tipično, da se zgodi tik pred začetkom perila in izzveni ob nastopu perila. Kadar pride do vnetja dlesni, moramo še posebej skrbno odstranjevati zobne obloge. Zmotno je razmišljanje, da bi morali vneto, boleče in krvaveče mesto nekaj časa pustiti pri miru. Ravno nasprotno! Ob vnetju moramo dlesni še posebej temeljito čistiti. Uporabimo mehko zobno ščetko, s čim več tankimi ščetinami, ki bo nežna do dlesni in učinkovita pri odstranjevanju bakterijskih oblog na skritih mestih.

 

Zakaj zobna ščetka z veliko tankimi ščetinami

Nova spoznanja o strukturi zobnih oblog (zobnega plaka) dajejo priporočilom za izbor zobne ščetke nove smernice. Nekdaj uveljavljeno pravilo, da mora biti zobna ščetka trda oziroma srednje trda, že dolgo ne velja več. Zobne obloge so biofilm, ki ga tvorijo milijarde med seboj sprijetih bakterij. V grudici zobnih oblog, velikosti bucikine glavice, je več kot 100 milijonov mikroorganizmov. Zobne obloge imajo mehko lepljivo strukturo, zato ne potrebujemo trdega in grobega orodja, da bi jih odstranili. Za primerljivo predstavo lahko vzamemo primer vaze, v kateri je nekaj dni stalo rezano cvetje. Tudi na stenah te vaze nastane plast biofilma. Če bi vazo želeli očistiti s sirkovo krtačo, bi jo zelo težko temeljito očistili, hkrati pa bi tvegali tudi možnost poškodb površine vaze. Če ima zobna ščetka veliko ščetin, so te tanjše. Tanjše kot so ščetine, mehkejša je ščetka, zato bomo lahko zobe in dlesni očistili bolj nežno in bolj temeljito.

 

Naslednjič

Tudi nosečnost, kontracepcija in menopavza imajo svojo vlogo pri tveganju za razvoj parodontalne bolezni. Spomnili se bomo tudi na malenkosti, kot so rob dlesni in medzobni prostor, saj na njih kar prehitro pozabimo. Če želimo vzdrževati dobro ustno zdravje, ne smemo pozabiti niti na redne preventivne preglede pri zobozdravniku.

 

 

Oktober, 2009

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več